افغانستان
ادعای جبهۀ آزادی افغانستان: ۹ تن از نیروهای طالبان در کابل و بغلان کشته شدند
جبهۀ آزادی افغانستان یک گروه مخالف طالبان ادعا کرده است که در حملاتی در کابل و بغلان شام دیروز یکشنبه (۱۸ فبروری) به طالبان تلفات وارد کرده است.
این جبهه در شبکۀ ایکس (توییتر سابق) نوشته است که در حملۀ افرادش به یک پوستۀ طالبان در حوزۀ یازدهم شهر کابل، چهار نیروی طالبان کشته و دو تن دیگر زخمی شدند.
این گروه ضد طالبان همچنان ادعا کرده که در حملۀ دیگر افرادش به یک پوستۀ طالبان در چهاراهی گل سرخ در حوزۀ چهارم شهر کابل، سه تن از طالبان کشته و دو تن دیگر زخمی شده اند.
جبهۀ آزادی افغانستان نیز مدعی شده است که در حملۀ به یک پوستۀ طالبان در شهر پلخمری مرکز ولایت بغلان دو تن از طالبان کشته شدند و یک تن دیگر زخمی شده است.
منابع مستقل این ادعا ها را تایید نکرده اند و طالبان نیز هنوز در این مورد چیزی نگفته اند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
سازمان ملل خواستار اقدام فوری طالبان برای پایان خشونت علیه زنان شد
سازمان ملل متحد به مناسبت روز جهانی منع خشونت علیه زنان از مقامهای حاکم در افغانستان خواسته است که فوراً اقداماتی را برای پایان دادن به خشونت علیه زنان و دختران انجام دهند.
دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در بیانیهای امروز دوشنبه ۲۵ نوامبر از این مقامها همچنان خواسته است که روند سیستماتیک تضعیف حقوق زنان و آزادیهای اساسی آنان را معکوس کنند.
طالبان در گذشته گفتهاند که به رعایت حقوق زنان و دختران در چهارچوب شریعت اسلامی متعهد اند.
در بیانیۀ یوناما به نقل از روزا اوتنبایوا، نمایندۀ ویژۀ سازمان ملل متحد در افغانستان، آمده است که به اقدام فوری برای تأمین عدالت و پایان دادن به خشونت علیه زنان و دختران در افغانستان نیاز است.
امروز ۲۵ ماه نوامبر روز جهانی محو خشونت علیه زنان است. همزمان با این روز، کمپاین جهانی ۱۶ روزه برای مبارزه با خشونت مبتنی بر جنسیت آغاز شده که هدف آن جلوگیری از همه موارد تبعیض علیه زنان در سراسر جهان است.
در همین حال، سازمان عفو بینالملل میگوید که در جریان این کمپاین توجه را به تخطیهای جاری حقوق زنان در افغانستان جلب خواهد کرد و صداهای زنان و دختران افغان و مدافعان حقوق بشری را انعکاس خواهد داد.
این نهاد در پستی در شبکۀ ایکس (توئیتر سابق) امروز افزود که در این جریان به گسترش تقاضای جهانیاش برای پاسخگو قرار گرفتن طالبان نیز ادامه میدهد.
از زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در بیش از سه سال گذشته، محدودیتهای زیادی بر زنان و دختران در این کشور اعمال شده است.
ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، مسدود شدن پوهنتونها به روی دختران، منع زنان از کار در بسیاری از ادارات دولتی و مؤسسات داخلی و خارجی غیر دولتی، و بسته شدن حمامها و آرایشگاههای زنانه بخشی از این محدودیتها اند.
گروههای مدافع حقوق زنان خواستار رفع محدودیتهای زنان در افغانستان شدند
برخی از گروههای مدافع حقوق زنان، از جمله جنبش «نیروهای مترقی افغانستان»، به مناسبت روز جهانی محو خشونت علیه زنان خواستار رفع محدودیتها بر زنان و دختران در این کشور شدهاند.
این جنبش در اعلامیهای میگوید که این روز در حالی فرا میرسد که زنان افغانستان در «تاریکترین و وحشتناکترین» وضعیت زندگی میکنند و از ابتداییترین حقوق خود محروماند.
در این اعلامیه خواسته شده است که محدودیتها بر زنان و دختران در افغانستان، از جمله محدودیتهای آموزشی و شغلی، برداشته شوند.
از سوی دیگر، جنبش آزادی زنان موسوم به «فانوس» در اعلامیهای از جامعۀ جهانی خواسته است که بر طالبان فشار وارد کنند تا این گروه حقوق اساسی زنان افغان، از جمله حق تحصیل، کار و آزادی آنان را رعایت کند.
امروز دوشنبه، ۲۵ ماه نوامبر، روز جهانی محو خشونت علیه زنان است. همزمان با این روز، کمپاین جهانی ۱۶ روزه برای مبارزه با خشونت مبتنی بر جنسیت آغاز شده است که هدف آن جلوگیری از همه موارد تبعیض علیه زنان در سراسر جهان است.
طالبان پس از بازگشت به قدرت در افغانستان در بیش از سه سال گذشته محدودیتهای زیادی را بر زنان و دختران این کشور وضع کردهاند.
منع دانشآموزان دختر بالاتر از صنف ششم از رفتن به مکتب، مسدود شدن پوهنتونها به روی دختران، منع زنان از کار در بسیاری از ادارات دولتی و موسسات داخلی و خارجی غیردولتی، و مسدود شدن حمامها و آرایشگاههای زنانه از جملۀ این محدودیتها هستند.
سازمان جهانی صحت مرکز ۵۰ بستره برای درمان معتادان در بلخ افتتاح کرد
سازمان جهانی صحت از افتتاح یک مرکز ۵۰ بستره برای درمان زنان و کودکان معتاد به مواد مخدر در ولایت بلخ خبر میدهد.
دفتر این سازمان در افغانستان در صفحۀ ایکس (توئیتر سابق) روز یکشنبه، ۴ قوس، نوشت که حنان بلخی، مسئول منطقوی سازمان جهانی صحت، در سفر به افغانستان این مرکز را افتتاح کرد.
در ادامه گفته شده که ۶۲۰ زن و ۱۲۰ کودک معتاد به مواد مخدر ظرف ده ماه آینده در این مرکز درمان خواهند شد.
دفتر سازمان جهانی صحت در افغانستان افزوده است که این مرکز برای افرادی که در حال مبارزه با اعتیاد هستند، حمایتهای اساسی را فراهم میکند.
وزارت داخلۀ طالبان در ماه سرطان امسال گفته بود که بیش از ۱۱۵ هزار معتاد به مواد مخدر در نزدیک به سه سال گذشته از سراسر افغانستان جمعآوری و درمان شدهاند.
در این حال نگرانیهایی وجود دارد که بسیاری از معتادان پس از ترک مواد مخدر به دلیل نبود فرصتهای کاری دوباره به اعتیاد رو میآورند.
کمپاین سهروزۀ واکسین پولیو در ۱۱ ولایت افغانستان آغاز شد
کمپاین تطبیق واکسین پولیو یا فلج کودکان امروز دوشنبه (۵ قوس) در ۱۱ ولایت افغانستان آغاز شد.
شرافت زمان، سخنگوی وزارت صحت عامۀ طالبان، در پیام تصویری روز یکشنبه گفت که در جریان این کمپاین سهروزه، پنج میلیون و سهصد هزار کودک زیر پنجسال واکسین خواهند شد.
او افزود:
«خواست ما از بزرگان قومی، علمای کرام و بزرگان خانوادهها این است که با واکسیناتوران همکار باشند تا بتوانیم با تطبیق خوب واکسین پولیو از این بیماری جلوگیری کنیم.»
از مدتی به اینسو، کمپاینهای واکسین پولیو در افغانستان خانهبهخانه تطبیق نمیشوند و کودکان در اماکن عامه از جمله مساجد واکسین میشوند.
در ماه عقرب، کمپاین تطبیق واکسین پولیو در ۱۶ ولایت افغانستان راهاندازی شده بود.
سازمان جهانی صحت اخیراً گفت که ۲۳ مورد مثبت پولیو در سال جاری ۲۰۲۴ میلادی در افغانستان ثبت شده است.
پولیو بیماری ویروسی و ساری است که تداوی ندارد و فقط واکسین میتواند کودکان را از آن در امان نگهدارد. این ویروس نخاع یا رشتۀ مهم عصبی در میان ستون فقرات را هدف قرار میدهد و باعث فلج بدن میشود.
افغانستان و پاکستان دو کشوری در جهاناند که هنوز موفق به محو پولیو نشدهاند.
در پاکستان، امسال ۵۵ واقعۀ مثبت پولیو به ثبت رسیده است.
گوتریش: خشونت علیه زنان، بیماری همهگیر و شرم بشریت است
انتونیو گوتریش، سرمنشی سازمان ملل متحد، میگوید خشونت علیه زنان و دختران یک بیماری همهگیر است که باعث شرم بشریت شده است.
وی امروز به مناسبت آغاز هفتۀ محو خشونت علیه زنان در صفحۀ ایکس (توئیتر سابق) خود نوشته است که هیچ کشور و جامعهای نیست که تحت تأثیر این معضل قرار نگرفته باشد.
گوتریش افزوده است که اوضاع به سوی بدتر شدن روان است.
سرمنشی سازمان ملل متحد خواستار اقدام فوری برای عدالت و پاسخگویی شده است. وی همچنان گفته که برای پایاندادن به خشونت علیه زنان و دختران در همهجا باید با هم متحد شویم.
امروز دوشنبه، ۲۵ نوامبر، نخستین روز آغاز کمپاین ۱۶ روزۀ محو خشونت علیه زنان است.
این روز در حالی فرا میرسد که زنان در افغانستان با محدودیتهای فزایندهای از سوی طالبان روبرو هستند.
در بیش از سه سال حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان، دختران بالاتر از صنف ششم اجازه رفتن به مکتب را ندارند. طالبان دروازههای پوهنتونها را به روی زنان و دختران بستهاند، زنان را از رفتن به پارکهای تفریحی منع کردهاند و در بیشتر ادارههای دولتی و تمامی موسسات غیردولتی زنان اجازۀ کار را نیز ندارند.
این رفتارهای طالبان واکنشهای گستردۀ کشورهای جهان، نهادهای حقوق بشری و زنان افغان را در داخل و خارج از کشور به همراه داشته است، اما طالبان هیچ تغییری در سیاستهای سختگیرانۀ خود نیاوردهاند.
قتل خاخام اسرائیلی در امارات؛ امریکا و اسرائیل به دنبال عوامل قتل او هستند
به دنبال پیدا شدن جسد خاخام زوی کوگان، یک شهروند اسرائیلی-مولداویایی که در امارات متحده عربی ناپدید شده بود، ایران هرگونه ارتباط در این قتل را رد کرد و امریکا نیز از همکاری نزدیک با اسرائیل و امارات در پیگیری این موضوع خبر داد.
به گزارش رادیوفردا، بخش ایران رادیو اروپای آزاد-رادیو آزادی، شان ساوت، سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید، در بیانیهای که صبح دوشنبه، ۵ قوس، منتشر شد، قتل خاخام زوی کوگان در امارات را به شدت محکوم کرد.
در این بیانیه گفته شده که ایالات متحده در هماهنگی نزدیک با مقامات اسرائیل و امارات متحده عربی کار میکند. در بیانیه جزئیات بیشتری در این باره ارائه نشده است.
پیش از این، رسانههای اسرائیلی گزارش داده بودند که نهادهای اطلاعاتی این کشور احتمال میدهند که عوامل قتل زوی کوگان چند شهروند ازبکستانی باشند که ایران آنها را اجیر کرده بود.
خاخام دو تابعیتی با پاسپورت مولداویایی خود وارد امارات شده و در این کشور اقامت داشته است.
قتل این خاخام اسرائیلی در اوج تنش نظامی میان اسرائیل و ایران و در حالی که گروههای نیابتی تهران بیش از ۱۳ ماه است درگیر جنگ در لبنان و غزه با ارتش اسرائیل هستند، رخ داده است.
اسرائیل روز یکشنبه بار دیگر به شهروندان این کشور توصیه کرد که از سفرهای غیرضروری به امارات اجتناب کنند و در صورتی که در حال حاضر در آنجا هستند، تردد خود را به حداقل برسانند.
شش تن در حادثۀ ترافیکی در مسیر بهارک - فیضآباد جان باختند
مقامهای محلی بدخشان میگویند که در نتیجۀ یک حادثۀ ترافیکی در روز یکشنبه، در مسیر راه ولسوالی بهارک تا فیضآباد این ولایت، شش تن جان باختهاند.
قوماندانی امنیۀ ولایت بدخشان با نشر یک اعلامیه گفته است که این حادثۀ ترافیکی زمانی رخ داد که یک موتر نوع ویکس از جاده منحرف و به دریای کوکچه سقوط کرده است.
براساس این اعلامیه، این حادثه در منطقۀ "خواجه عبدل" رخ داده است.
در این اعلامیه آمده است که قربانیان این رویداد از باشندۀ ولسوالیهای بهارک، جرم و شهدا بودند.
در این اعلامیه همچنین ذکر شده است که تلاشها برای بیرون کردن اجساد کشتهشدگان جریان دارد.
دو هفته پیش نیز یک حادثۀ ترافیکی در این مسیر رخ داده بود که منجر به کشتهشدن شش تن شد.
خرابی سرکها، عدم رعایت مقررات ترافیکی و بیاحتیاطی رانندهگان دلایل عمدۀ حوادث ترافیکی در افغانستان خوانده میشوند.
زاخیلوال: مشروعیت بینالمللی طالبان نیازمند تعامل با مردم است
وزیر مالیۀ پیشین حکومت جمهوری افغانستان تأکید کرد که طالبان برای کسب مشروعیت بینالمللی باید پیش از هر چیز به مردم مراجعه کنند.
حضرت عمر زاخیلوال، وزیر مالیۀ پیشین حکومت جمهوری افغانستان، در مصاحبهای با یک تلویزیون خصوصی در کابل گفت که تا زمانی که تمام افغانها، بهجز طالبان، حضور خود را در حکومت احساس نکنند، جهان آماده تعامل سیاسی و دیپلماتیک با طالبان نخواهد بود.
این مقام پیشین جمهوری که اکنون در کابل زندگی میکند، همچنین از طالبان خواست تا بدون تلف کردن وقت، حق تحصیل زنان و دختران افغان را به رسمیت بشناسند.
اگرچه سازمانها و شخصیتهای مختلف بارها از طالبان خواستهاند که سیاستهای خود در برابر زنان افغان را تغییر دهند و حقوق آنها را تأمین کنند، اما طالبان همواره مدعیاند که حقوق همه افراد در چارچوب شریعت اسلامی تأمین شده است.
حکومت طالبان توزیع کتابهای رایگان در خوست را متوقف کرد
حکومت طالبان در جنوب شرق افغانستان خواستار توقف روند توزیع کتابهای رایگان به مردم شده است.
یکی از اعضای برنامۀ توزیع کتابهای رایگان که نخواست نامش ذکر شود به رادیو آزادی گفت که آنها کتابها را جمعآوری و به گونۀ رایگان در دسترس عموم میگذاشتند، اما طالبان برخی از همکاران وی را به ریاست اطلاعات و فرهنگ خوست فراخوانده و هشدار دادهاند که این روند را باید فوراً متوقف کنند.
او تأکید کرد که آنها هیچگاه کتابهای خلاف اصول و شریعت اسلامی را توزیع نکردهاند.
وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان به پرسشهای رادیو آزادی در این باره پاسخی نداده است.
اما پیشتر اعلام کرده که درباره جمعآوری کتابهایی که با اصول اسلامی و افغانی مغایرت دارند، جدی هستند.
وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان گفته است که تا اکنون بیش از ۴۰۰ عنوان کتاب که تضاد با اصول اسلامی و افغانی داشتند جمعآوری کردهاند.
علیرضا بیگدلی به جای کاظیمی قمی سرپرست جدید نمایندگی ایران در کابل منصوب شد
وزارت خارجه ایران امروز یکشنبه ۴ قوس اعلام کرد که بر اساس حکم عباس عراقچی وزیر خارجه این کشور، علیرضا بیگدلی به عنوان سرپرست جدید نمایندگی ایران در کابل منصوب شد.
آقای بیگدلی که به جای حسن کاظمی قُمی منصوب شده، پیش از این معاون امور کنسولی وزارت خارجه ایران بود.
بر اساس گزارش خبرگزاری تسنیم ایران، گفته شده که نمایندگی ویژه ریاست جمهوری ایران در افغانستان حذف شده و همانند سابق نماینده ویژه در امور افغانستان مستقیم زیر نظر وزیر خارجه فعالیت خواهد کرد.
بیگدلی پیش از این سفیر ایران در قزاقستان، آذربایجان، قبرس و ترکیه بوده است.
طالبان تا هنوز در این مورد واکنشی نداشته اند.