رینا امیری، نماینده ویژهٔ ایالات متحدۀ امریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان، گفته است که طالبان باید برای پایان دادن به بدرفتاری و خشونت در برابر زنان افغان، پاسخگو قرار داده شوند.
رینا امیری، روز جمعه با نشر اعلامیهای در صفحۀ ایکس خود نوشته است که صدها دختر و زن به نام بدحجابی بازداشت، آزار و اذیت و جریمه شدهاند.
او مدعی شده است که برخی از آنان که با حبس شبانه روبهرو شدند، با هراس از بدنامی برای آسیب زدن به خود و یا خودکشی تلاش کردهاند.
نمایندهٔ ویژهٔ امریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان همچنان گفته است، افراد مخالف حکم حجاب اجباری طالبان بخاطر بلند کردن صدایشان با تهدیدهای زیادی روبهرو میشوند.
خانم امیری این وضعیت را نابودی نیمی از جمعیت افغانستان خوانده است که به گفتهٔ او امید، ثبات و خودکفایی افغانستان به آنها وابسته است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان تا زمان نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی در بارۀ انتقادات و ادعاهای رینا امیری پاسخ نداد.
حکومت طالبان از آغاز ماه جنوری تا اکنون دهها زن و دختر را به علت آنچه که بدحجابی عنوان کرده، بازداشت کرده و بر اساس برخی از گزارشها، با آنها بدرفتاری شده است.
حکومت طالبان این اتهامها را نپذیرفته و پیش از این هم ذبیحالله مجاهد گفته بود که دختران و زنان بازداشت شده پس از چند ساعت دوباره با گرفتن ضمانت از خانوادهاش آزاد میشوند، اما یکی از باشندگان کابل که بنا بر مشکلات امنیتی نخواست نامش در این گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت، حدود یک هفته پیش دختر ۱۸سالهاش به اتهام رعایت نکردن حجاب از سوی طالبان در منطقهٔ دارالمان کابل بازداشت شد:
"ساعتها نه یا نهونیم پیش از چاشت او را بازداشت کردند، زمانی که ما رفتیم، در حوزهٔ برای ما گفته شده که شیرینی بیاورید و دختران تان را ببرید، اما باید پس از این حجاباش را مراعات کند، ما به او گفتیم که او حجاب کرده است، اما گفت دیگر نباید حرف بزنیم، بعد پنجاه هزار افغانی پیدا کردیم و با ضمانت آزادش کردیم، تا اکنون هم حالت روحیاش خوب نیست."
مونسه مبارز، یکی از فعالان حقوق زنان به رادیو آزادی گفت که طالبان میخواهند بر مردم فشار بیاورند تا در رسانهها به نفع آنها تبلیغات کنند:
"این یک پالیسی جدید طالبان است تا زنان را بازداشت کرده و خانوادههای آنها را وادار به تبلیغ به نفع طالبان کند و طالبان از این طریق به جهان نشان دهند که افغانها حامی پالیسیهای آنان هستند."
این در حالیست که حکومت طالبان در افغانستان از سوی سازمانهای مختلف بینالمللی به بازداشت غیرقانونی زنان و نقض گستردهٔ حقوق بشر متهم شده است.
عفو بین الملل اخیراً گفته است که منیژه صدیقی، فعال حقوق زنان که هنوز در زندان طالبان بسر میبرد، در خطر شکنجه و بدرفتاری قرار دارد.
این سازمان روز جمعه در اعلامیهای در صفحهٔ ایکس خود بار دیگر خواستار رهایی خانم صدیقی شده است.
طالبان منیژه صدیقی، فعال حقوق زنان را در نهم اکتوبر سال گذشته بازداشت کردند و بر اساس معلومات سازمان عفو بینالملل در حالی که به هیچ جرمی متهم نشده، با آن هم به تاریخ ۵ام دسامبر به زندان پلچرخی انتقالاش دادهاند.