لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۲۸

مشکلات باشنده گان مناطق دور افتادهٔ افغانستان به خدمات صحی افزایش یافته است


یکی از کلینیک های صحی در ولسوالی پسابند ولایت غور
یکی از کلینیک های صحی در ولسوالی پسابند ولایت غور

با آنکه مقام‌های وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان از ایجاد صدها مرکز صحی در دوسال گذشته خبرداده اند، باشندگان شماری از ولایات از نبود مراکز صحی، کمبود دوا، داکتران مسلکی و دیگر خدمات معیاری در مناطق‌شان شکایت دارند.

مصور، باشندۀ ولسوالی بگرام ولایت پروان می‌گوید، مراکز صحی از منطقه‌شان چندین کیلومتر فاصله دارد و با مشکلات زیادی روبه‌رو هستند:

"قریۀ ما دشت رباط ولسوالی بگرام است، در قسمت نبود کلینیک زیاد مشکل داریم، از کلینیک قریه هشت کیلومتر دور است، داکتر نیست، همسایۀ ما خانم‌اش باردار بود تا کلینک رسانده نتوانست طفل اش تلف شد."

حدود دو هفته پیش نیز یک بانو در ولسوالی شهر بزرگ بدخشان که بیماری زایمان داشت، به دلیل نبود مرکز صحی در محل و بندش راه به دلیل سیلاب‌ها جان باخت.

زنان و کودکان در انتظار دریافت خدمات صحی در یکی از کلینیک های ولایت میدان وردک
زنان و کودکان در انتظار دریافت خدمات صحی در یکی از کلینیک های ولایت میدان وردک

یک باشندۀ ولسوالی رودات ولایت ننگرهار که نخواست نام‌اش را در گزارش بنویسیم، می‌گوید، در مرکزی صحی که در محل‌شان است، با مشکلات زیادی از جمله کمبود دارو و داکتر متخصص روبه‌رو هستند:

"اینجا مشکلات عرضه خدمات بسیار زیاد است ، گاهی دوا نمیباشد، گاهی مشکل داکتر میباشد، وقتی مریض به کلینیک میرود برایش نسخه میدهند که دوا را ازبازار خریداری کنید، "

یونس، یک باشندۀ ولسوالی زنده‌جان هرات نیز از کمبود خدمات درمانی در محل‌شان شکایت دارد.

"اینجا یک کلینیک صحی وجود دارد ولی بدون متخصص، مشکل داکتران متخصص داریم، مردم بخاطر کوچکترین عملیات به شهر سرگردان می‌شوند، مردم توان اقتصادی ندارند، دوا را از خود شفاخانه نمی‌دهند و باید دوا را از بیرون شفاخانه خریداری کنند."

باشندگان برخی مناطق دیگر در بدخشان، هلمند، غور و جوزجان هم از نبود مراکز صحی و خدمات درمانی کافی در مناطق‌شان به رادیو آزادی شکایت کرده اند.

مشکل باشندگان ولایت‌های مختلف افغانستان را با شرافت زمان، سخنگوی وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان شریک کردیم، اما وی به پرسش‌های رادیوآزادی در این باره پاسخ نداد.

اما مقام‌های این وزارت اخیراً از ایجاد صدها مراکز صحی و عرضۀ خدمات صحی بهتر به مردم سخن گفته اند.

پس از سقوط حکومت جمهوری درافغانستان فعالیت بسیاری از نهاد های ارائه کننده خدمات صحی به دلیل نداشتن حمایت های مالی یا مسدود شده و یا هم امکانات آن کاهش یافته است
پس از سقوط حکومت جمهوری درافغانستان فعالیت بسیاری از نهاد های ارائه کننده خدمات صحی به دلیل نداشتن حمایت های مالی یا مسدود شده و یا هم امکانات آن کاهش یافته است

به اساس گزارش تلویزیون ملی تحت کنترل حکومت طالبان، قلندر عباد، سرپرست این وزارت هفتۀ گذشته در نشستی در ولایت سرپل مدعی شده است که در دو سال گذشته بیش از ۳۰۰ مرکزصحی در مناطق مختلف افغانستان ایجاد شده است و در مناطق دوردست افغانستان هم خدمات صحی عرضه کرده اند.

کمبود مراکز صحی و مشکلات در عرضۀ خدمات به مردم افغانستان در بخش صحت سازمان‌های بین‌المللی را نیز نگران کرده است.

سازمان داکتران بدون مرز در ماه قوس امسال در گزارشی گفت، مدت‌هاست که سیستم صحی افغانستان به دلیل کمبود نیرو و بودجه با مشکلات زیادی روبه‌رو شده است.

این سازمان افزوده بود که به دلیل تخریب زیر ساخت‌ها در سیستم صحی افغانستان، کمبود کارکنان صحی، وخامت اوضاع صحی و عدم تأمین نیازهای صحی، خطر مرگ و میر در میان مردم نیز بیشتر شده است.

اخیراً سازمان جهانی صحت (دبلیو اچ او) هم مدعی شد که در حال حاضر ۹.۵ میلیون نفوس افغانستان در مناطقی زندگی می‌کنند که به خدمات صحی دسترسی ندارند.

XS
SM
MD
LG