لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۴۳

یک جریان سیاسی جدید زیر نام "مجمع فدرال‌خواهان افغانستان" اعلام موجودیت کرد


نشست ویدیویی آنلاین جریان جدید سیاسی که زیر نام "مجمع فدرال‌خواهان افغانستان" اعلام موجودیت کرد.
نشست ویدیویی آنلاین جریان جدید سیاسی که زیر نام "مجمع فدرال‌خواهان افغانستان" اعلام موجودیت کرد.

یک جریان سیاسی جدید به نام "مجمع فدرال‌خواهان افغانستان" شنبه‌شب به وقت افغانستان در یک نشست ویدیویی آنلاین اعلام حضور کرد.

سرور دانش، معاون دوم رئیس جمهور نظام پیشین، محی‌الدین مهدی، عبداللطیف پدرام و برخی دیگر اعضای ولسی جرگۀ نظام پیشین شمار دیگر از مقام‌های پیشین و فعالان سیاسی اعضای این جریان هستند.

اعضای این جریان سیاسی به روز شنبه با اعلام موجودیت آن، هدف از ایجاد "مجمع فدرال خواهان افغانستان" را مقابله با مشکلات کنونی افغانستان عنوان کردند.

سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری گذشته و یکی از مؤسسان این جریان در این ویدیو کنفرانس آنلاین گفت:
"هدف اساسی و بنیادین مجمع فدرال خواهان ارجاع قدرت به مصدر اصلی آن یعنی مردم از طریق انتخابات و تامین عدالت اجتماعی در قالب ساختار فدرال ساختن در افغانستان می‌باشد و برای رسیدن به این هدف از همه راه‌های مشروع مبارزه استفاده می‌کنیم."

سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری گذشته و یکی از مؤسسان این جریان سیاسی جدید
سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری گذشته و یکی از مؤسسان این جریان سیاسی جدید

آقای دانش جزئیاتی در مورد مشکلات موجود ارائه نکرد، اما در منشور این جنبش سیاسی آمده است: "پس از امضای توافق‌نامه دوحه و فروپاشی جمهوریت، بار دیگر همه چیز رو به فروپاشی است و ساختار دولتی پاسخگو وجود ندارد، انحصار قدرت سیاسی و اقدامات تبعیض آمیز قومی و فرهنگی مردم را غمگین ساخته و زندگی مشترک و مسالمت‌آمیز افغان‌ها را تلخ و غیر قابل تحمل کرده است."

ادعایی که مقام‌ها و سخنگویان طالبان در گذشته آن را رد کرده اند.

سرور دانش در ادامۀ سخنان خود افزود که با وجود اختلافات سیاسی و فکری با طالبان، همچنان آنها را به پذیرش فدرالیسم دعوت می‌کند.

فدرالیزم یک نظام سیاسی مبتنی بر اصول دموکراتیک است که در این نوع نظام، ملت به شماری از حکومت‌های منطقه‌ای مانند دولت‌های ایالتی تقسیم می‌شود که تابع سیستم مرکزی هستند، اما هر واحد فدرال دارای اختیارات، صلاحیت‌ها و تصمیم گیری‌های ویژه‌ای است.

شماری از مقام‌ها و شخصیت‌های سیاسی پیشین دیگر مانند عبدالرشید دوستم، عطا محمد نور، محمد محقق و دیگران نیز با نشر پیام‌های شان از تشکیل جریان "مجمع فدرال‌خواهان افغانستان" استقبال کرده اند.

رادیو آزادی خواست در مورد اعلام موجودیت "مجمع فدرال خواهان افغانستان" و اظهارات اعضای آن، نظر حکومت طالبان را نیز جویا شود، اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان تا زمان نشر این گزارش به سوالات رادیو آزادی پاسخ نداد.

اما پیش از این در واکنش به اعلام موجودیت جریان های مختلف سیاسی از سوی مقامات پیشین افغانستان به رادیو آزادی گفته بود که این‌ها چهره‌های آزمایش شده هستند و انتظار نمی‌رود که به نفع افغانستان تصمیم بگیرند.

در منشور این جریان سیاسی که دارای ۱۷ ماده است، آمده است که برای ملت‌سازی سه اصل اساسی از جمله تنوع قومی، زبانی و مذهبی، برابری در حقوق، تکالیف و امتیازات و فراگیر بودن باید مورد توجه قرار گیرد.

اما سوال اینجاست، در حالی که فدرالیزم یک سیستم دموکراسی است و دموکراسی هنوز در افغانستان عملی نشده، تقاضای ایجاد حکومت فدرالی به چه معناست؟

شماری از آگاهان امور سیاسی در این باره نظرات متفاوتی دارند.

اسحاق اتمر، آگاه سیاسی و استاد دیپلماسی در پوهنتون برلین
اسحاق اتمر، آگاه سیاسی و استاد دیپلماسی در پوهنتون برلین

از این میان اسحاق اتمر، آگاه سیاسی و استاد دیپلماسی در پوهنتون برلین، اعلام حضور چنین جریان‌های سیاسی در شرایط کنونی افغانستان را دامن زدن به عوامل اختلافات چهاردهه در این کشور می‌داند:
"در حال حاضر ما به یک وحدت و اتفاق ملی ضرورت داریم بهتر است کوشش کنیم که نظر های خود را پیرامون وحدت و اتفاق ملی بیان کرده و مشکل خود را حل کنیم."

احمد سعیدی، آگاهان سیاسی
احمد سعیدی، آگاهان سیاسی

احمد سعیدی، یکی دیگر از آگاهان سیاسی به رادیو آزادی گفت:
"هرکسی در هر زمان و در هر مکانی حق دارد نظام و رژیم و سیستمی را که بخواهد داشته باشد حقش است ممانعتی وجود ندارد، سیستم‌های فدرال زیادی در دنیا وجود دارد مانند هند، پاکستان، امریکا، کانادا، در برخی کشورها نتایج مثبت و در بعضی دیگر نتایج منفی داشته است. این که یک تعداد خواستند که حکومت فدرالی اعلام می‌کنند این عقیدۀ آنها است."

پیش از این هم در زمان نظام جمهوری پیشین شماری از احزاب سیاسی و فعالین سیاسی خواستار ایجاد نظام فدرالی در افغانستان شده بودند، اما با مخالفت شمار دیگر از احزاب و فعالین سیاسی مواجه شده بود که برخی از آنان آن را به معنای تجزیۀ افغانستان می‌دانستند. ادعایی که طرفداران این نظام آن را رد می‌کردند.

XS
SM
MD
LG