لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۵۵

برنامه توسعه‌ای ملل متحد: بیماری ملاریا هنوز هم یک مشکل صحی عامه در افغانستان است


یک پشه انافیل ناقل بیماری ملریا
یک پشه انافیل ناقل بیماری ملریا

برنامۀ توسعه‌ای ملل متحد (یو ان دی پی) می‌گوید، ۲۷ درصد افغانان در مناطقی زندگی می‌کنند که خطر ابتلا به بیماری ملاریا بالا است.

به گفتۀ یو ان دی پی، ۵۰ درصد مردم افغانستان نیز در مناطقی زندگی می‌کنند که احتمال مبتلا شدن به بیماری ملاریا در حد متوسط است و تنها ۲۳ درصد شان در مناطقی زندگی می‌کنند که خطر مبتلا شدن به ملاریا در آنجاها کم است و یا وجود ندارد.

این سازمان می‌افزاید که با توجه به این وضعیت، بیماری ملاریا هنوز به عنوان یک مشکل صحی عامه در افغانستان مطرح است.

یو ان دی پی می‌گوید، انتقال این بیماری فصلی که بیشتر در فصل گرما شیوع پیدا می‌کند از یک منطقه تا جای دیگر به دلایل متعدد متفاوت است.

به اساس گزارش‌ این اداره، با این وجود واقعات تایید شدۀ ملاریا از بیش از ۳۹۱ هزار در سال ۲۰۱۲ نزدیک به ۱۷۵ هزار در سال ۲۰۱۹ کاهش یافته است.

شمیلا، باشندۀ ولایت کندز تجربۀ خود از مبتلا شدن به بیماری ملاریا را این گونه بیان می‌کند:
"من در فصل تابستان دچار مرض ملاریا شده بودم، چون اینجا هوا گرم است، بیشتر وقت از طرف شب در بیرون استراحت می‌کنیم، به همان خاطر کدام حشرۀ مکروبی که بود من را گزیده بود، دیگر برایم چند علایمی پیش شد که تب، لرزه، جان دردی، خنک، نفس‌تنگی و احساس لنج بودن می‌کردم".

کریمه، باشندۀ کابل نیز که اکنون با بیماری ملاریا دست و پنجه نرم می‌کند می‌گوید:
"من بیماری ملاریا دارم که تب بدنم بسیار شدید است و بسیار به درجه بلند می‌رسد، سر درد من که آنقدر زیاد است که بیخی برای تان گفته نمی‌توانم".

عبدالفتاح صفری، متخصص امراض داخله می‌گوید، بهترین راه پیش‌گیری از مبتلا شدن به بیماری ملاریا به ویژه در فصل گرما، عملی کردن راه‌های وقایه است.

او در مورد راه‌های وقایه این بیماری به رادیو آزادی گفت:
"بیشتر پشه مونث وقتی نیش می‌زند شخص را وقتی غروب آفتاب که باید در این قسمت متوجه باشیم که از پشه‌های منتن (ملاریا) باید اجتناب و دوری کنیم، شب هنگام خواب از ژل‌های است که بخاطر انتی سپتیک کردن بدن استفاده می‌شود باید از آن استفاده کنیم و پشه‌خانه‌های دوا زد‌گی استفاده کنیم".

بر اساس آخرین آمار سازمان جهانی صحت (دبلیو اچ او)، شمار واقعات مثبت ملاریا در سال ۲۰۲۲ به ۲۴۹ میلیون و تلفات آن به ۶۰۸ هزار تن در ۸۵ کشور جهان رسیده است.

این بیماری از اثر گزیدن پشه ملاریا نزد افراد به وجود می‌آید که شیوع آن بیشتر در فصل تابستان و در مناطق گرم‌سیر است.

این در حالی است که نظر به گزارش‌های سازمان‌های بین‌المللی پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان بخش صحت افغانستان با مشکلات شدید از جمله خطر سقوط مواجه شده است.

هر چند قلندر عباد، سرپرست وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان چند روز پیش گزارش‌های مربوط به مشکلات جدی در ارائۀ خدمات صحی در افغانستان را رد کرد، اما اخیراً سازمان جهانی صحت (دبلیو اچ او) گفته که در حال حاضر ۹.۵ میلیون نفوس افغانستان در مناطقی زندگی می‌کنند که به خدمات صحی دسترسی ندارند.

XS
SM
MD
LG