لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۴۸

شماری از مالداران: خشکسالی آسیب جدی به کار مالداری وارد کرده است


مالداران در ولایات مختلف افغانستان می گویند که در اثر خشکسالی خسارت مالی زیاد برای شان وارد شده است. عکس از آرشیف
مالداران در ولایات مختلف افغانستان می گویند که در اثر خشکسالی خسارت مالی زیاد برای شان وارد شده است. عکس از آرشیف

خشکسالی‌های سال جاری در کنار کشاورزی به بخش مالداری افغانستان در ولایات مختلف آسیب جدی رسانده و حتی سبب از بین رفتن مواشی در برخی مناطق افغانستان شده است.

مصور، یکی از مالداران در ولایت پروان به رادیو آزادی گفت که به دلیل خشکسالی و نبود علوفه برای مواشی‌اش مجبور شده تا تعدادی زیاد از مواشی خود را به شمول گاو و گوسفند به قیمت ناچیز به فروش برساند.

او گفت که در کنار این برخی مواشی‌اش دچار بیماری و تلف شدند:
"خشکسالی امسال به ما خیلی ضرر رسانده است. مواشی را که با قیمت گزاف خریداری کرده بودم، اما فعلاً بازارها بسیار ضعیف شده و من به ارزش یک صد هزار افغانی تاوان کرده ام، علف نیست که بخورد مرض هم از دست خشکسالی پیدا شده، مال‌ها (مواشی) را مرض می‌گیرد، دو تا گاو من از بین رفت."

او می‌گوید که از چهار سال به این سو به پیشۀ مالداری رو آورده، اما هیچ زمانی به مانند امسال زیانمند نشده بود.

عبدالعظیم، یکی دیگر از مالداران در ولسوالی چهار برجک ولایت نیمروز نیز شکایت مشابهی دارد:
"مواشی ما خیلی لاغر شدند، تعدادی‌شان از بین رفتن و تعداد دیگر را به دلیل این که علف نبود، جو و گندم و یا جورای نبود که برایشان بدهیم، آنهایی را که زنده ماندن از نصف قیمت هم کمتر فروختیم."

او می‌گوید که هشتاد راس مواشی داشت که از آنها جفت‌گیری می‌کرد و با فروش چوچه‌های شان و لبنیات آنها خرچ و مصرف خانواده‌اش را فراهم می‌کرد.

یک مالدار در کابل - عکس از آرشیف
یک مالدار در کابل - عکس از آرشیف

این مالداران مدعی اند که تا به حال حکومت طالبان و نهادهای امدادرسان در این زمینه هیچ کمکی به آنان نکرده اند.

اتاق تولیدات زراعت و مالداری افغانستان هم مشکلات مالداران و خسارات ناشی از خشکسالی به آنان را تأیید می‌کند.

وسیم صافی، رئیس عامل این اتاق به رادیو آزادی گفت:
"خشکسالی در افغانستان به خصوص در ولایات سمت شمال به زارعین و مالداران بسیار آسیب رسانده است، مواشی خود را به قیمت ناچیز فروختند که تلف نشوند، ما طرحی را با نهادهای مرتبط شریک ساختیم که چگونه بتوانیم آب برف و باران را مدیریت کنیم."

رادیو آزادی تلاش کرد در مورد شکایت مالداران و رسیدگی به مشکلات‌ شان نظر مصباح‌الدین مستعین، سخنگوی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری حکومت طالبان را بگیریم، اما او تا زمان نشر این گزارش به پرسش‌های ما در این باره پاسخ نداد.

پیش از این نیز برخی از کشاورزان در ولایت‌های شمالی و شمال شرقی افغانستان با شکایت از پیامدهای خشکسالی‌های دوامدار به رادیو آزادی گفته بودند که تا هنوز که حدود یک ماه از آغاز فصل زمستان گذشته هیچ برف و بارانی نباریده و نگران از بین رفتن کشت‌زارهای شان هستند.

عکس از آرشیف
عکس از آرشیف

این در حالی است که حدود دو هفته پیش دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) از ادامه و شدت خشک‌سالی در افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفته بود که این کشور برای سومین سال متوالی با خشک‌سالی روبرو است.

از سوی دیگر ادارۀ توسعه‌ای سازمان ملل متحد (یو ان دی پی) هم ماه گذشته در گزارشی گفته بود که خشک‌سالی، جاری شدن سیل، گرمای شدید و تخریب زمین‌ها روز به روز در افغانستان افزایش می‌یابد و این امر زراعت، اقتصاد و امنیت افغانستان را تحت تاثیر قرار داده‌ است.

XS
SM
MD
LG