مردی که از پولیو رنج برده حالا در غرب افغانستان برای نجات کودکان از خطر فلج شدن خانه به خانه می رود و آنان را واکسین میکند.
بسیاری از خانوادهها با دیدن این واکسیناتور، کودکان خود را واکسین میکنند.
عبدالرحیم سیفی در یک دستش عصا دارد و با دست دیگرش در دهن یک دختر چهار ساله در گوشهای از شهر هرات در غرب افغانستان دو قطره واکسین ضد فلج کودکان میچکاند.
این مرد چهل و پنج ساله، در سه سالگی به ویروس پولیو مبتلا شد.
پولیو بیماری ویروسیای است که درمان ندارد و با آسیب رساندن به نخاع یا رشته مهم عصبی که در میان ستون فقرات جای دارد، سبب فلج بدن میشود.
سیفی پانزده سال میشود که برای نجات کودکان از فلج شدن دایمی، به کمپاین سراسری واکسین پولیو پیوسته چونکه میداند که واکسین بدن کودکان را در برابر ویروس خطرناک پولیو مقاوم میسازد.
با آغاز کمپاین پولیو، او خانه به خانه میرود و کودکان زیر پنج سال را واکسین میکند.
تازه ترین کمپاین پولیو در ولایت هرات هفته پیش بود.
عبدالرحیم به رادیو آزادی می گوید که بابت فلج شدن درد و رنج زیادی دیده است و بزرگترین آرزویش این است که هیچ کودکی به این بیماری مبتلا نشود:
"انگیزه من از این اقدام این است که خودم از این مریضی رنج می برم و برخی از اطفال نازنین را میبینم که از این مریضی رنج میبرند، به کمپاین پولیو پیوستم تا دیگر هیچ طفلی را مبتلا به این مریضی نبینم."
عبدالرحیم در رشته بیولوژی به سطح لیسانس تحصیل کرده است و در یک مکتب دولتی در ولسوالی انجیل هرات معلم است.
او در کنار معلمی، در کمپاینهای واکسین که هرچند ماه یک بار راه اندازی میشود، به عنوان واکسیناتور کار میکند.
این واکسیناتور دارای معلولیت از خانهاش تا محل واکسیناسیون، با موتر شهری یا سه چرخه میآید و بعد از آن، برای واکسین کردن کودکان به کمک عصا از یک خانه به خانه دیگر میرود.
محل تحت پوشش عبدالرحیم و همکارانش، شالبافان در غرب شهر هرات است. او به رادیو آزادی بیشتر میگوید:
"منطقه ما چون مهاجر نشین است یک منطقه زیر خطر ویروس پولیو است و کوشش من این است که هیچ کودکی از واکسین نماند. پس از کمپاین، من جستوجو میکنم که کدام طفلی از واکسین نمانده باشد، اگر طفلی در کمپاین واکسین نشده باشد، به ساحه میروم و آنرا واکسین میکنم."
بسیاری از کودکان در منطقه شالبافان شهر هرات با عبدالرحیم سیفی انس گرفته اند.
باشندگان محل میگویند که حضور این واکسیناتور معلول که خود قربانی ویروس پولیو شده است، خانوادهها را در زمینه واکسین کردن کودکانشان مصمم ساخته است.
خیر محمد ۳۸ ساله از باشندگان محلی که پدر دو کودک زیر پنج سال است در این زمینه به رادیو آزادی چنین می گوید:
"وقتی چنین شخصیت را میبینم که معلول شده است بسیار دردآور است و راه رفتن برایش مشکل است. بازهم او برای نجات فرزندان ما از پولیو خانه به خانه میرود و بسیار زحمت میکشد."
مسئولان صحی در ولایت هرات میگویند که در آینده به واکسیناتوران دارای معلولیت در کمپاینهای واکسین، سهم بیشتری میدهد.
احمد وحید رحمانی مسئول برنامه ملی واکسیناسیون در حوزه غرب افغانستان است.
او می گوید که خطر ویروس پولیو در این حوزه وجود دارد و واکسیناتوران دارای معلولیت در زمینه تشویق خانوادهها برای واکسین کردن کودکان شان، نقش مهمی دارند:
"در وضعیت حساسی قرار داریم و از سه طرف در محاصره هستم. چرخه ویروس پولیو در حوزه جنوب، حوزه شمال و حوزه مرکز وجود دارد. به خاطر اینکه ویروس وارد حوزه غرب نشود و اینجا مشکل به وجود نیاورد تلاش میکنیم."
مقامهای صحی حکومت طالبان در حوزه غرب افغانستان میگویند که از سه سال به این طرف هیچ واقعه مثبت پولیو در این حوزه ثبت نشده است.
به گفته آنان، در این مدت نمونههای محیطی ویروس پولیو در این بخش کشور تشخیص نشده است.
اما در سایر بخشهای افغانستان نمونههای مثبت محیطی ویروس پولیو وجود دارد که با افزایش رفت و آمد، خطر انتقال ویروس به غرب کشور را افزایش داده است. ویروس پولیو در افغانستان و پاکستان هنوز ریشه کن نشده است.
به اساس گزارشها، در جریان سال ۲۰۲۳، شش واقعه مثبت پولیو در کشور ثبت شده است.
عبدالرحیم سیفی میگوید که نگران شیوع دوباره پولیو در ولایت هرات است.
او پدر پنج فرزند است و کوچکترین فرزندش، یک دختر چهار ساله است.
وی در کنار واکسین کردن سایر کودکان، در هر کمپاین دخترش را نیز واکسین میکند تا به سرنوشت خودش دچار نشود:
"کوچکترین فرزند من دختر چهارساله است که وقت واکسین کردنش است. من همیشه به اعضای خانواده میگویم که اولین کاری که شما میکنید، وقتی واکسیناتوران به دروازه خانه می آیند این طفل را حتماً واکسین کنید."