لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۴۳

انترپول: اسلحه از افغانستان به پاکستان قاچاق می‌شود؛ حکومت طالبان رد کرد


سلاح و مهمات که از سوی طالبان در ولایت کنر کشف و ضبط شد. عکس از آرشیف عکس جنبه تزئینی دارد
سلاح و مهمات که از سوی طالبان در ولایت کنر کشف و ضبط شد. عکس از آرشیف عکس جنبه تزئینی دارد

در حالی که گزارش پولیس جنایی بین‌المللی (انترپول) شواهدی را مربوط به قاچاق اسلحه از افغانستان به پاکستان نشان می‌دهد، حکومت طالبان این گزارش را رد می‌کند.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در صحبت با رسانه‌های داخلی افغانستان گفته است، سلاح و مهماتی که نزد حکومت‌شان ثبت و راجستر است، قاچاق نمی‌شود، اما انتظار دارند که در بارۀ مسیر قاچاق برای آنها معلومات داده شود تا در این باره تحقیق کنند.

اما برخی کارشناسان نظامی به این باور اند که فروش اسلحه در داخل و قاچاق آن از افغانستان به کشورهای دیگر موضوع تازه‌ای نیست و از گذشته‌ها به این سو ادامه دارد.

محمد نعیم غیور، یکی از این آگاهان به رادیو آزادی گفت:
"امروز ملاحظه می‌شود که گروه‌های مخالفین، آزادی خواه، گروه‌های قومی و تحریک طالبان پاکستان مسلح هستند، این سلاح را از کجا کردند؟ این سلاح‌ها از حکومت‌های سابقه و قدرت‌ها باقی مانده و آن را خریداری کردند. در داخل افغانستان در هر قریه یک نفر است که کار فروش اسلحه را می‌کند. این تنها جنبۀ داخلی ندارد، بلکه به بیرون از افغانستان خصوصاً پاکستان قاچاق می‌شود."

اسحاق اتمر، دیگر آگاه نظامی مدعی است، گروه‌هایی که با طالبان در مقابل نظام قبلی جنگیدن به نحوی سهم خود را از تجهیزات نظامی گرفتند و آن را به کشورهای همسایه قاچاق کردند.

او به رادیو آزادی گفت:
"این اسلحه‌ها را آن گروه‌هایی فروخته اند که همراه با طالبان در مقابل نظام جمهوریت جنگ کردند. حتی سال گذشته رسانه‌های هندی گزارش دادند و این گزارش واکنش‌های زیادی داشت که سلاح‌های امریکایی به دست گروه‌هایی در کشمیر هند دیده است."


در گزارش پولیس جنایی بین‌المللی (انترپول) در بارۀ قاچاق اسلحه و مهمات در آسیا که روز جمعه منتشر شده، آمده است که در آسیای مرکزی، جنوبی و شرقی دسترسی به سلاح‌های سبک و ارزان برای گروه‌های تروریستی و سازمان‌های جنایتکار به یک امر عادی مبدل شده، زیرا به گفتۀ انترپول، این گروه‌ها می‌توانند به آسانی آنها را منتقل کنند.

در این گزارش از جمله به پاکستان اشاره کرده است که آنها در نقاط هم مرز با ولایات افغانستان ۶۱۴ تن را بازداشت و مقدار مهمات و سلاح گرم غیرقانونی را نیز کشف کردند.

بر اساس این گزارش، در عملیاتی که آنها از ۱۳ تا ۲۴ نوامبر سال جاری داشته اند، منجر به تحقیقات و بینش بیشتر در بارۀ مسیرهای غیرقانونی قاچاق اسلحه از افغانستان به پاکستان شد.

همزمان ۲۲ قوس رادیو پاکستان و برخی رسانه‌های پاکستانی دیگر گزارش دادند که پولیس مرزی این کشور سلاح و مهماتی را کشف کردند که در یک موتر بابری پیاز از افغانستان به پاکستان منتقل می‌شد.

به گزارش آنان، بیشتر این سلاح‌ها شامل مهمات پیشرفته از جمله دوربین‌های دید در شب و سلاح‌های ساخت امریکا "ام ۴" در یک موتر باربری که ظاهراَ پیاز را به پاکستان انتقال می‌داد، جاسازی شده بود.

محسن حسن بات، مدیر عمومی تحقیقات فدرال پاکستان در گزارش انترپول گفته است که سلاح‌های گرم از افغانستان، تهدیدی برای پاکستان و آسیای مرکزی است که باید جلو آن گرفته شود.

یورگن ستاک، مدیر عمومی انترپول هم در این گزارش گفته که سلاح گرم غیرمجاز انواع دیگر جرایم را تسهیل می‌کند و امنیت منطقه و جهان را تهدید می‌کند.

همزمان در جلسۀ ۱۵ دسامبر شورای امنیت سازمان ملل متحد موضوع قاچاق اسلحه نیز بحث شد که نمایندۀ دایمی سویس در این نشست گفت، یک میل کلاشنکوف در بازار‌های افغانستان ۱۳۰ دالر به فروش می‌رسد که در دسترس بودن و فروش سلاح منبع آغاز درگیری‌ها است.

این در حالی است که پیش از این نیز گزارش‌هایی مبنی بر قاچاق اسلحه از افغانستان به کشورهای دیگر و فروش آن در بازار سیاه منتشر شده است. گزارش‌هایی که سخنگویان حکومت طالبان آنها را رد کرده اند.

XS
SM
MD
LG