مرکز خبرنگاران افغانستان روز سهشنبه در اعلامیهای گفت که سلطان علی جوادی، مدیر مسئول رادیو خصوصی "نسیم" در دایکندی از سوی محکمۀ ابتدایی حکومت طالبان در این ولایت به یک سال زندان محکوم شده است.
مسئولان محلی حکومت طالبان تا به حال در این باره جزئیات ندادند،اما مرکز خبرنگاران افغانستان از قول منابع آگاه گفته است، محکمۀ طالبان او را به اتهام "تبلیغات علیه نظام حاکم" و "جاسوسی برای کشورهای خارجی" محکوم به یک سال زندان کرده است.
سمیه ولیزاده، مسئول بخش دادخواهی و ارتباطات این مرکز به رادیوآزادی گفت، آنها خواهان تجدید نظر حکم محکمۀ طالبان و رهایی این خبرنگار هستند:
"اخیراً دیده میشود که طالبان بیشتر از هر زمان دیگر خبرنگاران و فعالان رسانهای را تحت فشار قرار داده اند به بهانههای مختلف اینها را بازداشت میکنند که نگران کننده و نشان دهندۀ محدودیت در راستای اطلاع رسانی است."
او هم چنان گفت که خواهان توقف بازداشت خود سرانۀ خبرنگاران در افغانستان هستند و اگر خبرنگاری مرتکب اشتباهی و یا تخطی میشود باید توسط کمیسیون رسیدگی به شکایتها و تخطیهای رسانهای بررسی شود.
استخبارات حکومت طالبان پیش از این نیز آقای جوادی را با سیف الله رضایی و مجتبی قاسمی دو تن دیگر از خبرنگاران رادیو نسیم در ماه سپتامبر احضار کرده بود.
از سوی دیگر کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران (CPJ) از طالبان خواسته که فوراً عبدالرحیم محمدی، خبرنگار محلی افغان را آزاد کرده و به بازداشت خبرنگاران پایان دهد.
این کمیته که مقر آن در نیویارک است، روز سهشنبه در اعلامیهای گفته که هنوز دلیل بازداشت این خبرنگار و محل نگهداری او مشخص نشده است.
نهادهای داخلی حمایت از خبرنگاران افغان گفته اند که این خبرنگار تلویزیون خصوصی تمدن به ریاست استخبارات در کندهار احضار شده بود و سپس از سرنوشت وی معلومات در دست نیست
در مورد محکمۀ سلطان علی جوادی و بازداشت عبدالرحیم محمدی از ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان پرسیدیم، اما او به پرسشهای ما پاسخ نداد.
اما حکومت طالبان بارها مدعی شده که متعهد به آزادی بیان در چارچوب شریعت اسلام و منافع ملی افغانستان است.
تلاش کردیم تا با خانوادههای این خبرنگاران هم صحبت کنیم اما موفق نشدیم.
در همین حال برخی نهادهای حامی خبرنگاران میگویند که ایجاد ترس در جامعۀ خبرنگاری علاقمندی خبرنگاران به کار رسانهای را کمتر میسازد.
ظریف کریمی، مسئول دیدبان رسانهها در نهاد حمایت کنندۀ رسانههای آزاد افغانستان (نی) به رادیو آزادی گفت:
"اگر وضعیت چنین ادامه پیدا کند با ایجاد یک ترس در میان جامعۀ خبرنگاری و رسانهای، ممکن خبرنگاران کمتر علاقمند باشند با کارهای خبرنگاری، حمایت از آزادی بیان و انتقاد و گردش اطلاعات به صورت آزاد. لذا این اقدام میتواند یک فشار باشد بالای خبرنگاران و رسانهها."
آقای کریمی همچنان خواستار روشن شدن دلیل بازداشت عبدالرحیم محمدی، خبرنگار محلی در کندهار از سوی حکومت طالبان شد.
کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران (CPJ) هم چنان در اعلامیهاش به نقل از به لیه یی Beh Lih Yi ، رئیس برنامههای آسیایی CPJ گفته که طالبان و استخبارات آنها پس از تسلط بر افغانستان در دو سال گذشته هر روز به ظلم و ستم به خبرنگاران افغان ادامه داده اند و مانع روند گزارشدهی و نشر معلومات شده اند.