لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۲۲

نامهٔ زنان افغانستان به ریچارد بنیت: ما بر «تابوت حقوق بشر» اشک می ریزیم


 ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهٔ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهٔ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان

نهادی زیر نام "چتر اتحاد ملی زنان افغانستان" نامه‌ای را به مناسبت روز جهانی حقوق بشر به ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهٔ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان فرستانده ‌اند و از او خواستار اقدام فوری و جدی در مورد وضعیت زنان افغان شده‌اند.

در نامهٔ این نهاد آمده است، درحالی که مردم دنیا روز جهانی حقوق بشر را جشن می‌گیرند، اما زنان افغان بر "تابوت" آن اشک می‌ریزند.

در نامه گفته شده که وضعیت زنان افغان به ویژه زنان زندانی نزد طالبان چگونگی تجلیل از این روز را زیر سوال برده است.

نهاد چتر اتحاد ملی زنان افغانستان از وضعیت زنان مهاجر نیز ابراز نگرانی کرده و نوشته‌اند که وضعیت زنان فعال و ‌معترض که به گفتهٔ خودشان از ظلم و ستم طالبان به کشور‌های همسایه پناه برده‌اند، روایت دیگر از فاجعهٔ بشری در افغانستان است که با خطر اخراج و تسلیم‌دهی به طالبان روبه‌رو هستند.

تصویر آرشیف
تصویر آرشیف

نها صخره، یکی از اعضای این نهاد به رادیو آزادی گفت:

"مردم جهان این روز را جشن می‌گیرند، اما برای زنان افغانستان ماتم است، اهداف این نامه برای زنان معترض که در زندان طالبان اسیر شدند و زیر ظلم شکنجه قرار دارند و تعدادی زیادی از ترس طالبان به ایران و پاکستان فرار کردند در خطر اخراج قرار دارند باید مورد توجه جدی قرار گیرند."

از سوی هم زنان فعال و معترض افغان که بخاطر تهدیدهای امنیتی به پاکستان رفته‌اند، می‌گویند، در صورت اخراج به افغانستان با سرنوشت خطرناکی روبه‌رو خواهند شد.

خدیه نوری، فعال حقوق زنان و یک تن از سارنوالان در نظام جمهوری پیشین که در حال حاضر در پاکستان بسر می‌برد، به رادیو آزادی گفت:

"ما در معرض اخراج اجباری قرار داریم اگر توسط پولیس گرفتار شویم و به افغانستان دیپورت شویم، معلوم نیست چه سرنوشت سیاهی در انتظار ما و خانواده‌های ما خواهد بود، لطفاً صدای ما را برسانید کمک و همکاری تمام نهاد را ضرورت داریم."

این درحالیست که ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهٔ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان روز یک‌شنبه در صفحهٔ ایکس خود (توییتر سابق) از طالبان خواست تا تمام مدافعان حقوق بشر از جمله چهار زن فعال را که به خاطر دفاع از حقوق بشر بازداشت شده‌اند، از بند رها کند.

اما حکومت طالبان تا کنون بازداشت زنان زندانی را تأیید و یا رد نکرده‌ و سخنگویان‌اش هم به پرسش‌های رادیو آزادی در این باره پاسخ نداده اند.

روزا اوتنبایوا، نمایندهٔ ویژهٔ سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان
روزا اوتنبایوا، نمایندهٔ ویژهٔ سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان

در همین حال روزا اوتنبایوا، نمایندهٔ ویژهٔ سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان به مناسبت ۷۵مین سالگرد تصویب اعلامیۀ جهانی حقوق بشر از طالبان خواست تا مسئولیت‌هایشان در بخش حقوقی بشری را بشناسند.

رعایت حقوق بشر به ویژه حقوق زنان یکی از خواست‌های کلیدی جامعۀ جهانی از طالبان است.

اما مقام‌های طالبان همواره مدعی اند که حقوق بشر و زنان در چهار چوب شریعت اسلام در افغانستان تامین است. ادعایی که مورد تأیید بیشتر زنان، سازمان‌های حقوق بشری، جامعۀ جهانی و بیشتر کشورهای اسلامی نیست.

XS
SM
MD
LG