همزمان با ادامۀ روند اخراج مهاجرین افغان از پاکستان، سرفراز بوگتی، وزیر داخلۀ حکومت موقت این کشور گفت که گرفتن ویزا برای زندگی و تجارت در پاکستان برای افغانها ضروری است.
بوگتی در گفتوگویش با رسانۀ "داون نیوز" پاکستان که دیروز شنبه منتشر شد، گفت، امکان ندارد افغانها بدون داشتن اقامت قانونی در این کشور زندگی کنند:
"آنها برادران ما هستند، یک کشور اسلامی است. ما درخواست میکنیم که اگر میخواهید در کشور ما بمانید، دروازۀ خانۀ ما را بکوبید، ما به شما ویزا میدهیم. اگر میخواهید تجارت کنید یا اینجا زندگی کنید، خوش بیاید. اما نمیشود که شما از دیوارهای خانۀ ما بالا شده بیایید و حیثیت مهمان را داشته باشید."
این در حالی است که شمار زیادی از مهاجرین و پناهجویان افغان در پاکستان بارها به رادیو آزادی گفتند که با وجود درخواستهای مکرر، حکومت پاکستان به آنان ویزا صادر نکرده است.
وزیر داخلۀ حکومت موقت پاکستان همچنین گفت که تا به حال بیش از ۴۰۰ هزار مهاجر افغان به کشورشان بازگشته اند.
او هفته گذشته گفت که بازگشت یک میلیون و ۷۰۰ هزار مهاجر بدون اسناد افغان به افغانستان تا یک ماه آینده تکمیل خواهد شد.
از سوی دیگر بلاول بوتو زرداری، وزیر خارجۀ پیشین پاکستان و رهبر حزب پیپلز پارتی روز شنبه در یک نشست خبری در بلوچستان اخراج مهاجران افغان را موضوعی دشوار و پیچیده خواند.
او افزود، این درست است که حکومت سرپرست قدرت اجرای قانون را دارد، اما به گفتۀ او، راههای مختلفی برای اجرای قانون وجود دارد و لازم است برای آن با همه طرفها مشوره صورت گیرد:
"به نظر من بهتر بود حکومت موقت با نهادها، احزاب سیاسی، نهادهای تاثیرگذار حقوق بشری مشورت میکرد و بعد این تصمیم را اجرا میکرد، شاید یک تصمیم بهتری اجرا میشد."
اعتراض به تصمیم اخراج پناهجویان افغان از پاکستان به ستره محکمۀ این کشور نیز رسیده است و روز جمعه در نخستین جلسۀ ستره محکمه در این باره، عایشه مالک یکی از قضات عضو هیئت بررسی کنندۀ این اعتراض گفت که پاکستان تمامی کنوانسیونهای سازمان ملل متحد در مورد حقوق پناهندگان را امضا کرده است و موظف به رعایت این کنوانسیونها میباشد.
ستره محکمۀ پاکستان همچنین بیانیهای را به حکومت موقت پاکستان و وزارت امور خارجۀ این کشور ارسال کرده است.
از سوی دیگر روند اخراج مهاجرین افغان از پاکستان جریان دارد و بر اساس آمار وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان، تنها روز شنبه بیش از سه هزار نفر از طریق گذرگاههای سپین بولدک و تورخم به افغانستان بازگشته اند.