شماری از کارگران روزمزد در ولایت هرات میگویند، زلزلههای اخیر این ولایت سبب توقف کاروبار آنان شده است.
احمد بهزاد که کارگر ساختمانی است، میگوید، پیش از زلزلههای هرات روزانه ۲۰۰ افغانی عاید داشته، اکنون بیکار است.
او به رادیو آزادی گفت، در کنار دیگر چالشهای مانند تخریب شدن خانهاش در پی زلزلهها در دو هفته اخیر، توان اقتصادیاش هم فروکش کرده است.
او ادعا میکند که تا هنوز کمکی دریافت نکرده است:
"از شروع زلزله ما بیکاریم سر کار نرفتیم، از ترس و نگرانی کاروبار فعلاً تعطیل است، خرج و مخارج هم خودتان میفهمید وقتی کار نکنی خوب به خرج و مخارج هم آدم گیر میکند، دیگر نمیتواند خرج پیدا کند، تا فعلاً هیچ کمکی به ما نشده."
نور علی و احمد دو تن دیگر از کارگران نیز از چالش مشابه سخن میگویند:
"فعلاً بیکار هستیم، خانههای ما خراب شده، داخل خیمه هستیم دیگه چه بگویم از این بیشتر".
"فعلاً از روزی که زلزله شده کدام بنایی نکردم چون نبود، بعد مصارفی که من فعلاً مصرف میکنم از این دوست بگیر، از او دوست بگیر، از او دکان قرض بکن فقط به همین رقم، از هیچ نهادی به ما کمک نشده تا ما بتوانیم روزمره امرار معیشت بکنیم."
گل آقا، قریهدار روستای نوآباد مودودی ولسوالی رباط سنگی هرات نیز میگوید، بسیاری از جوانان این قریه کارگر روز مزد اند.
به گفتۀ او، در پی زلزلههای هرات کار این دسته از افراد متوقف شده و در خورد و خوراک هم به مشکل مواجه اند:
"از ۱۵ برج ۷ که امروز ۲۹ برج ۷ است هیچ کارگری سر کار نرفته چون کسی آنان را به کار نمیگیرد به خاطری که زلزله است و هیچ نوع کاری نیست فعلاً، شرایط زندگی همین است به حساب یا نان و چای میخورند یا قرض میگیرد از همسایه، برادر، پدر که او هم داشته باشد یا نداشته باشد".
این در حالی است که در پی زلزلههای اخیر هرات کمکهای زیادی به آسیب دیدگان این زلزلهها اعلام شده است.
گزارشهای متعدد در این روزها از کمکرسانی سازمانهای بینالمللی و نهادهای مردمی کمکرسان به زلزلهزدگان حکایت دارد.
با این وجود و با گذشت بیش از دو هفته از زلزلۀ نخست در هرات، حکومت طالبان و کمیسیون تشکیل شده برای مدیریت کمکها مقدار این کمکها را علنی نکردند.
رادیو آزادی خواست در این گزارش از ادارۀ محلی حکومت طالبان در مورد میزان این کمکها بپرسد، اما نثار احمد الیاس سخنگوی والی حکومت طالبان و احمدالله متقی رئیس اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در هرات در مورد مقدار کمکهای جمعآوری شده چیزی نگفتند.
احمدالله متقی، رئیس اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان اما در مورد روند کمکرسانی گفت:
"بلی در مناطق زلزله زده هرجایی که زلزلهزده از اول، به آنجا از طرف امارت سلامی و موسسات داخلی و خارجی ضروریات روزانه کمک رسیده و جریان ساخت سرپناهشان هم جور شده، همینطور بخاطر وضعیت سخت و توفانی آنجا کانتینرها ساخته شده و به خدمت مردم گذاشته شده، حدود ۲۱۴۱ خانه ساخته میشود که خانه هرکس مطابق ضرورتش ساخته میشود."
پیش از این دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانۀ سازمان ملل متحد هم گفته بود که نهادهای امدادرسان آنها برای کمکرسانی به ۱۱۴ هزار زلزلهزده برنامهریزی کرده اند که برای تطبیق این برنامه به ۹۳.۶ میلیون دالر نیاز است.
این اداره اما شمار افراد متاثیر از زلزلههای هرات را بیش از ۱۵۴ هزار تن و شمار خانههای ویران شده در زلزلهها را ۲۱ هزار و ۵۰۰ خانه اعلام کرده بود.