لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۱۷

اسلام آباد: مهاجرین غیرقانونی باید تا اول نوامبر پاکستان را ترک کنند


ساختمان دفتر صدراعظم پاکستان در اسلام آباد
ساختمان دفتر صدراعظم پاکستان در اسلام آباد

حکومت موقت پاکستان به تمام مهاجرین غیرقانونی مقیم این کشور از جمله افغان‌ها تا اول نوامبر مهلت داده که این کشور را ترک کنند، در غیر آن با اخراج اجباری مواجه خواهند شد.

سرفراز بوگتی، وزیر داخلۀ حکومت موقت پاکستان به روز سه‌شنبه در یک نشست خبری گفت که ۱.۷۳ میلیون افغان فاقد سند اقامت در پاکستان بسر می‌برند.

او ادعا کرده که از میان ۲۴ حملۀ انتحاری انجام شده در پاکستان، افغانان در ۱۴ حمله دست داشته اند:
"از جنوری تا کنون بالای ما ۲۴ حمله انتحاری شده است، از این ۲۴ حملۀ انتحاری ۱۴ آن را اتباع افغانستان کرده اند. افغان‌ها بوده اند که بالای ما حمله کرده‌اند که در آن حمله مسجد پشاور در پولیس لاینز بوده، آن را افغانان انجام داده، بعد از آن حمله که در مسلم باغ قلعه سیف‌الله شده از شش حمله کننده پنج تن‌شان افغان بوده، پس از آن در حمله ژوب از پنج حمله کننده سه تن‌شان افغان بوده، حملۀ تازه که در هنگو شده، حمله کننده که تشخیص شده تبعه افغان بوده است."

آقای بوگتی می‌افزاید که شواهد تمام این حمله‌ها را که افغان‌ها در آن دخیل اند در دست دارند و به گفتۀ او حیران‌کننده است که چرا فتوای ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان مبنی بر حمله نکردن در پاکستان عملی نمی‌شود.

مقام‌های حکومت طالبان به تازگی واکنشی به این اظهارات وزیر داخلۀ حکومت موقت پاکستان نشان ندادند، اما پیش از این ادعاهای این چنینی را رد کرده و گفته اند که پاکستان به جای این ادعاها، به وظیفۀ تأمین امنیت خود درست عمل کند.

از سوی دیگر سازمان عفو بین‌الملل از بی‌توجهی جامعۀ جهانی در بارۀ وضعیت مهاجران افغان در پاکستان عمیقاً ابراز نگرانی کرده است.

دفتر جنوب آسیای این سازمان روز دوشنبه در صفحۀ اکس خود نوشته، بسیاری از افغان‌هایی که از ترس طالبان به پاکستان فرار کرده اند، در آنجا نیز با موجی از آزار و اذیت، بازداشت‌های خودسرانه و تهدید به اخراج روبه‌رو اند.

در همین حال سفارت افغانستان در کنترل حکومت طالبان در پاکستان می‌گوید که با وجود تعهد حکومت پاکستان هنوز هم بازداشت افغانان از سوی پولیس این کشور ادامه دارد و در دو هفتۀ گذشته حدود ۲ هزار افغان در شهرهای مختلف پاکستان بازداشت شده اند.

این سفارت در صفحۀ ایکس خود گفته که از این میان حدود یک هزار تن در اسلام آباد بازداشت شدند که حدود ۵۰ درصدشان سند قانونی اقامت داشتند.

این سفارت افزوده که جسد دو تن از افغانان به نام‌های خان ولی و درویش که قبلاً از سوی پولیس پاکستان بازداشت شده بودند، در شفاخانه پیدا شده است.

این در حالی است که شورای مهاجران افغان در اسلام‌آباد تأیید کرده که پولیس پاکستان تنها روز یک‌شنبۀ گذشته حدود ۸۰۰ مهاجر افغان را در مناطق مختلف این شهر بازداشت کرده است.

کابینه پاکستان به تازگی پالیسی را تصویب کرد که بر اساس آن مهاجران غیرقانونی از آن کشور اخراج می‌شوند.

حکومت موقت پاکستان روز دوشنبه اعلام کرد که مهاجران غیرقانونی را از آن کشور اخراج خواهد کرد.

رسانه‌های پاکستانی گزارش دادند که حدود یک میلیون افغان بدون سند اقامت در پاکستان زندگی می‌کنند، اما به نقل از این رسانه‌ها، فیصلۀ اخیر کابینۀ پاکستان شامل افغان‌های با کارت اقامت نیز می‌شود.

در این حال شماری از افغان‌هایی که در پی تسلط طالبان بر افغانستان، به دلیل آنچه که مشکلات امنیتی عنوان می‌کنند به پاکستان رفته اند، می‌گویند که با وضعیت دشواری روبه‌رو هستند.

سمیه شیرزاد از فعالان حقوق زنان می گوید، قبلاً با کودکش از سوی طالبان بازداشت شده بود و از مدتی به این سو در پاکستان بسر می‌برد.

او به رادیو آزادی گفت که جامعۀ جهانی هر چه زودتر باید به وضعیت آنها رسیدگی کند:
"این واقعاً همه را نگران ساخته، از جامعۀ جهانی، سازمان ملل و نهادهای حقوق بشری خواهان این هستم که پرونده‌های مهاجرین افغانستانی را هرچه زودتر رسیدگی کنند و همچنان با پاکستان گفت‌وگو کنند تا محدودیت‌های وضع شدۀ تازه را بردارد."

در همین حال یک بانوی دیگر افغان در پاکستان که نخواست نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت، راهی برای برگشت به افغانستان و یا به سایر کشورها ندارد:
"پولیس‌ها پشت مهاجرینی که بدون ویزه هستند می‌گردند، آنها را دستگیر می‌کنند و می‌برند، دولت پاکستان هم به مهاجرین ویزه نمی‌دهد، واقعاً دوام آوردن در چنین شرایطی دشوار است، وضعیت امنیتی افغانستان (خوب) نیست که مردم دوباره برگردند و راهی هم بخاطر بیرون رفت وجود ندارد."

حکومت طالبان تا کنون در مورد اخراج مهاجران افغان از پاکستان ابراز نظر نکرده است.

در همین حال طارق فرهادی آگاه سیاسی می‌گوید، پاکستان باید به حقوق مهاجران افغان در آن کشور احترام بگذارد.

طارق فرهادی آگاه سیاسی
طارق فرهادی آگاه سیاسی

او به رادیو آزادی گفت، نیاز است تا سازمان ملل متحد بخاطر حل این مشکل با حکومت پاکستان وارد مذاکره شود:
"سازمان عفو بین‌الملل یک بیانیه داده، اما اصلاً باید خود ملل متحد، کمیساری عالی مهاجرین، سازمان مهاجرت ملل متحد (آی او ام) برای جلوگیری از اذیت مهاجرین از سوی پاکستانی‌ها با پاکستان داخل مذاکره شود."

نزدیک به سه هفته پیش روزنامۀ اکسپرس تربیون پاکستان به نقل از سخنگوی کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در پاکستان گزارش داد که از زمان تسلط طالبان به افغانستان، بیش از ۶۰۰ هزار افغان به پاکستان وارد شده اند.

به نقل از قیصر افریدی در ادامه آمده که پاکستان علاوه بر تازه واردان، میزبان ۱.۳ میلیون پناهجوی افغان است که دارای کارت ثبت نام هستند.

XS
SM
MD
LG