لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۳۵

شکنجه و کشتار څارنوالان اسبق افغانستان؛ « نزدیک به ۳۰ تن کشته و شکنجه شده اند»


تصویر آرشیف
تصویر آرشیف

سازمان بین‌المللی عدالت انتقالی و صلح می‌گوید گزارش‌های نگران‌کنندۀ از سوی انجمن څارنوالان ایالات متحده امریکا دریافت کرده که نشان می‌دهد از پانزدهم آگست سال ۲۰۲۱ به این‌سو، ۲۹ سارنوال افغان کشته و یا شکنجه شده‌اند.

این سازمان مستقر در ایالات متحده امریکا روز چهارشنبه در خبرنامۀ با استناد از انجمن څارنوالان ایالات متحده امریکا افزوده که این سارنوالان به‌ گونه‌ای غم‌انگیز قربانی قتل یا شکنجه طالبان یا جنایتکاران آزاد شده از سوی طالبان شده‌اند.

خبرنامۀ می‌افزاید که طالبان همچنان متهم به صدها قتل هدفمند څارنوالان و اعضای سیستم قضایی پیش از حاکمیت‌شان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ در افغانستان نیز هستند.

سازمان بین‌المللی عدالت انتقالی و صلح می‌گوید، از تلاش‌های اتحادیهٔ څارنوالان ایالات متحده و سازمان‌های همکار آن برای مستندسازی قتل‌ها، شکنجه‌ها و گرفتن اظهارات از شاهدان بازمانده حمایت می‌کند تا این پرونده‌ها و شاهدان به محکمهٔ جزایی بین‌المللی (آی‌سی‌سی) ارائه شوند.

سارنوالان با دفتر لوی سارنوالی در مرکز وولایت کار میکردند
سارنوالان با دفتر لوی سارنوالی در مرکز وولایت کار میکردند

این سازمان خواستار "یک روند جامع و تأیید شده مستندسازی" این رویداد‌ها است و تأکید می‌کند که متعهد به نجات و حمایت از جان څارنوالان افغان است.

این درحالی‌ست که کیمیا حسینی، یکی از اعضای اتحادیهٔ څارنوالان افغانستان در صحبت با رادیو آزادی ادعا می‌کند که شمار څارنوالان کشته و شکنجه شده پس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان به بیش از ۲۹ تن می‌رسد:

"پس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان، ۳۶ سارنوال کشته شده است، این مشخص است که څارنوالان در افغانستان از سوی طالبان و زندانی‌های که رها شده‌اند مصئون نیستند، څارنوالی که قضیه‌های آن‌ها را بررسی کرده‌اند و آن‌ها را به زندان فرستاده‌اند نیز با خطر مواجهٔ هستند."

یکی دیگر از څارنوالان که بنابر مشکلات امنیتی نمی‌خواهد نام‌اش در گزارش ذکر شود می‌گوید، به علت تهدیدات به میان آمده سارنوالان مجبور شده‌اند که به کشورهای همسایه بروند، اما اکنون در آن‌جا با زنده‌گی بی‌سرنوشتی روبه‌‎رو هستند:

"ما و شما دیدیم که به بسیار بی‌رحمی همکاران به شهادت رسیدند، بیشتر څارنوالان مجبور شدند که کشور شان را ترک کنند و به کشور سوم بروند که حدود ۲۰۰ خانواده څارنوالان به پاکستان، ایران و یا کشورهای دیگر حضور دارند و با یک سرنوشت نامعلوم مواجه هستند، دوباره به افغانستان رفته نمی‌توانند، زیرا با خطر بالقوه روبه‌رو هستند."

از حکومت طالبان در مورد اعلامیه سازمان بین‌المللی عدالت و صلح انتقالی پرسیدیم، ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی‌شان به پرسش‌های رادیو آزادی پاسخ نداد، اما پیش از این چنین گزارش‌ها را رد کرده است.

این درحالیست که هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در آخرین گزارش خود که روز چهارشنبه منتشر کرده گفته که از اول جنوری ۲۰۲۱ تا ۳۱ جولای ۲۰۲۳، بیش از ۱۶۰۰ مورد نقض حقوق بشر را در ۲۹ ولایت افغانستان حین بازداشت و پس از بازداشت افراد از سوی مقام‌های حاکم در افغانستان، ثبت کرده است.

اما ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در صحبت با رادیو آزادی، گزارش یوناما را رد کرده و آن را پروپاگند در برابر حکومت طالبان دانسته است.

XS
SM
MD
LG