لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۲۶

ایگلند: بازگشت دیپلمات های خارجی می‌تواند به مبارزه برای حقوق بشر در افغانستان کمک کند


یان ایگلند رئیس شورای پناهندگان ناروی
یان ایگلند رئیس شورای پناهندگان ناروی

با افزایش نگرانی‌ها در مورد بدتر شدن وضعیت حقوق بشری و کاهش کمک‌های بشری به افغانستان، رئیس شورای پناهندگان ناروی می‌گوید که برای کمک به مبارزه برای حقوق بشر و اصول بشردوستانه در افغانستان به بازگشت دیپلمات‌های خارجی بیشتر به این کشور نیاز دارند.

یان ایگلند روز چهارشنبه در صفحه اکس‌اش نوشته که مردم افغانستان بیش از هر زمان دیگری به مشارکت جمعی جامعه بین‌المللی نیاز دارند.

یان ایگلند رئیس شورای پناهندگان ناروی همچنان وضعیت بشری در افغانستان را به شدت نگران کننده می‌خواند و می‌افزاید که کمک‌های اضطراری به تنهایی نمی‌تواند نیازهای بزرگ طولانی مدت را حل کند و کمک کنندگان باید متعهد به تأمین مالی پایدار و کمک‌ها در بخش توسعه این کشور باشند.

پس از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان در اگست ۲۰۲۱، تقریباً تمامی کشورها نماینده‌های دیپلماتیک خود را از افغانستان خارج و سفارت‌های‌شان در این کشور را بستند.

اما حکومت طالبان در دو سال گذشته همواره خواهان تعامل با کشور‌های جهان شده و خواسته تا حکومت آنان را به رسمیت شناخته و روابط سیاسی را به آنان آغاز کنند.

این در حالی‌ است که چین به روز چهارشنبه به‌ عنوان اولین کشوری پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، سفیر‌ش را رسماً به حکومت طالبان معرفی کرد.

حکومت طالبان گفته که انتصاب ژاو شینگ مثالی برای سایر کشورها برای برقراری روابط با حکومت آن‌ها است.

شماری از آگاهان سیاسی می‌گویند حضور بیشتر دیپلمات‌های خارجی می‌تواند روند نظارت و ارائه کمک‌های بشری را بهتر بسازد، اما تأکید می‌کنند که طالبان نیز از حضور این دیپلمات‌ها به نفع مشروعیت حکومت خود استفاده خواهند کرد.

غوث جانباز آگاه سیاسی و دیپلمات پیشین به رادیو آزادی چنین می‌گوید: "از یک طرف بدون شک حضور دیپلمات‌ها طرق ارائه‌ها را دنبال و نظارت خواهد کرد و ما گزارش‌های مؤثقی را از آن دریافت خواهیم کرد، اما از طرف دیگر طالبان حضور دیپلمات‌ها را به‌حیث به رسمیت شناختن حکومت‌شان تلقی خواهند کرد و به این طبل خواهد کوبیدند که یک حکومت مشروع هستند و بگویند که ببینید که روز به روز تعداد دیپلمات‌ها بیشتر می‌شود."

طارق فرهادی یکی دیگر از آگاهان سیاسی در صحبت با رادیو آزادی می‌گوید که نیاز است تا طالبان با رعایت حقوق زنان و تغییر وضعیت زمینه را برای تمایل جهان برای برگشت به افغانستان مساعد بسازند.

طارق فرهادی
طارق فرهادی

آقای فرهادی می‌افزاید: "دیپلمات‌های جهان با طالبان در قطر روابط دارند در آن‌جا همه کشورها نماینده دیپلماتیک دارند و هر وقت که بخواهند در آن‌جا طالبان را احضار می‌کنند و همیشه از کابل وزیر خارجه [طالبان] می‌رود، اما طالبان باید خود‌شان تغییر کنند، وضع را در افغانستان نسبت به زنان بهتر بسازند و تعلیم و تربیه زنان را ممکن بسازند، برای این‌که جهان دوباره به [برگشت] به افغانستان متمایل شود."

با آن‌که حکومت طالبان در دو سال گذشته حق آموزش، کار و فعالیت‌های اجتماعی زنان را سلب کرده، اما همواره گفته که حقوق زنان در چهارچوب شریعت اسلام در افغانستان تأمین است.

اما بسیاری کشورهای جهان تعامل بسیار کم با طالبان دارند و به رسمیت شناختن حکومت طالبان را مشروط به رعایت حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و ایجاد حکومت همه شمول ساخته اند.

این در حالی‌ است که بر اساس یافته‌های دفتر هماهنگ کننده کمک‌های بشری سازمان ملل متحد (اوچا) افغانستان با یک بحران بشری بی‌سابقه روبه‌رو است و ۲۹.۲ میلیون تن در این کشور در حال حاضر به کمک‌های فوری بشری نیاز دارند.

XS
SM
MD
LG