افغانستان
امیرخان متقی با شماری از دیپلومات های غربی در دوحه دیدار کرده است

امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجۀ حکومت طالبان و هیئت همراه وی در ملاقات با مقامات شماری از سفارت ها برای افغانستان در دوحه از آنها خواست که سفیران خود را دوباره به افغانستان بفرستند.
حافظ ضیا احمد معاون سخنگوی وزارت خارجۀ حکومت طالبان در تویت روزسه شنبه خود گفت آقای متقی در این نشست که نمایندگان سفارت های امریکا ، بریتانیا ، هسپانیا ، کوریای جنوبی ، هالند ، ایتالیا ، آسترالیا و کانادا اشتراک داشتند٬ دربارۀ پیشرفت های اخیر درعرصه های اقتصادی ، سیاسی ، امنیتی ومبارزه با مواد مخدر صحبت کرد و به پرسش ها و نگرانی ها پاسخ داد.
آقای متقی به این مقامات گفته که اگر می خواهند واقعیت های کنونی افغانستان را از نزدیک ببیند باید در این کشور حضور داشته باشند.
با برگشت طالبان به قدرت در اگست سال ۲۰۲۱ بسیاری کشورها سفیران خود را از کابل به قطر انتقال دادند٬ اما شماری از کشورها به شمول کشورهای همجوار افغانستان سفارت های خود را دوباره گشودند.
ولی با گذشت تقریبا دوسال از حاکمیت طالبان در افغانستان هنوز هیچ کشوری حکومت آنها را به رسمیت نشناخته است.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
گفتوگوی مقامهای قطری و ملل متحد در بارۀ آمادگیها برای برگزاری دور چهارم نشست دوحه

مقامهای قطری و معاون نمایندۀ ویژۀ سرمنشی ملل متحد برای افغانستان در پیوند به آمادگیهای برای برگزاری دور چهارم نشست ملل متحد در بارۀ افغانستان (نشست دوحه) دیدار و گفتوگو کردند.
وزارت خارجۀ قطر روز جمعه، ۲ می با نشر اعلامیهای گفته که فیصل بن عبدالله، نمایندۀ ویژۀ وزیر خارجۀ قطر با جورجت گانیون، معاون نمایندۀ ویژۀ سرمنشی ملل متحد برای افغانستان و سکات سمیت، مسئول امور سیاسی دفتر هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان دیدار و گفتوگو کرده است.
بر اساس اعلامیه، در این دیدار در کنار دیگر مسائل روی پیشرفتها در افغانستان و آمادگیها برای برگزاری دور چهارم نشست بینالمللی در بارۀ افغانستان گفتوگو شده است.
اعلامیه میافزاید که این نشست به میزبانی قطر و زیر نظارت ملل متحد برگزار خواهد شد.
سه دور دیگر این نشست نیز زیر نام نشست دوحه به میزبانی قطر برگزار شده بود که در آن نمایندگان ویژۀ کشورها و سازمانهای بینالمللی شرکت کرده بودند.
افغانستان در شاخص آزادی مطبوعات در سال ۲۰۲۵ ، درجایگاه ۱۷۵ قرار گرفت

افغانستان بدلیل محدودیت های جدی بر رسانه ها وخبرنگاران در شاخص آزادی رسانه ها در سال ۲۰۲۵ ، درجایگاه ۱۷۵ قرار گرفت.
به اساس این شاخص که ازسوی سازمان خبرنگاران بدون سرحد، RSF منتشر شد، افغانستان میان ۱۸۰ کشور جایگاه ۱۷۵ را به خود اختصاص داد که نمایانگر بد تر شدن مستمر وضعیت رسانه ها دراین کشور است.ایران دراین شاخص بعد از افغانستان در جایگاه ۱۷۶ قرار گرفته است.
سازمان خبرنگاران بدون سرحد درگزارش سالانه خود که روز جمعه منتشر کرد گفت که اکثریت خبرنگاران زن بدلیل تهدید ونگرانی وظایف خود را درافغانستان از دست داده اند.
کشورهای ناروی ، استونیا، هالند، سویدن ، فنلند، دنمارک، آیرلند، پرتگال، سویس و چک مقام های اول تا دهم شاخص آزادی مطبوعات در سال ۲۰۲۵ را به خود اختصاص دادهاند.
همچنین بریتانیا در رتبه ۲۰، کانادا در رتبه ۲۱، فرانسه در رتبه ۲۵، امریکا در رتبه ۵۷، جاپان در رتبه ۶۶ و اسرائیل در رتبه ۱۱۲ این شاخص قرار گرفته اند.
امریکا: به زودی امریکاییهای بیشتری از چند کشور از جمله افغانستان آزاد خواهند شد

تامی بروس، سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا روز پنجشنبه (اول می) در یک نشست خبری گفت که در صد روز نخست ریاست جمهور دونالد ترمپ ۴۷ امریکایی که به ناحق در بیرون از این کشور بازداشت شده بودند، از بند آزاد شدند و به زودی زندانیان امریکایی بیشتری از افغانستان، روسیه و وینزویلا رها خواهند شد.
در دور دوم ریاست جمهوری دونالد ترمپ، طالبان دو شهروند امریکایی را از بند رها کردند.
طالبان در پی سفر یک هیئت امریکایی به تاریخ ۲۰ مارچ جورج گلزمن، یک شهروند امریکایی را رها کردند و حدود دو هفته بعد فایی هال، یک شهروند دیگر امریکا را از بند آزاد کردند.
طالبان پیش از این دو شهروند دیگر امریکا را به نامهای رایان کوربیت و ویلیم مککینتی در بدل رهایی یک عضو طالبان به نام محمد خان آزاد کرده بودند.
امریکا و حکومت طالبان تا به حال در بارۀ شمار دقیق شهروندان امریکا که در افغانستان زندانی اند چیزی نگفته اند، اما بر اساس ادعاهای مقامهای امریکایی و خانوادۀ محمود شاه حبیبی، او نیز حدود دو و نیم سال پیش از سوی طالبان در کابل بازداشت شده، اما تا هنوز هیچ اطلاعی در بارۀ او در دست نیست و طالبان نیز موضوع بازداشت او را تأیید نکردند.
ملل متحد ۱۶.۶ میلیون دالر برای کمک به جوامع آسیب پذیر در افغانستان جهت کاهش اثرات خشکسالی اختصاص داد

سازمان ملل متحد مبلغ بی سابقه ای ۱۶.۶ میلیون دالر امریکایی را برای کمک به جوامع آسیب پذیر در افغانستان جهت کاهش اثرات خشکسالی در شمال و شمال شرقی این کشور اختصاص داد.
این بودجه جدید - که اولین و بزرگترین تخصیص مشترک در حمایت از اقدامات پیشگیرانه علیه خشکسالی در افغانستان است - شامل ۶.۶ میلیون دالر از صندوق مرکزی واکنش عاجل (CERF) و ۱۰ میلیون دالر از صندوق بشردوستانه افغانستان است.
خبرنامه روز پنجشنبه اوچا، اداره هماهنگی کمک های بشردوستانه ملل متحد از قول تام فلچر، معاون سرمنشی ملل متحد در امور بشردوستانه و هماهنگ کننده کمک های عاجل منتشر ساخت که در جریان سفر پنج روزه خود به افغانستان گفت: «اقدام مبتنی بر پیش بینی، آینده ای واکنش بشردوستانه را تشکیل میدهد. با علم و معلومات درست، می توانیم سریعتر عمل کنیم، از افراد بیشتری محافظت کنیم و منابع کمیاب را بیشتر به کار گیریم، این درحالیست که کاهش های ویرانگر در بودجه، بحران بشری افغانستان را عمیق تر میکند.»
این ابتکار ملل متحد چهار ولایت ، فاریاب ، سرپل ، تخار وبدخشان را که هنوزهم از خشکسالی های پیهم رنج میبرند، هدف قرار میدهد.
هفته گذشته ، معلومات وپیش بینی های جدید ومشاهدات دهقانان تایید کرد که فاریاب با بدترین خشکسالی در بیش از پنج سال دچار است.
مسدود شدن شاهراه کابل – جلال آباد به دلیل لغزش کوه

وزارت فواید عامۀ حکومت طالبان می گوید که لغزش دوبارۀ کوه و سقوط سنگهای کوچک و بزرگ عصر روز پنجشنبه (۱۱ ثور) باعث شد که مسیر اصلی شاهراه کابل – جلال آباد بار دیگر به روی ترافیک مسدود شود.
محمد اشرف حق شناس سخنگوی این وزارت در شبکۀ ایکس شب گذشته نوشت که کوه در ساحۀ تنگی غارو در مسیر شاهراه کابل–جلالآباد، روز گذشته چندین بار به صورت وقفه ای لغزش کرد.
او افزوده است که هرچند پیش از چاشت دیروز پنجشنبه مسیر اصلی پاکاری شد ؛ اما حوالی ساعت ۴ عصر لغزش دوبارۀ کوه و سقوط سنگهای کوچک و بزرگ سبب شد که مسیر اصلی بار دیگر بسته شود.
به گفتۀ آقای حق شناس ، اکنون تردد وسایط از مسیر فرعی در این ساحه بهصورت دوطرفه جریان دارد.
این مقام وزارت فواید عامۀ طالبان در ادامه از رانندگان خواسته است تا هنگام عبور از مسیر فرعی از احتیاط کامل کار گرفته و قوانین ترافیکی را رعایت کنند.
شاهراه کابل – جلال آباد از مسیر های مهمی است که کابل را به ولایت های شرقی افغانستان و از طریق گذرگاه تورخم به پاکستان وصل می کند.
واکنش یک مقام ملل متحد به خودکشی یک دختر جوان در ولایت غور

ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ ملل متحد برای حقوق بشر افغانستان در مورد خودکشی یک دختر جوان در ولایت غور ابراز تاسف کرده است. آقای بنیت در شبکۀ ایکس امروز پنجشنبه (۱۱ ثور) نوشت که گزارشهایی تکاندهندهای از خودکشی یک زن جوان در غور دریافت کرده است.
او افزوده که پاسخگویی لازم است.
وی همچنان نوشته که سرکوب سیستماتیک جنسیتی همچنان نیازمند حمایت گستردهتر روانی است.
پیش از این ، برخی از رسانه ها گزارش داده بودند که دختری به نام عابده باشندۀ ولسوالی تیورۀ ولایت غور پس از آن دست به خودسوزی زد که بالایش فشار آورده شد تا با یک عضو طالبان ازدواج کند.
وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان علت مرگ این دختر را خشونت خانوادگی خوانده است.
سیفالاسلام خیبر، سخنگوی این وزارت در شبکۀ ایکس امروز نوشت که بررسی در بارۀ این رویداد آغاز شده است.
پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در نزدیک به چهارسال گذشته ، میزان خشونت ها در برابر زنان در این کشور افزایش یافته است.
سرپرست وزارت خارجۀ طالبان با دو مقام قطری دیدار کرد

سرپرست وزارت خارجۀ طالبان با دو عضو زن کابینۀ حکومت قطر دربارۀ کمکهای بشردوستانه و همکاریهای علمی و فرهنگی گفتگو کرده است.
عبدالقهار بلخی سخنگوی وزارت خارجۀ طالبان در پستی در شبکۀ ایکس امروز پنجشنبه (۱۱ ثور) از دیدار امیرخان متقی با مريم بنت علي بن ناصر آل مسند وزیر دولت قطر در امور همکاریهای بینالمللی و لولوه الخاطر وزیر تحصیلات عالی این کشور خبر داد.
بلخی افزوده است که متقی در این دیدار در کنار ساخت شفاخانهها در افغانستان ، کمک به مهاجران بازگشتی را نیز مهم دانسته است.
سرپرست وزارت خارجۀ طالبان در رأس یک هیئت برای گفتگو در بارۀ روابط دوجانبه و برخی مسایل دیگر در هفتۀ جاری به قطر سفر کرد.
هیچ کشوری حکومت طالبان را هنوز به رسمیت نشناخته ؛ اما قطر از معدود کشور های است که با طالبان تعامل دارد و دیپلماتان این گروه را پذیرفته.
توافق ازبکستان و طالبان برای ایجاد مرکز تجاری مشترک

ازبکستان اعلام کرده است که بهزودی با افغانستان یک مرکز تجاری مشترک ایجاد میکند و در ماه جاری میلادی هیأتی عالیرتبه برای گفتوگو درباره گسترش روابط تجاری به افغانستان خواهد فرستاد.
این موضوع را معاون وزیر صنعت، سرمایهگذاری و تجارت ازبکستان روز چهارشنبه در تاشکند، در دیدار با هیأت طالبان مطرح کرده است.
براساس اعلامیه وزارت صنعت و تجارت طالبان، احمدالله زاهد وزیر این وزارت، بهمنظور گفتوگو درباره مشکلات تاجران افغان در ازبکستان به تاشکند رفته است.
وزیر تجارت و صنعت ازبکستان وعده داده که مشکلات تاجران افغان را حل خواهد کرد و برای بررسی راههای گسترش روابط تجاری، هیأتی را به کابل اعزام خواهد کرد.
یو ان اچ سی آر: بیش از ۲۵۰ هزار افغان از ایران و پاکستان به کشورشان بازگشتهاند

کمیشنری عالی سازمان ملل در امور پناهندگان (UNHCR) اعلام کرده که در ماه اپریل امسال، بیش از ۲۵۰ هزار افغان از ایران و پاکستان به کشورشان بازگشتهاند که بیشتر آنها بهدلایل فشار و اجبار برگردانده شدهاند؛ موضوعی که بحران بشری افغانستان را وخیمتر کرده است.
بر اساس آمار این اداره ملل متحد، حدود ۹۶ هزار تن از این افراد به اجبار اخراج شدهاند، در حالیکه نزدیک به ۱۵۴ هزار نفر دیگر بهطور داوطلبانه بازگشتهاند.
یوان اچ سی آر هشدار داده که بازگشت گسترده افغانها فشار مضاعفی بر منابع محدود کمکهای بشردوستانه وارد کرده و شرایط میلیونها انسان نیازمند به کمک را وخیمتر کرده است.
درخواست افسران متقاعد امریکایی از ترمپ برای ادامه حمایت از افغانها

تعدادی از افسران بازنشسته اردوی امریکا از دونالد ترمپ، رئیسجمهور امریکا خواستهاند که برنامه اسکان مجدد متحدان افغان را ادامه دهد. آنها هشدار دادهاند که رها کردن این برنامه میتواند به اعتماد متحدان جهانی ایالات متحده آسیب بزند.
این درخواست در حالی مطرح شده که برخی از فرمانهای اجرایی ترمپ که موقتاً پذیرش پناهندگان را متوقف کرده بودند، رو به پایان هستند. این فرمانها موجب تعلیق برنامههایی شدهاند که برای اسکان افغانهایی در نظر گرفته شده بود که با نیروهای امریکایی همکاری کرده بودند.
تا کنون دولت ترمپ مشخص نکرده که آیا این برنامهها از سر گرفته خواهد شد یا بهطور کامل متوقف میشود.
بر اساس گزارش فاکس نیوز، در ۱۰ اپریل، دفتر مدیریت و بودجه قصر سفید پیشنهادهایی به وزارت خارجه ارایه کرده که شامل توقف حمایت مالی از نهاد هماهنگکننده انتقال افغانها (CARE) میشود.
طبق این پیشنهاد، حدود ۶۰۰ میلیون دالر بودجه باقیمانده برای پایان تدریجی این برنامه تا پایان سال مالی ۲۰۲۵ اختصاص خواهد یافت.