شماری از افغانها شکایت دارند که حکومت طالبان بهای تذکرههای الکترونیکی را افزایش داده است.
آنان ادعا میکنند که در گذشته برای گرفتن این تذکرهها ۱۰۰ و بعداً ۳۰۰ افغانی می پرداختند، اما حالا قیمت آن به ۵۰۰ افغانی افزایش یافته است.
یکی از باشندهگان شهر کابل که نمیخواهد به دلیل حساسیت موضوع ناماش را در گزارش بنویسیم می گوید که پدر پنج فرزند است، هفته گذشته تذکره الکترونیکی گرفته و برای تذکره هر مبلغ ۵۰۰ افغانی پرداخت کرده است.
این باشنده کابل میگوید که این قیمت تذکره بسیار بلند است و کسانیکه تعداد اعضای خانوادههای شان زیاد باشد توان پرداخت این مقدار پول را نخواهند داشت:
"من مبلغ ۵۰۰ افغانی پرداخت کردم، اعضای خانواده من هفت نفر هستند که مجموعاً ۳،۵۰۰ افغانی پرداخت کرده ام، پول تذکره بسیار زیاد شده است، در گذشته ۳۰۰ افغانی بود و قبل از آن ۱۰۰ افغانی، اما حالا بسیار بلند شده است و مردم از این قیمت بسیار ناراض هستند."
نسیم ستانکزی یک باشنده دیگر شهر کابل هم نظر مشابهی دارد. او نیز در هفته گذشته برای اعضای خانواده هفت نفریاش تذکره الکترونیکی گرفته است.
نسیم ادعا میکند زمانیکه از سوی اداره ملی احصائیه تکت داده میشود در آن ۳۰۰ افغانی نوشته شده است، اما به گفته او باز تذکره به ۵۰۰ افغانی گرفته میشود:
"سر من در این مسئله خلاص نشد، برای کارمندان هم گفتم که شما تکت ۳۰۰ افغانی داده اید و میگیرید ۵۰۰ افغانی، آنها گفتند که تکتها از بسیار گذشته است، این خو بسیار مشکل است، اقتصاد مردم خراب است، به این قیمت گرفته نمیتوانند."
یکی از افغانها: من هفت عضو خانواده دارم و پرداخت ۵۰۰ افغانی برای هر تذکره به من مشکل است
سراج باشنده ولایت خوست است. او ۴۰ روز پیش تذکره االکترونیکی را برای هر عضو خانوادهاش به قیمت ۳۰۰ افغانی گرفته، اما وی میگوید که حالا قیمت تذکره زیاد بلند شده است:
"ازدحام بسیار زیاد بود، باز برای ما بخاطر بایومتریک یک ماه وقت داد، از هر تذکره ۳۰۰ افغانی پرداخت کردم، حالا ۵۰۰ افغانی شده است، این ۵۰۰ افغانی برای مردم بسیار زیاد است، در این وقت کارها محدود شده است، مردم کاروبار ندارند، امسال فصلها در خوست از بین رفته، حتی مردم توان گذشتاندن شب و روز زندگی خود را هم ندارند."
اداره ملی احصائیه و معلومات حکومت طالبان هم این مسئله را تأیید میکند.
محمد حلیم رفیع سخنگوی این اداره در مورد عوامل افزایش قیمت تذکرههای الکترونیکی به رادیو آزادی گفت:
"سه عامل عمده است که قیمت تذکره بلند شده است، یکی اینکه زمانی ما تذکره الکترونیکی را برآورد کردیم، یک تذکره برای ما ۵۷۰ افغانی تمام میشود، دیگر اینکه در حکومت گذشته تمویل کنندهگان زیاد داشت، اما با ما نیستند، از سوی دیگر قیمت کارتها و وسایل تذکره در بازارهای بینالمللی هم بالا رفته است، این عواملی است که به صورت عموم بالای قیمت تذکرههای الکترونیکی تأثیر کرده است."
او افزود که در حال حاضر آنان در مرکز کابل و ۱۷ ولایت ۵۷ مرکز توزیع تذکره الکترونیکی فعال دارند که روزانه به تعداد ۱۱،۰۰ تا ۱۲،۰۰ تذکره الکترونیکی برای مردم توزیع میشود.
روند توزیع تذکرههای الکترونیکی در نظام جمهوری مخلوع افغانستان آغاز شد، اداره ملی احصائیه و معلومات حدود چهار ماه قبل گفته بود که تا حال بیش از ۹ میلیون نفر تذکره الکترونیکی اخذ کرده اند.
این اداره همچنان گفته بود که لوگوی جمهوریت در حکومت طالبان در تناسب به حکومت گذشته بزرگ شده است، نام وزارت داخله حذف شده و نام اداره ملی احصائیه و معلومات در آن اضافه شده است.
به همینگونه به گفته این اداره در کنار نام ولایات نام ولسوالیها هم افزوده شده است.