ندامحمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان به تازه گی در دیدار با برخی علمای دینی از مسئولان مدارس دینی خواسته که اسناد جعلی را به کسانی که از این مدارس فارغ نشده اند، ندهند.
وی همچنین گفته، با افرادی که اسناد جعلی تهیه میکنند برخورد قانونی خواهد شد.
حامد عبیدی، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی و استاد پوهنتون در نظام جمهوری پیشین گفت که در گذشته اسناد جعلی پوهنتونها در پاکستان ساخته میشد، اما به دلیل اینکه که حکومت طالبان به فارغالتحصیلان مدارس اهمیت بیشتری میدهد، مدارس دینی به بازار گرم برای درست کردن اسناد جعلی مبدل شده است.
"صدها مدرسۀ غیررسمی در پاکستان وجود دارد که این دیپلومها را میفروشند، زیرا ادارۀ طالبان در افغانستان برای افرادی که در مدارس تحصیل کرده اند ارزش قائل است، به همین دلیل بازار اسناد مدارس داغ شده است."
جانداد جهانی، استاد پیشین پوهنتون پکتیا میگوید که دلیل افزایش دیپلومهای جعلی مدارس در افغانستان، قانون مبادله اسناد است که از سوی حکومت طالبان وضع شده و بر اساس آن دیپلومهای مدارس را با مدرک لیسانس یکسان میدانند.
آقای جهانی میگوید که به همین دلیل اکنون بسیاری از مردم در صدد درست کردن اسناد جعلی مدارس اند که پس از تأیید میتوانند صاحب وظیفه شوند.
اما به گفتۀ وی، این اقدام از اعتبار نهادهای تحصیلی افغانستان در جهان میکاهد و در مقابل جوانان را ناامید و بیانگیزه میسازد.
حکومت طالبان به اسناد تحصیلی مدارس دینی پاکستتان اهمیت بیشتر می دهد
"از یک طرف اسناد و اعتبار علمی پوهنتونهای ما زیر سوال میرود و از سوی دیگر دانشجویان، معلمان و همه افرادی که در عرصههای علمی فعال اند و کار میکنند بیانگیزه میشوند، زیرا آنها به این فکر میکنند که هر قدر من تلاش کنم و مهارتهای خود را افزایش دهم، فردا یک فردی میآید و با سند جعلی مدارس در حد لیسانس و ماستری مبادله میشود و وظیفه و امتیازات ما را میگیرد."
آقای جهانی میگوید، برای جلوگیری از جعلی بودن مدارک مدارس باید قانون تبادل مدارک تحصیلی مورد بازنگری قرار گیرد و در ارزیابی مدارک از مصلحت کار گرفته نشود.
سرپرست وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان درحالی از مدارس دینی میخواهد که مدارک جعلی را توزیع نکنند که چندی پیش در نشستی در پوهنتون هرات گفته بود که در ارزیابی مدارک تحصیلی افرادی که در بیست سال گذشته در جنگ شرکت کرده اند سخت گیری نکنند.
او افزوده بود، به افراد طالبان که ماینهای بیشتری منفجر کرده اند، در امتحان باید امتیازات بیشتری داده شود.
این سخنان وی هرچند در همان زمان واکنشهای زیادی را در پی داشت، اما با وجود این، حکومت طالبان برای تأیید سویۀ فارغالتحصیلان مدارس امتحان گرفته و پس از گذراندن آن، به آنان سند صنف دوازدهم و یا هم لیسانس توزیع میکند.