لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۵ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۰۶

برخی فارغان مکتب: الکترونیکی شدن روند جدول نتایج و شهادتنامه‌ها نمایشی است


ساختمان وزارت معارف در شهر کابل - عکس از آرشیف
ساختمان وزارت معارف در شهر کابل - عکس از آرشیف

"نزدیک به دو سال است که مکتب نرفتیم. طالبان از الکترونیکی شدن شهادتنامه‌ها سخن می زنند، این یک نمایش است، می‌خواهند توجه مردم را جلب کنند."

نرگس، دانش آموز صنف دوازدهم می‌گوید که حکومت طالبان باید به جای الکترونیکی کردن شهادتنامه‌ها، روی طرح بازگشایی مکتب‌ها به روی دختران کار کند.

نرگس به رادیو آزادی گفت، نزدیک به دو سال است که برای باز شدن مکاتب لحظه شماری می‌کند، اما هر روزش بی‌هوده سپری می‌شود و این برایش زیاد ناراحت کننده است.

"آنها باید طرح خود را تکمیل می‌کردند، اما در مورد الکترونیکی شدن شهادتنامه‌ها اطلاع رسانی می‌کنند تا به مکتب نرویم چگونه شهادتنامه را بگیریم؟ این یک نمایش بیهوده است، افکار مردم را به گونۀ دیگری مصروف می‌کنند. امیدوارم که طالبان مکاتب دخترانه را باز کنند."

ستاره، دانش آموز صنف هشتم نیز همین نظر را دارد. او به رادیو آزادی گفت که طالبان به جای الکترونیکی کردن شهادتنامه، به فکر بازگشایی مکاتب دخترانه باشند.

او به رادیو آزادی گفت:
"قبل از اینکه به فکر شهادتنامه‌ها بی‌افتند، ابتدا باید مکاتب دخترانه را باز می‌کرد، فکر می‌کنم شهادتنامۀ الکترونیکی را فقط برای پسران در نظر گرفتند، اما من می‌گویم که ما نمی‌خواهیم از درس و تعلیم دور و بی‌سواد باقی بمانیم."

این انتقادات در حالی مطرح می‌شوند که وزارت معارف حکومت طالبان روند الکترونیکی کردن جدول نتایج و شهادتنامۀ فارغان صنف دوازدهم را آغاز کرده است.

تلویزیون ملی و خبرگزاری باختر در کنترل طالبان در صفحات توییتر خود نوشته که این وزارت برای جلوگیری از جعل اسناد این روند را آغاز کرده است.

قمر نیازی، فعال آموزش و پرورش نیز از این اقدام طالبان انتقاد می‌کند و می‌گوید که وزارت معارف حکومت طالبان باید موضوع گشایش مکاتب دخترانه را در اولویت قرار دهد:
"درهای مکاتب را بسته اند، تحصیلات عالی برای دختران منع است، با شهادتنامه الکترونیکی چه کنیم؟ آیا تنها برای پسران داده می‌شود و یا برای هر دو. در نخست باید ممنوعیت‌های تحصیل دختران برداشته شود، بعداً فکر چنین طرح‌هایی را بکنند."

از عزیز احمد ریان، رئیس دفتر سرپرست وزارت معارف حکومت طالبان در این باره پرسیدیم، اما او تا زمان نشر گزارش به سوالات ما پاسخ نداد.

طالبان پس از حاکمیت دوباره در افغانستان در ۱۵ آگست ۲۰۲۱، مکتب‌ها را به روی دختران بالاتر از صنف ششم بستند و پس از آن ممنوعیت‌های زیادی بر زنان وضع کردند. در دسامبر ۲۰۲۲ دختران از رفتن به پوهنتون نیز منع شدند. هرچند این تصامیم طالبان واکنش‌های گستردۀ داخلی و خارجی را در پی داشت، اما طالبان از موضع‌شان عقب‌نشینی نکردند.

حکومت طالبان پیش از این گفته که روی طرح آموزش دختران کار می‌کند، اما تا کنون خبری از تکمیل شدن و اجرایی شدن این طرح نیست.

XS
SM
MD
LG