وزارت خارجه امریکا میگوید در حال تنظیم بررسی اطلاعات در مورد خروج ایالات متحده از افغانستان است و آن را تا کمتر از یک ماه دیگر با کانگرس این کشور شریک خواهد کرد.
انتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده در نشست استماعیه مجلس سنا امریکا به روز چهارشنبه گفت: "من متعهد و مصمم هستم که این اطلاعات را در اختیار کانگرس قرار دهم و ما این کار را تا اواسط اپریل انجام خواهیم داد. بنابر این میتوانم به شما بگویم که نتیجه یافتههای مان را خواهید داشت. ما یافتهها را شریک خواهیم کرد و میکانیزم مناسبی را برای انجام این کار ظرف سه هفته آینده پیدا خواهیم کرد."
این در حالیست که مایکل مککال رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا به وزیر خارجه انتونی بلینکن تا پایان چهارشنبه مهلت داده بود تا اسناد مربوط به خروج قوای امریکا از افغانستان را بسپارد.
مایکل مککال جمهوریخواه هشدار داده بود که اگر چنین نشود حکم احضار وزیر خارجه را صادر خواهد کرد.
با آنکه جو بایدن رئیس جمهور دموکرات امریکا بارها از تصمیم حکومتش برای خروج نیروهای امریکایی از افغانستان دفاع کرده، اما مککال آن را لکهی بر اعتماد حکومت امریکا خوانده است.
آقای بایدن در دفاع از تصمیماش در مورد خروج سربازان امریکایی گفته بود که "سربازان امریکایی نمیتوانند و نباید در جنگی بجنگند و در جنگی بمیرند که بهگفته او نیروهای افغان (نیروهای نظامی جمهوری مخلوع افغانستان که با طالبان میجنگیدند) حاضر نیستند برای خودشان بجنگند."
ینس ستولتنبرگ سرمنشی ناتو که سربازان این سازمان برای حدود دو دهه در مأموریت به رهبری ایالات متحده در افغانستان حضور داشت و با خروج نیروهای امریکایی از افغانستان بیرون شدند، در دفاع از تصمیمشان گفته بود که "شکست رهبری افغانستان منجر به فاجعهای شد که شاهد آن بوده اند."
توافقنامه دوحه میان طالبان و اداره دونالد ترمپ رئیس جمهور پیشین جمهوریخواه امریکا، راه را برای خروج نیروهای امریکایی از افغانستان باز کرد.
خروج نیروهای امریکایی از افغانستان در اگست سال ۲۰۲۱ میلادی منجر به فروپاشی سریع حکومت و اردوی افغانستان که امریکا حدود دو دهه از آن حمایت کرده بود شد و سبب برگشت دوباره طالبان به قدرت گردید.
برخی فعالان حقوق زن مدعی اند که حکومت امریکا در به میان آوردن وضعیت فعلی افغانستان و به خصوص بیسرنوشتی زنان افغان مقصر است و باید در مورد پاسخگو باشد.
لیلا بسیم یکی از این فعالان به رادیو آزادی گفت: "امریکا باید پاسخگو باشد برای اینکه امروز مردم افغانستان را کاملاً تنها ماند و امروز افغانها و بخصوص زنان افغان در یک وضعیت بیسرنوشتی بسر میبرند."
در همینحال، اجمل عمر شینواری سخنگوی عمومی نهادهای دفاعی و امنیتی جمهوری مخلوع افغانستان میگوید خروج نیروهای امریکایی از افغانستان از لحاظ استراتژیک، سیاسی، استخباراتی و نظامی یک اشتباه بزرگ و تاریخی بود.
او میافزاید: "تمام سرمایهگذاری را که امریکا در مدت ۲۰ سال در افغانستان داشت نقش بر آب ساخت و باورها را نسبت به ایالات متحده امریکا صدمه رسانده است."
حکومت طالبان پس از به قدرت رسیدن همواره تأکید کرده که حقوق همه افغانها به شمول زنان تأمین است و گزارشها در مورد نقض حقوق بشر را رد کرده، اما در ۱۹ ماه گذشته گزارشهای از نقض حقوق بشر توسط طالبان از سوی سازمانهای مختلف به نشر رسیده است.
همچنان حکومت طالبان بیشترین قیودات را بر زنان افغان وضع کرده و به دختران بالاتر از صنف ششم اجازه مکتب رفتن را نمیدهد، پوهنتونها را بروی زنان بسته و به جز در چند اداره محدود آنان را از کار در ادارههای دولتی و غیر دولتی منع کرده است.