لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۱۴

روز جهانی زن؛ سرمنشی سازمان ملل متحد: از مبارزه برای حقوق زنان دست بر نمی‌داریم


انتونیو گوترش سرمنشی سازمان ملل متحد
انتونیو گوترش سرمنشی سازمان ملل متحد

هشتم مارچ روز جهانی همبستگی زنان و واکنش‌های بین‌المللی به وضعیت زنان در افغانستان است!

سرمنشی سازمان ملل متحد می‌گوید که مبارزه جاری برای حقوق زنان در افغانستان و سراسر جهان کنار گذاشته نخواهد شد.

انتونیو گوترش در پیامی کتبی‌که در تویتر خود منتشر کرده نوشته که سازمان ملل متحد به حمایت عملی از زنان در شرایط بحرانی ادامه خواهد داد.

سازمان ملل متحد به حمایت عملی از زنان در شرایط بحرانی ادامه خواهد داد.
سرمنشی سازمان ملل متحد

او نوشته که: "برابری جنسیتی در همه کارهای بشردوستانه و توسعه‌یی ما نقش اساسی دارد."

در عین‌حال روزا اوتونبایوا، نماینده خاص منشی عمومی سازمان ملل متحد در افغانستان، افغانستان را بدترین کشور جهان از نظر حقوق زنان خوانده است.

در اعلامیۀ نشر شده از سوی دفتر معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان، یوناما به نقل از بانو اوتونبایوا آمده که از حکومت طالبان خواسته تا "محدودیت‌های شدید" اعمال شده بر حقوق اولیه زنان و دختران را حذف کند.

په افغانستان کې د ملګرو ملتونو د سرمنشي ځانګړې استازې روزا اوتونبایوا
په افغانستان کې د ملګرو ملتونو د سرمنشي ځانګړې استازې روزا اوتونبایوا

در این اعلامیه آمده که حذف آگاهانه و سیستماتیک نقش زنان و دختران افغان از جامعه غم‌انگیز است.

بر اساس اعلامیه یوناما، در حالی که ۱۱،۶ میلیون زن و دختر در افغانستان در سال جاری میلادی به کمک‌های بشردوستانه فوری نیاز دارند، طالبان کار زنان را در سازمان‌های غیر دولتی ممنوع کرده و این محدودیت سبب شده تا کمک‌های جامعه جهانی کاهش یابد.

حذف آگاهانه و سیستماتیک نقش زنان و دختران افغان از جامعه غم‌انگیز است.
رئیس یوناما

در همین حال، سیما باهوس معاون سرمنشی سازمان ملل متحد بار دیگر خواستار پایان دادن به بدرفتاری طالبان با زنان در افغانستان شده است.

خانم باهوس در سخنرانی یک روز قبل خود در شورای امنیت سازمان ملل متحد آن‌چه را که بر زنان در افغانستان می‌گذرد، آپارتاید جنسیتی یا تبعیض جنسیتی توصیف کرد و گفت که افغانستان برجسته‌ترین مثال ظلم در برابر زنان است.

همچنان، رینا امیری نماینده ویژه امریکا در امور دختران، زنان و حقوق بشر افغانستان نیز به مناسبت روز جهانی زن، از ادامه «همبستگی» اش با زنان و دختران افغان اطمینان داده است.

او در پیامی در تویتر خود که با آن نامه سرگشاده‌ای به دختران و زنان افغان ضمیمه کرده، گفته است که به وعده‌های خود پابند است.

دفتر هماهنگی کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل متحد، اوچا همزمان با روز جهانی زن، گفته که سازمان‌های کمک‌رسان در افغانستان در کنار زنان و دختران افغان ایستاده اند تا اطمینان حاصل کنند که آن‌ها می‌توانند زندگی مورد نظر خود را داشته باشند.

اوچا این را در تویتی بیان کرده و گفته که هیچ جامعه‌ای بدون حضور زنان نمی‌تواند دوام بیاورد.

اداره زنان سازمان ملل متحد برای افغانستان نیز در تویتی به مناسبت روز جهانی زن گفته که زنان و دختران افغان از جامعه حذف شده‌اند.

هیچ جامعه‌ای بدون حضور زنان نمی‌تواند دوام بیاورد.
اوچا

امروز هشتم مارچ روز جهانی همبستگی زنان است، این روز در سطح بین‌المللی در شرایطی تجلیل می‌شود که حکومت طالبان در افغانستان محدودیت‌های شدیدی را برای زنان و دختران افغان در زمینه تحصیل، کار و زندگی اجتماعی اعمال کرده که در واکنش به آن اتحادیه اروپا روز گذشته بر دو وزیر مهم حکومت طالبان تحریم سفر وضع کرد.

ندا محمد ندیم سرپرست وزارت تحصیلات عالی و خالد حنفی سرپرست وزارت امر به معروف و نهی عن‌المنکر دو وزیری هستند که گفته می‌شود نقش مهمی در اعمال محدودیت‌های آموزشی بر زنان دارند.

هرچند ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در گفتگو با رسانه‌ها این محدودیت‌ها را بی‌فایده خواند، اما برخی از دختران و زنان افغان می‌گویند که چنین اقدامات عملی جامعه جهانی می‌تواند فشار بر طالبان را افزایش دهد.

خاطره نوری، فعال حقوق زنان و خبرنگار سابق افغانستان در مورد چنین می‌گوید: "اتحادیه اروپا بر دو وزیر طالبان محدویت وضع کرده، این یک اقدام خوب است، اما باید این تحریم‌ها به سطح جهانی گسترده شود، زیرا طالبان نه‌تنها بر زنان و دختران افغان محدودیت وضع کرده‌اند، بلکه حقوق تمامی اتباع این کشور را زیر پا کرده اند و در افغانستان در سطح گسترده نقض حقوق بشر جریان دارد."

یکی از دانشجویان در کابل که نخواست نامش در این گزارش ذکر شود به رادیو آزادی گفت که جامعه جهانی باید در این زمینه اقدامات عملی‌تر و بیشتری را انجام دهد.

جامعه جهانی باید اقدامات عملی‌تر و بیشتری را انجام دهد.
یکی از دانشجویان

او می‌افزاید: "طالبان افرادی هستند که مرتکب نقض حقوق بشر در افغانستان شده‌اند، خانم‌ها را از حقوق اساسی‌شان محروم ساخته اند، باید این محدودیت‌ها بالای چند نفر محدود آن‌ها نمی‌بود باید بالای تعداد زیادی از آن‌ها محدودیت وضع می‌شد تا آن‌ها از این کارهای‌شان دست می‌کشیدند."

آرشیف، شماری از دختران محصل که در مقابل دروازه مسدود شده پوهنتون کابل تجمع کرده‌اند.
آرشیف، شماری از دختران محصل که در مقابل دروازه مسدود شده پوهنتون کابل تجمع کرده‌اند.

در مورد این اظهارات از سخنگویان حکومت طالبان نیز پرسیدیم، اما پاسخی ندادند.

پس از قدرت گرفتن مجدد طالبان در افغانستان در ماه اگست ۲۰۲۱، آن‌ها دختران بالاتر از صنف ششم را اجازه مکتب رفتن ندادند و در دسمبر سال گذشته زنان و دختران را از رفتن به پوهنتون و کار در اداره‌های غیر دولتی منع کردند.

در کنار آن حکومت طالبان حجاب را اجباری ساخته و دسترسی زنان به ورزشگاه‌ها، پارک‌ها و حمام‌های زنانه و سفر آن‌ها را در مسیر های طولانی بدون محرم ممنوع ساخته است.

مرتبط

XS
SM
MD
LG