لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۵ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۴۲

مشاعره به جای موسیقی؛ جوانان: محافل خوشی بدون صدای موسیقی لذت ندارد


تصویر آرشیف
تصویر آرشیف

شماری از جوانان می‌گویند، بعد از ممنوعیت موسیقی اکنون در محافل خوشی‌ خود در عوض٬ مشاعره می‌کنند.

برخی خوشحال اند تا مهمانی‌های خود را با مشاعره رنگین می‌کنند، اما برخی دیگر می‌گویند که جشن‌هایشان بدون پخش موسیقی حال و هوای خوبی ندارد.

ادریس سیاوش، جوانی است که به تازگی در مراسم عروسی‌اش مشاعره راه اندازی کرده، ممنوعیت موسیقی را یکی از دلایل افزایش مشاعره در عروسی‌ها می‌داند.

او می‌افزاید، در حال حاضر بسیاری از مردم جشن عروسی خود را به گونۀ عادی برگزار می‌کنند و در برخی موارد به دلیل تعلق به یک خانواده فرهنگی٬ برنامۀ مشاعره برگزار می‌کنند.

"یکی از دلایلش این است که قبلاً در عروسی آهنگ پخش می‌شد، اما من در عروسی برنامۀ مشاعره را ساختم چون پدرم شادروان اسحاق ننگ‌یال شاعر معروفی است، علاوه بر این بسیاری از دوستانم هنرمند و شاعر هستند و من هم اهل کتاب، قلم و نوشتن هستم."

تصویر آرشیف: تعدادی از جوانان در حال نواختن گیتار
تصویر آرشیف: تعدادی از جوانان در حال نواختن گیتار

آقای سیاوش از اینکه شرکت کنندگان جشن عروسی او را پسندیده اند خوشحال است، اما یکی از شهروندان کابل که نمی‌خواهد نامش در گزارش ذکر شود به رادیو آزادی گفت، ممنوعیت موسیقی در مجالس عروسی سبب کاهش لذت این گونه جشن‌ها شده است.

طالبان به محض اینکه دوباره قدرت را در افغانستان به دست گرفتند، پخش موسیقی را در محفل‌ها ممنوع کردند

او که در جریان مراسم عروسی با ما صحبت می‌کرد، گفت که در جشن‌های خوشی به جای موسیقی، تنها سروصدای مردم به گوش می‌رسد.

"همانطور که می شنوید من در حال حاضر در یک عروسی هستم، اما این جشن عروسی هیچ شباهتی به جشن شادی ندارد. زنان اجازۀ جشن گرفتن این شادی و پخش موسیقی را ندارند."

فقط در کابل نیست که در محافل شادی موسیقی وجود ندارد، مردم در سایر ولایات نیز اکنون موسیقی نمی‌نوازند و در بسیاری از محفل‌ها یا مشاعره وجود دارد و یا محفل به گونۀ عادی سپری می‌شود.

تصویر آرشیف: رقص در یکی از محافل خوشی در کابل که حالا اجرای موسیقی و رقص در محافل ممنوع شده است
تصویر آرشیف: رقص در یکی از محافل خوشی در کابل که حالا اجرای موسیقی و رقص در محافل ممنوع شده است

سبیل ساد، باشندۀ ولایت خوست می‌گوید که در این ولایت در بیشتر جشن‌ها مشاعره جای موسیقی را گرفته است.

"هفته‌های بسیار کمی بدون برگزاری مشاعره در خوست می‌گذرد. دلیل آن این است که در گذشته هنرمندان می‌رقصیدند و می خواندند، اما اکنون این کار متوقف شده و در عوض در مراسم عروسی، فارغ تحصیلی و دیگر مراسم مشاعره برگزار می‌شود. "

طالبان به محض اینکه دوباره قدرت را در افغانستان به دست گرفتند، پخش موسیقی را در محفل‌ها ممنوع کردند و در کنار آن رسانه‌ها از پخش موسیقی دست کشیدند، به همین دلیل است که اکنون در محافل خوشی یا مشاعره و یا هم موعظه‌های دینی صورت می‌گیرد.

پیش از این نیز گزارش‌هایی منتشر شده بود که طالبان در برخی ولایات مردان برخی خانواده‌ها را به دلیل پخش موسیقی در جشن عروسی مورد آزار و اذیت و ضرب و شتم قرار دادند.

به تاریخ هشتم نوامبر سال گذشته، یک خانواده در ولسوالی سرخرود ولایت ننگرهار مدعی شد که افراد مسلح طالبان به دلیل پخش موسیقی در مراسم عروسی به سوی آنان تیراندازی کرده اند که در آن سه تن کشته و چند تن دیگر زخم برداشتند.

وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان برگزاری محافل موسیقی و پخش موسیقی از طریق رسانه های جمعی را ممنوع ساخته است.
وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان برگزاری محافل موسیقی و پخش موسیقی از طریق رسانه های جمعی را ممنوع ساخته است.

اما بلال کریمی، معاون سخنگوی طالبان بعداً گفت که عاملان این رویداد از نام آنها سوء استفاده کرده و دشمنی شخصی داشتند که به گفتۀ او بازداشت شدند.

علاوه بر این، سال پیش ویدیوهای متعددی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده بود که در آن چند مرد مسلح با لباس شخصی در حال شکستن و سوزاندن آلات موسیقی بودند.

در آن زمان طالبان چیزی نگفتند که آیا افرادشان این کار را کرده اند یا نه، اما وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان می‌گوید که موسیقی از نظر اسلام حرام است.

شورای بین‌المللی موسیقی ممنوعیت موسیقی توسط طالبان در افغانستان را محکوم کرده و آن را نسل کشی فرهنگ و موسیقی خوانده است.

XS
SM
MD
LG