محدودیت در خدمات بانکی در افغانستان به چالش بزرگ در برابر شهروندان افغان در داخل و بیرون از این کشور مبدل شده است.
برخی از افغانهایی که خارج از افغانستان زندگی میکنند، از غیرفعال بودن خدمات ماستر کارت بانکهای افغانستان در بیرون شکایت دارند.
به گفتۀ آنان، در گذشته به آسانی میتوانستند از طریق ماشینهای خودپرزاد (ای تی ام) از حسابهای بانکیشان پول برداشت کنند، اما حالا هرچند نیاز شدید به پول دارند، نمیتوانند از حسابهای بانکیشان استفاده کنند.
جاوید جعفری، دانشجوی افغان در هند به رادیو آزادی گفت:
"بعد از اینکه کشور سقوط کرد به حساب خود دسترسی نداریم. نه تنها از اینکه از ماستر کارت که داریم پول برداشت کنیم، بلکه فامیلهای ما هم نمیتوانند به حساب ما دسترسی داشته باشند. برای اینکه به حساب مان دسترسی پیدا کنیم، باید به افغانستان برویم و این خود یک مشکل است".
احمد مشعل، دیگر شهروند افغانستان که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان به پاکستان مهاجر شده است و نتوانسته حساب بانکیاش را خالی کند، از چنین مشکلی شکایت دارد.
"تقریبا دولک افغانی در حساب بانکی دارم. کسی نمیتواند از آن استفاده کند. در آنجا فامیلم به پول نیاز دارند و اینجا خودم. متاسفانه با گذشت یک و نیم سال از این وضعیت هیچ راه حلی پیدا نشده است".
یک شهروند افغانستان در پاکستان: تقریبا دولک افغانی در حساب بانکی دارم. کسی نمیتواند از آن استفاده کند. در آنجا فامیلم به پول نیاز دارند و اینجا خودم.
این در حالیست که برخی باشندگان کابل نیز از خدمات بانکها در داخل افغانستان ناراض اند.
آنان میگویند که اعتمادشان را نسبت به بانکها از دست داده اند و ناچار اند تا برای برداشت پول در صفهای طولانی منتظر بمانند و تنها در هفته میتوانند ۲۰۰ دالر و یا ۱۰ هزار افغانی از حسابشان بیرون کنند.
مرجان و سلطان محمد، دو تن از شهروندان افغانستان به رادیو آزادی گفتند:
"مردم باید ساعت چهار صبح صف نوبت بگیرند تا بتوانند از حسابشان پول برداشت کنند. آن هم هر هفته یک مبلغ محدود میتوانیم بکشیم. پولهای که هم میدهند بسیار کهنه و فرسوده است".
"هفتهوار فقط مبلغ ۲۰۰ دالر و یا ۱۰ هزار افغانی برداشت کند. ماشینهای ATM کار نمیکند. ماستر کارت کار نمیکند و به مشلات زیادی مواجه هستیم."
این درحالیست که در چند سال اخیر خدمات بانکی در افغانستان در حال پیشرفت بود و بسیاری از معاملات پولی از جمله ارسال و برداشت پول آنلاین و یا از طریق ماشینهای خودپرداز انجام میشد، اما پس از فروپاشی نظام جمهوری این خدمات بانکی نیز متوقف شد.
سخنگوی بانک مرکزی افغانستان تحت کنترل حکومت طالبان به پرسشها در این باره پاسخ نداد.
بانک مرکزی تحت کنترل طالبان در اوایل حاکمیت طالبان اعلامیه صادر کرد که مشترکین بانک میتوانند ۲۰۰ دالر امریکایی در هفته از حسابشان بیرون کنند، اما بعدا این مقدار به ۴۰۰ دالر یا ۳۰ هزار افغانی افزایش یافت. موردی که برخی مشتریان بانکهای خصوصی میگویند که از سوی بانکها عملی نمیشود.