در حالیکه تعدادی از افغان ها با اخذ پاسپورت قصد خروج از افغانستان را دارند، وزارت امور مهاجرین و عودت کننده گان طالبان می گوید که در یک نشست چهارجانبه در ایران در مورد بازگشت مهاجرین افغان به افغانستان، گفتگو شده است.
مولوی عبدالرحمن راشد، معین مسلکی وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان طالبان، به روز شنبه در پیام ویدئویی منتشر شده از رادیو تلویزیون ملی تحت کنترول طالبان گفت که در نشست به میزبانی ایران، نمایندگان افغانستان، ایران، پاکستان و سازمان ملل متحد روی بازگشت مهاجرین افغان به کشور شان بحث کرده اند:
"فیصله های که در این نشست چهارجانبه شد، عبارت از آنست که؛ مهاجرین بطور دواطلبانه، مصئون و باعزت به وطن شان برگردند. دوم، ادغام مجدد و پایدار مهاجرین در کشور شان به خاطریکه به آنها سرپناه و اسکان داده شود. سوم جلب کمک های بشری از کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان است. ۵۵۰ میلیون دالر برای عودت این پناهجویان اختصاص داده شده است".
به گفتۀ مولوی راشد برای حل مشکلات مهاجرین افغان در ایران تصمیم بر تشکیل یک کمیته مشترک گرفته شده، اما مولوی راشد در مورد مشکلات مهاجرین افغان در پاکستان چیزی نگفته است.
ایران مهاجرین افغان را به زور رد مرز میکند و در پاکستان نیز مهاجرین افغان به دلیل نداشتن اسناد به زندان انداخته می شوند
ولی عبدالحمید جلیلی، قونسل سابق حکومت مخلوع افغانستان در پاکستان به رادیو آزادی گفت که مهاجران افغان که در بیش از ۱۶ ماه اخیر به پاکستان آمده اند، با مشکلات زیاد روبرو هستند:
"یکی مهاجرینی هستند که به طور غیرقانونی به ویژه از طریق سپین بولدک وارد پاکستان شده اند، آنها بر اساس یک معامله به آنطرف سرحد رفته اند و تعداد آنها بسیار زیاد است. مشکلی که اکنون وجود دارد مربوط به پناهندگانی است که یا ویزۀ آنها ختم شده است یا کسانی اند که به طور غیرقانونی وارد پاکستان شده اند و بدون اسناد زندگی می کنند."
این در حالیست که امروز هژدهم دسمبر از روز جهانی پناهجویان، در شرایطی تجلیل می شود که شماری زیادی از افغان ها در کشورهای ثالث در انتظار رفتن به اروپا یا امریکا هستند و با مشکلات مختلف دست و پنجه نرم می کنند.
عفو بین الملل، در مورد افغانهای که پس از به قدرت رسیدن مجدد طالبان در اگست سال گذشته در افغانستان کشورشان را ترک کرده و به پاکستان رفته اند و در وضعیت بد سر میبرند، نگرانی عمیق خود را ابراز کرده است.
اگنس کالامارد، رئیس این سازمان در نامه ای سرگشاده به شهباز شریف صدراعظم پاکستان گفته، افغان ها در پاکستان چه اسناد داشته باشند و چه اسناد نداشته باشند، با آزمون های جدی از جمله تبعیض و محدودیت آزادی بیان، روبرو هستند.
آرش همایون