لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۵۲

شماری فعالان حقوق زن: حکومت طالبان بقا اش را در محدود کردن حقوق زنان می‌بیند


آرشیف - شماری از زنان معترض در کابل
آرشیف - شماری از زنان معترض در کابل

در کمتر از یک هفته گذشته کابل شاهد بازداشت سه زن معترض بوده که در جاده‌ها و گاهی هم از بیم حکومت طالبان در مکان‌های سرپوشیده دست به اعتراض می‌زدند و خواهان تامین حقوق و آزادی‌های زنان بودند.

همکاران و بسته‌گان این زنان مدعی اند که آنان از سوی طالبان بازداشت شده اند، ادعایی که حکومت طالبان واکنش به آن نداشته است.

حال شماری از فعالان حقوق زن می‌گویند، طالبان از فعالیت‌ها و آزادی‌های زنان بیم دارند، از همین رو بقای حکومت‌شان را در محدود کردن حقوق و آزادی‌های زنان جستجو می‌کنند.

شبنم صالحی، کمیشنر بخش حقوق زنان در کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در نظام جمهوریت، حکومت طالبان را به ضدیت با زنان متهم می‌کند:
"از زمانی که این‌ها به قدرت رسیده اند، بیش از ۳۰ حکم و مکتوب را صادر کرده اند که تمام آن در مورد محدود سازی حقوق و آزادی‌های زنان بوده است. از این برخورد آنان بر می آید که تفکر طالبان از اساس بر ضد زنان است و از سوی دیگر، این‌ها از بیداری و فعالیت زنان بیم دارند، زیرا اگر زنان فعالیت اجتماعی و سیاسی داشته باشند، بقای این‌ها کوتاه‌تر می‌شود. پس این‌ها برای بقای خود تلاش می‌کنند هر آن صدایی که در برابر شان بلند می‌شود، آن را محدود سازند."

شینکی کروخیل، عضو پیشین ولسی جرگۀ افغانستان
شینکی کروخیل، عضو پیشین ولسی جرگۀ افغانستان

شینکی کروخیل، عضو پیشین ولسی جرگۀ افغانستان عمل‌کرد حکومت طالبان در برابر زنان را برداشت نادرست آنان از اسلام می‌داند.

بانو کروخیل می‌گوید که نصف نفوس افغانستان را زنان تشکیل می‌دهد و طالبان نمی‌توانند با پالیسی‌های محدود کننده، نقش آنان را در سیاست، اقتصاد و اجتماع نادیده بگیرند: "محدودیت‌هایی که برای زنان و دختران افغانستان ایجاد کرده اند، این تنگ نظری و زن ستیزی شخصی این‌ها را نشان می‌دهد و بی‌خبری آنان از اسلام است. از طرف دیگر این‌ها فکر می‌کنند که نصف نفوس افغانستان که زنان اند، می‌توانند به نام اسلام و شریعت از زندگی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی حذف کنند و به این‌گونه حکومت‌شان می‌تواند دوام پیدا کند. به نظر من این یک اشتباه بزرگ و استراتژیک است که جداً باید بر این پالیسی‌های نادرست خود تجدید نظر کنند."

در ادامۀ محدود کردن حقوق و آزادی‌های زنان در افغانستان، در تازه‌ترین اقدام حکومت طالبان رفتن زنان به پارک‌های تفریحی را منع اعلان کرده است.

علاوه بر ممنوعیت حکومت طالبان بر آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، ممنوعیت ورود زنان به پارک‌های تفریحی با واکنش‌های تند جامعۀ جهانی روبه‌رو شده است.

اما ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان می‌گوید که آزادی‌های تمام افغان‌ها در چارچوب شریعت اسلام تأمین شده است: "از نگاه شریعت و دین اسلام حقوق بشری پذیرفته شده و حقوق همۀ مردم تامین است و در آن مشکلی وجود ندارد، امارت اسلامی هم از جانب خود به حقوق مردم متعهد است، مردم در امن و رفاه اند، از جنگ به دور اند و هر روز به مشکلات آنان رسیدگی می‌شود."

بیشتر از یک سال می‌شود که حکومت طالبان مانع رفتن دختران بالاتر از صنف ششم به مکتب شده اند، بر سفرهای طولانی زنان بدون محرم محدودیت وضع کرده اند و در برخی موارد نیز به بهانۀ عدم رعایت حجاب مانع وارد شدن دختران به پوهنتون‌ها شده اند.

به تازگی پوهنتون جانز هاپکینز در گزارشی گفته است که محدودیت طالبان بر سفرهای زنان سبب شده تا آنان هنگام رفتن به وظیفه با مشکل روبه‌رو شوند و در چنین وضعیت دسترسی زنان به خدمات صحی دچار مشکل شده است.

XS
SM
MD
LG