لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۳۱

کمیته حفاظت از خبرنگاران خواهان رهایی یک خبرنگار امریکایی و همکار افغان وی شد


تصویر آرشیف: سمبول کمیته حفاظت از خبرنگاران که مقر آن در نیویارک است.
تصویر آرشیف: سمبول کمیته حفاظت از خبرنگاران که مقر آن در نیویارک است.

کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران یا (CPJ) با انتشار اعلامیه یی اعلامیه‌یی از حکومت طالبان خواسته است تا یک فلمبردار امریکایی و همکار افغان وی را که در کابل بازداشت کرده اند٬ رها کند.

این نهاد دفاع از خبرنگاران که مقر آن در نیویارک است٬ به روز جمعه با انتشار گفت که طالبان ایور شیرر Ivor Shearer، خبرنگار و فلم‌ساز مستقل امریکایی و فیض الله فیض‌ تهیه کنندۀ افغان او را از منطقه شیرپور کابل در ۱۷ماه آگست هنگامی بازداشت کرده که این دو مصروف فیلم‌برداری بودند.

شیرپور منطقه‌یی است که ایمن الظوهری رهبر شبکه القاعده هدف طیارهٔ بی سرنشین امریکا قرار گرفت.

در این اعلامیه آمده است که ایور شیرر برای تهیه فلم مستندی از ۴۰سال گذشته افغانستان در ماه فبروری امسال به کابل آمده بود.

در بخشی از گزارش کمیته حفاظت از خبرنگاران آمده که "فشار فزاینده طالبان و افزایش شمار بازداشت‌های خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ها، از جمله بازداشت فلم‌ساز آمریکایی ایور شیرر و همکار افغانش فیض‌الله فیض‌بخش، نشان‌دهنده عدم تعهد کامل این گروه به اصل آزادی مطبوعات در افغانستان است."

منطقه شیرپور در کابل جایی است که پس از کشته شدن رهبر شبکه القاعده در انجا بسیاری از خبرنگاران و رسانه ها برای تهیه گزارش به آنجا رجوع کرده اند
منطقه شیرپور در کابل جایی است که پس از کشته شدن رهبر شبکه القاعده در انجا بسیاری از خبرنگاران و رسانه ها برای تهیه گزارش به آنجا رجوع کرده اند

این نهاد به نقل از منابع آگاه می‌افزاید این خبرنگار و فلم‌ساز امریکایی پیش از بازداشت اش نیز از سوی وزارت خارجۀ حکومت طالبان برای بازجویی احضار شده بود.

ایور شیرر برای تهیه فلم مستندی از ۴۰سال گذشته افغانستان در ماه فبروری امسال به کابل آمده بود.

بر بنیاد این اعلامیه این فلم‌ساز امریکایی تا ماه سپتمبر ویزه دارد و نیز جواز کار از وزارت‌های خارجه و کار و امور اجتماعی حکومت طالبان دارد.

کمیته حفاظت از خبرنگاران به نقل از دو خبرنگار آگاه از این قضیه نوشته که ابتدا اسناد ایور شیرر و فیض الله فیض بخش٬ تهیه کننده افغان، از سوی افراد طالبان بررسی شده و آنان به این دو تن "جاسوس" خطاب کرده اند.

بر بنیاد این گزارش، حدود ۵۰ تن از افراد مسلح حکومت طالبان آمده و چشمان هردوی آنان را بسته اند و به جای نامعلوم بردند.

دلیل بازداشت و محل نگهداری این دو تن تا هنوز روشن نیست.

از زمان تسلط دوباره طالبان در افغانستان٬ موارد بد رفتاری٬ بازداشت خبرنگاران و کارمندان رسانه ها نیز نیز افزایش یافته است
از زمان تسلط دوباره طالبان در افغانستان٬ موارد بد رفتاری٬ بازداشت خبرنگاران و کارمندان رسانه ها نیز نیز افزایش یافته است

شماری از مسوولان نهادهای پشتیبان رسانه‌ها و خبرنگاران در افغانستان نیز می‌گویند از سرنوشت ایور شیرر و فیض بخش تا هنوز اطلاعی در دست ندارند.

محمد ظریف کریمی مسوول دفتر نی نیز به رادیو آزادی گفت:

" اگر می‌خواهند که کار خبرنگاری و کار رسانه‌یی در افغانستان ازبین نرود و شکایات بصورت قانونی بررسی شود کمیسیون تخطی‌ها را ایجاد کنند در غیر این صورت هرنوع بازداشت، تعقیب، توهین و لت و کوب خبرنگاران خلاف تعهدات شان و خلاف قانون رسانه های همگانی افغانستان پنداشته می‌شود".

آقای کریمی اما مشخصاً در مورد بازداشت ایورشیرر و همکار افغانش ابراز نظر نکرد.

کمیتۀ جهانی حفاظت از خبرنگاران به نقل از دو خبرنگاری که در این مورد با کمیته حمایت از خبرنگاران یا (سی پی جی) مصاحبه کرده اند نوشته که در اواسط ماه جولای، چند تن از نیروهای استخباراتی طالبان از مهمان‌خانه‌یی که شیرر در آن اقامت داشت در کابل بازدید کردند و از او در مورد کار و اقامتش بازجویی کردند.

حکومت طالبان از آغاز حاکمیت دوباره شان در افغانستان بارها خبرنگاران، فعالان رسانه ای و فعالان مدنی را تهدید،لت و کوب و بازداشت کردند که برخی از آنان بعد از مدتی رها و شماری هم تا هنوز در بند اند.

XS
SM
MD
LG