در آستانهی یکسالگی حاکمیت طالبان بر افغانستان، درست زمانیکه طالبان برای کسب مشروعیت تلاش می کنند، امریکا ایمن الظواهری رهبر گروه القاعده را در کابل هدف قرار داد.
الظواهری شنبه ۳۰م جولای در خانهیی در کابل هدف هواپیمای بی سرنشین قرار گرفت و کشته شد.
امریکا مرگ او را تایید کرد و جو بایدن در سخنرانی اش به روز دوشنبه با تایید مرگ الظواهری افزود:
"ما دیگر هرگز - هرگز اجازه نخواهیم داد که افغانستان به پناهگاه امن تروریستها تبدیل شود، زیرا او رفته است، و ما مطمئن خواهیم شد که هیچ اتفاق دیگری رخ نخواهد داد."
طالبان حمله راکتی را که توسط یک طیاره بی سرنشین در کابل صورت گرفت٬ مخالف توافقنامۀ دوحه میدانند اما از سوی دیگر بر اساس همان توافقنامه طالبان میبایست روابط شان را با القاعده قطع میکردند.
بر اساس اطلاعات ایالات متحده، الظواهری در یک سال گذشته و پس از حاکمیت طالبان بر افغانستان، به کابل پیش خانوادهاش آمده بود.
تمیم عاصی معین وزارت دفاع نظام مخلوع افغانستان و آگاه نظامی به این باور است که این رویداد ضربه مهلکی بر مشروعیت طالبان در سطح بینالمللی میزند و زمینه مداخلههای کشورهای بیرونی در افغانستان را یکبار دیگر فراهم میسازد.
"این برای طالبان بسیار زیاد سخت میشود که در سطح جهان، شرق و غرب و همچنان به همسایه و منطقه مشروعیت بهدست بیاورند. و این را هم نشان میدهد که همان قسم که در امارت اول میزبان اسامه بنلادن بود و زمینه لشکرشیهای شرق و غرب را مهیا ساخت، امارت دوم هم در قلب کابل میزبان گروههای تروریستی است که باز هم یک بهانه به دست غربی ها و شرقی ها خواهد داد که حملات طیارههای بیپیلوت این را نشان میدهد."
آقای عاصی میگوید اگر طالبان روابط خود را با گروههای هراس افگن چون القاعده قطع نکنند افغانستان باز به میدان کشمشها و استخبارات کشورهای منطقه و فراتر از آن مبدل خواهد شد.
از سوی دیگر علی احمد جلالی استاد پوهنتون دفاعی امریکا در واشنگتن در مصاحبه یی با رادیو آزادی چنین دیدگاهی مطرح کرده است:
عاصی: کشته شدن ایمن الظواهری ضربه مهلکی بر مشروعیت طالبان در سطح بینالمللی است
"اول اینکه طالبان باید تروریستان را جای ندهند در افغانستان که معلوم شد که نقش بر آب شد، دوم اینکه حکومتی که میسازند، کل افغانها را شریک بسازند در حکومت و دیگه اینکه حقوق بشر را رعایت کند، از نظر اقتصادی و کمکهای بشری زمینه را فراهم بسازند برای افغانان، در این زمینه امریکا تعامل میکند با طالبان و این بخاطر مردم افغانستان است نه طالبان."
در همین حال رحمتالله نبیل رییس امنیت ملی در نظام جمهوری پیشین میگوید، "براساس اطلاعات، خانهیی که ایمن الظواهری در آن هدف قرار گرفته شده مربوط به وزیر داخله طالبان یعنی سراج الدین حقانی است."
بر اساس ادعای آقای نبیل پس از این رویداد سراج حقانی با کاروان بزرگی به شمول افراد ملکی برای مصئون ماندن از حمله مشابه از طریق زمین به ولسوالی چرخ لوگر و از آنجا به دیگر ولسوالیهای ولایت پکتیا رفته است. اما این ادعا از سوی منابع مستقل دیگر تائید نشده است.
آقای نبیل در این یادداشت گفته:
"برای طالبان دشوار خواهد بود تا اعتماد دست رفته شان را در امر گویای مبارزه با تروریزم دوباره به دست آورند و یا هم به اصلاحات و حرف شنوی از مردم افغانستان و جامعه بینالمللی تمکین نکنند که بدون تردید باعث کوتاه شدن عمر امارت شان و یا هم باعث کودتای سفید و یا خونین در داخل امارت شان خواهد گردید."
با این حال رویدادهای پس از این مشخص خواهد ساخت که مرگ رهبر شبکۀ القاعده در خاک افغانستان چقدر بر پایههای لرزان حکومت طالبان تاثیر خواهد گذاشت؟