لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۱ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۴۵

خبرنگاران معترض در کابل: امتیازات خبرنگاران به دیگر افراد داده می‌شود


آرشیف - شماری از خبرنگاران حین پوشش یک کنفرانس خبری در کابل
آرشیف - شماری از خبرنگاران حین پوشش یک کنفرانس خبری در کابل

شماری از خبرنگاران امروز در یک نشست خبری در کابل از آنچه سوء استفاده از نام خبرنگار از سوی برخی نهادها عنوان کردند، نشست اعتراضی برگزار کردند.

این خبرنگاران و کارمندان رسانه‌یی که شمار شان را حدود دوصد تن اعلام کردند، به رادیو آزادی می‌گویند که برخی نهادهای زیر نام حمایت از خبرنگاران، امتیازات خبرنگاران را به کسانی می‌دهند که حتی یک روز کار خبرنگاری نکرده اند.

محمد رقیب فیاض، خبرنگار و از اعضای این حرکت اعتراضی می‌گوید: "ما از نهادهای بین‌المللی خواستیم که نهادهای حامی خبرنگاران مشروعیت داخلی ندارند، نماینده‌های خبرنگاران و جامعۀ رسانه‌یی افغانستان نیستند و کمک‌هایی که برای خبرنگاران صورت می‌گیرد باید مستقیم به آدرس خود خبرنگاران مراجعه کنند نه دیگر نهادها."

رسول شهزاد، یکی دیگر از خبرنگاران معترض می‌گوید: "در صورتی که رسانه‌های زیادی تعطیل شده و خبرنگاران زیادی بیکار شده و مشکلات مالی دارد، این نهادها به هیچ یک از خبرنگاران کمک نکرده و حتی حرف شان را هم نشنیده."

این خبرنگاران معترض از نهاد خاصی نام نبردند، اما انجمن ژورنالیستان آزاد افغانستان در پاسخ به اعتراض خبرنگاران می‌گوید، هیچ سوء استفاده‌یی از سوی این نهاد با نام خبرنگار صورت نگرفته است.

پرویز امین‌زاده، سخنگوی این نهاد به رادیو آزادی گفت: "انجمن ژورنالیستان آزاد افغانستان در ده ماه گذشته ده هزار یوروی را که از فدراسیون بین‌المللی خبرنگاران برای خبرنگاران افغانستان بدست آورده، آن را در یک روند شفاف و یک روندی که همه جامعه رسانه‌یی افغانستان از آن در جریان اند، بین یک‌صد خبرنگار در سی و چهار ولایت افغانستان توزیع کرده که اسناد و مدارک لازمش موجود است."

این در حالیست که هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) به روز چهارشنبه در گزارش تازۀ خود گفته است، حکومت طالبان در ده ماه گذشته با سرکوب اعتراضات و محدود کردن آزادی رسانه‌ها، از جمله بازداشت خودسرانۀ خبرنگاران، معترضان و فعالان جامعه مدنی و ایجاد محدودیت‌ها برای رسانه‌ها، مخالفت شان را با آزادی بیان اعلام کردند.

در گزارش یوناما ۱۷۳ مورد نقض حقوق بشر خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ای در ده ماه گذشته یاد شده که ۱۶۳ مورد آن به مقامات حاکم در افغانستان نسبت داده شده است.

در این میان از ۱۲۲ مورد بازداشت خودسرانه، ۵۸ مورد بدرفتاری، ۳۳ مورد تهدید و ارعاب و ۱۲ مورد بازداشت غیرمجاز گزارش داده است.

بر اساس گزارش یوناما، شش خبرنگار نیز در این دوره کشته شدند که پنج مورد به آن گروه دعش و 1 مورد دیگر به افراد ناشناس نسبت داده شده است.

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان اما به رادیو آزادی می‌گوید، از زمان حاکمیت آنان تا به حال با هیچ خبرنگار و کارمند رسانه‌یی برخورد نادرست صورت نگرفته است: "در افغانستان با هیچ خبرنگاری وضعیت نادرست صورت نگرفته البته تمام رسانه‌ها و خبرنگاران باید مطابق قانون نشرات خود را داشته باشند چیزی در قانون قبلی گفته شده بود همان را باید عملی بسازند ولی کدام فشاری را ما ندیدیم و نه هم با خبرنگاران وضعیت بدی شده."

این در حالی است که در روزهای گذشته در کنار بازداشت برخی خبرنگاران داخلی، لین اودانیل خبرنگار استرالیایی که اخیراً به افغانستان سفر کرده بود، از سوی طالبان بازداشت و پس از عذرخواهی در توییتر خود به دلیل چند گزارش از بند رها شد.

XS
SM
MD
LG