لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۵ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۵۰

سفر هیئت تجاری از اسلام آباد به کابل و توافقات جدید


دیدار مقامات طالبان با هیئت پاکستان در کابل
دیدار مقامات طالبان با هیئت پاکستان در کابل

پس از سفر یک هیئت تجاری پاکستان به کابل، اکنون حکومت سرپرست طالبان می‌گوید، به هدف توسعه بیشتر روابط تجاری میان افغانستان و پاکستان، توافق شده است که پس از این موتر‌های باربری هر دو طرف اجازه خواهند داشت تا آزادانه به همه مناطق هر دو کشور رفت و آمد کنند.

حکومت طالبان می‌گوید، در مذاکرات با هیئت تجاری پاکستان هر دو طرف برای بهبود روابط تجاری یک سلسله توافقات انجام دادند.

در خبرنامهٔ منتشر شده از سوی حکومت طالبان آمده است که جانب پاکستان اطمینان داده است که بر صادرات افغانستان از طریق سرحد واگهٔ هند هیچ محدودیتی موجود نیست.

به این ترتیب هر دو جانب توافق کرده‌اند که پس از ماه آگست سال روان میلادی، موتر‌های باربری هر دو کشور می‌توانند به همه مناطق افغانستان و پاکستان آزادانه رفت‌وآمد کنند.

حکومت طالبان می‌گویند، در این نشست به نمایندگی از حکومت آنان وزیر صنعت و تجارت‌شان و به نمایندگی از پاکستان وزیر تجارت این کشور اشتراک کرده بودند.

در اعلامیهٔ منتشر شده از سوی ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در این مورد آمده است: "در مورد مدت انتقال کالاهای تجارتی هر دو جانب به این نتیجه رسیده‌اند که پاکستان بر آن کالاهای ترانزیتی که از افغانستان به خاک آن‌ها وارد می‌شود، هیچ قید زمانی وضع نشده است، همین گونه افغانستان مدت فرستادن مواد را از خاکش به پاکستان به ۸ روز افزایش داد."

در اعلامیه آمده است که به هدف اتصال منطقوی یک نشست سه جانبه میان افغانستان، پاکستان و ازبیکستان در زمان مناسب برگزار خواهد شد، اما در مورد زمان دقیق آن چیزی گفته نشده است.

منطقه سرحدی تورخم
منطقه سرحدی تورخم

در عین حال میان هر دو جانب توافق شده است که راه‌ها بنادر تورخم و سپین بولدک همه روزه به گونۀ ۲۴ ساعته، اما راه‌های دند پتان و غلام خان همه روزه به گونۀ ۱۲ ساعته برای ترانزیت باز خواهد بود.

در این اعلامیه همچنان آمده است که جانب پاکستان تعهد خود را به توافقنامهٔ اپتای سال ۲۰۱۰ اعلام کرده و دو طرف قول داده اند در مذاکراتی که تحت عنوان اپتا ۲۰۲۱ برگزار شد، گام‌های عملی برای تکمیل کار بردارند.

توافق‌نامه ترانزیت و تجارت "اپتا" در سال ۲۰۱۰ میلادی به میان‌جیگری آمریکا میان افغانستان و پاکستان امضا شد. بر اساس آن، دو کشور با یکدیگر به معاملات بازرگانی می‌پردازند و افغانستان می‌تواند از طریق هند و پاکستان به کشورهای آسیای میانه ترانزیت کند.

پیش از این سفارت پاکستان هم در یک اعلامیه گفته بود که هیئت آنان در مورد ارتباطات تجاری، ترانزیتی و حل چالش‌ها با طالبان گفت‌وگو کردند.

اما در مورد صادرات گستردۀ زغال سنگ افغانستان و کاهش قیمت آن که پیش از این گزارش‌های نشر شده بود، در اعلامیه حکومت طالبان و در اعلامیۀ سفارت پاکستان در افغانستان وضاحت داده نشده است.

همزمان با این اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان از پاکستان می‌خواهد به تعهدات خود عمل کند.

یونس مومند، رئیس این اتاق به رادیو آزادی گفت، هرچند سکتور خصوصی افغانستان در گفت‌وگوی هیئت تجاری پاکستان سهیم نبوده، اما به گفتۀ او، اصل توافق اپتا بوده که اکنون هر دو کشور برای عملی کردن آن دست بکار شدند.

او افزود: "تفاهم رسمی میان افغانستان و پاکستان اپتا است که باید هرچه زودتر امضا شود، وعده‌های فرعی شاید مفید باشد اما ما می‌خواهیم که به همه چیزها اساس رسمی داده شود و تمام چیزها شامل تفاهمنامه اپتا شود و این تفاهمنامه هرچه زودتر امضا شود."

مسئولان اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان می‌گویند، اگر تفاهمنامه اپتا به اساس معیارهای بین‌المللی برابر شود تجار افغانستان می‌توانند مطابق آن صادرات خود را از راه پاکستان به هند افزایش دهند و در بدل آن راه تجارتی پاکستان از طریق افغانستان به کشورهای آسیایی باز می‌شود.

در خبرنامه حکومت طالبان این هم آمده است که هر دو طرف توضیحات دادند که به اساس ساخت یک میکانیزم ویژه گرفتن ویزه به مردم هر دو کشور آسان شود.

XS
SM
MD
LG