جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده امریکا میگوید که آماده دفاع با هرگونه تهدید احتمالی از خاک افغانستان است.
به گفته آقای بایدن، آنان امکانات خود را برای مبارزه با تروریسم در بیرون از افغانستان جابهجا کرده اند و در صورت نیاز از منافع امریکا دفاع خواهند کرد.
رئیس جمهور امریکا این موضوع را در نامهای که زیر نام "اختیارات جنگ" نوشته شده به مجلس سنای این کشور گزارش داده است.
او افزوده است که در (۱۴ اپریل ۲۰۲۱) برای خروج نیروهای ایالات متحده از افغانستان هدایت داد و این روند تا ۳۱ آگست ۲۰۲۱ تکمیل شد. اما به گفته آقای بایدن، امریکا امکانات مبارزه با تروریسم را در بیرون از افغانستان جابهجا کرده و اگر تهدیدی از خاک افغانستان علیه امریکا و یا منافعش به میان آید، آنان این تهدید را خنثی خواهند کرد.
بخشی از توافقنامۀ دوحه میان امریکا و طالبان این است که گروه طالبان در افغانستان در برابر گروههای تروریستی مبارزه خواهد کرد و روابطش را با این گروهها به شمول القاعده قطع میکند.
حکومت طالبان میگوید، پس از حاکمیت آنان تهدیدات تروریستی از افغانستان در برابر جهان به پایان رسیده است.
احمد وثیق، معاون سخنگوی حکومت طالبان به رادیو آزادی گفت: "امارت اسلامی افغانستان تعهدی را که کرده روی آن ایستاد است و وعده میکند که از خاک افغانستان بر ضد کشورهای همسایه، منطقه و جهان و امریکا استفاده نمیشود. اجازه نمیدهیم کسانی در افغانستان مستقر شوند که برای دیگر کشورها خطر باشند."
پس از حاکمیت طالبان در افغانستان، در دو نشست رسمی میان مقامهای حکومت طالبان و امریکا در دوحه یکی از موضوعات اساسی مورد بحث همین بود که طالبان باید در برابر گروههای تروریستی مبارزه کنند.
در همين حال انتونی بلینکن وزير امور خارجه ایالات متحده امريکا بار ديگر از تصميم خروج سربازان امريکایی از افغانستان دفاع کرده و میگويد، پس از پایان يک جنگ طولانی، کشورش میتواند بر مسایل ديگری تمرکز کند.
آقای بلینکن در گفتوگو با وال ستریت ژورنال گفته است، با به پایان رسانیدن طولانیترین جنگ تاریخ امریکا این اطمینان را حاصل کردند که نسل سوم امریکا هم برای جنگ و کشته شدن به افغانستان فرستاده نمیشود و این راه را برای تمرکز روی دیگر چالشها باز میکند.
وی افزود، آنچه آنان در مورد کشورهای دیگر میدانند که ممکن چالش هایی را برای آنان ایجاد کرده باشند این است که برای آنها بد نبود که پنج یا ده سال دیگر در افغانستان بمانند.
از سوی دیگر وزیر خارجه پاکستان از جامعۀ جهانی خواسته که افغانستان را فراموش نکند و به کمکها با این کشور ادامه دهد.
شاه محمود قریشی که کشورش به تاریخ ۱۹ دسمبر میزبان نشست سازمان همکاریهای کشورهای اسلامی خواهد بود میگوید، قطع کمکها تاثیر بدی بر افغانستان خواهد داشت و کشورهای همسایۀ افغانستان نیز متاثر خواهند شد: "در افغانستان در پیوند به چیزی که ما نگران هستیم، اگر به وقتش به آن توجه نشود، آنجا بحران بشری آغاز خواهد شد. اگر به آنجا نیازهای اولیه نرسد و اگر داراییهای آنان آزاد نشود، آنجا بحران اقتصادی و سقوط به میان خواهد آمد."
وزارت خارجه امریکا هم دیروز سهشنبه در پیوند به بحران بشری افغانستان گفت که آنان همکاری میکنند، اما دیگر کشورهای جهان به شمول همسایه های افغانستان و منطقه کمک معناداری به این کشور نکرده اند.
امریکا عوامل بحران کنونی بشری و اقتصادی افغانستان را خشکسالی، سالها جنگ، رسیدن طالبان به حاکمیت با زور و نبود یک سیستم مالی معیاری عنوان میکند و میگوید، به طالبان گفته بود که اگر با زور قدرت را به دست آورد، جهان کمکهایش را متوقف خواهد کرد.