وال استریت ژورنال
روزنامۀ وال استریت ژورنال به فعالیت های پنهانی طالبان که پس از به قدرت رسیدن شان در افغانستان افشاء شده، تمرکز کرده است.
به نوشتۀ روزنامه، افراد سری طالبان که ریش های شانرا می تراشیدند، پتلون کاوبای بر تن می کردند و عینک های آفتابی می پوشیدند، برای حدود دو سال در وزارت های حکومت پیشین، پوهنتون ها، مراکز تجارتی و مؤسسات کار کرده اند.
در ادامه آمده که در ماه اگست و با خروج کامل نیروهای امریکایی، این اجنت ها در کابل و سایر شهرهای بزرگ افغانستان نمایان شدند که حتی همسایه ها و همکاران شانرا حیران کردند.
به نوشتۀ وال استریت ژورنال، این افراد، سلاح های پنهانی شان را بیرون کردند و برای کنترول شهر ها با طالبان به همکاری پرداختند.
روزنامه افزوده است که نقش اساسی را که این افراد و شبکه های پنهانی آنها ایفا کردند، حدود سه ماه پس از بیرون شدن نظامیان امریکایی از افغانستان افشاء شده است.
مولوی محمد سلیم سعد یکی از مقام های طالبان به روزنامه گفته است که پیش از به قدرت رسیدن آنها، طالبان که مسئولیت حملات انتحاری و قتل های هدفمند را در کابل می پذیرفتند، در هر اداره و موسسه کارمند مخفی داشتند.
به باور نویسنده، کسانی که پیش از این در کابل حضور داشتند، روز سقوط این شهر، کنترول مناطق استراتیژیک پایتخت را در دست گرفتند.
وال استریت ژورنال نوشته که مولوی سعد، با قطعۀ بدری شبکه حقانی ارتباط داشته.
او می گوید که در دفتری که حالا در دست طالبان است، یعنی مرکز قوماندانی امنیه میدان هوایی کابل، افراد مخفی داشتند.
محمد رحیم عمری یک قوماندان دیگر نیروی بدری گفته است که، به گونه پنهانی در کابل مشغول کار و بار تیلفون های موبایل بوده.
عمری افزوده که در پانزدهم اگست با ۱۲ تن دیگر، وارد یک دفتر امنیت ملی در شرق کابل شدند، کارمندانش را خلع سلاح کردند و نگذاشتند که آنها کمپیوتر ها و اسناد را از بین ببرند.
عمری گفته که قطعۀ بدری وظایف مختلف را پیش می برد.
بخشی از آن مشمول جنگجویان مسلح بود، بخش دیگر مسئولیت جمع آوری اعانه را داشت و برخی دیگر به تبلیغات مشغول بودند.
- هِل
روزنامۀ امریکایی هِل به نخستین سخنرانی ملا محمد حسن آخوند رئیس وزرای طالبان تمرکز کرده.
به نوشتۀ روزنامه، این مقام طالبان خواهان آزاد سازی میلیاردها دالر شد که از سوی امریکا منجمد شده است.
ملا محمد حسن آخوند همچنان حکومت اشرف غنی رئیس جمهور مخلوع افغانستان را متهم کرده که باعث وضعیت فعلی در این کشور شده و این که به گفتۀ او، مسایل بحرانی پیش از آغاز رژیم طالبان به میان آمده بود.
روزنامۀ هِل نوشته که پیش از سخنرانی رئیس وزرای طالبان، سازمان های بین المللی از بدتر شدن بحران در افغانستان هشدار داده بودند.
تهدید گروه دولت اسلامی معروف به داعش پس از حملات ماه گذشته در افغانستان، نبود امنیت غذایی و فقر از چالش های بزرگ در برابر حکومت طالبان در افغانستان دانسته شده است.
برنامه توسعه ای سازمان ملل متحد UNDP هفته گذشته گفت که بنابر پرداخت نشدن قرضه ها، ممکن است که نظام مالی افغانستان در جریان چند ماه آینده سقوط کند.
اینسو سازمان غذایی جهان و اداره غذا و زراعت سازمان ملل متحد هشدار داده اند که نیمی از جمعیت افغانستان با خطر گرسنگی و نبود امنیت غذایی روبرو اند.