لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۵ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۲۸

انتقادها از افزایش تهدیدهای امنیتی در برابر خبرنگاران در شمال افغانستان


آرشیف، شماری از خبرنگاران افغانستان در ولسی جرگه
آرشیف، شماری از خبرنگاران افغانستان در ولسی جرگه

نهادهای حامی رسانه‌ها در افغانستان از افزایش تهدیدهای امنیتی در برابر خبرنگاران انتقاد می‌کنند.

مسوولان دفتر نی و کمیته مصونیت خبرنگاران در زون شمال می‌گویند که طالبان با افزایش حضور شان در بلخ میزان تهدیدها در برابر خبرنگاران را نیز افزایش داده‌اند.

اداره اطلاعات و فرهنگ بلخ هم گفته که به دلیل ناامنی خبرنگاران در حال فرار به خارج از کشور اند.

احمد نبی رفعت، یکی از ده‌ها خبرنگاری است که به علت تهدیدهای جانی از سوی طالبان افغانستان را ترک کرده.

رفعت خبرنگار سابق بخدی-پرس در بلخ حدود یک سال می‌شود که در ترکیه پناهنده شده.

احمد نبی رفعت
احمد نبی رفعت

او می‌گوید که از هنوز از سرنوشت پرونده پناهندگی‌اش چیزی نمی‌داند و این که با مشکلات اقتصادی و مالی زیادی دست و پنجه نرم می‌کند.

او به رادیو آزادی بیشتر گفت: "به خاطر ناامنی و تهدیدها ترکیه آمدم. اینجا هم بی سرنوشت هستم. هنوز به پرونده من رسیدگی نشده. از یک طرف شرایط قرنتینه به دلیل کرونا و از سوی هم بیکاری مرا با مشکلات اقتصادی مواجه کرده."

با آغاز روند خروج نیروهای امریکایی از افغانستان در بیش از یک و نیم ماه گذشته میزان تهدیدها به جان خبرنگاران هم به طور بی پیشنه‌ای افزایش یافته.

بشیر انصاری، مسوول ساحوی کمیته مصونیت خبرنگاران در شمال افغانستان می‌گوید که دولت برای برقراری امنیت فردی خبرنگاران و اعضای خانواده‌های‌شان باید به طور جدی اقدام کند.

انصاری گفت که اگر چنین نشود، خبرنگاران زیادی از کشور فرار خواهند کرد.

انصاری به رادیو آزادی بیشتر گفت: "تهدیدها عامل اساسی فرار خبرنگاران از کشور به خصوص زون شمال به خارج بوده است. اگر وضعیت چنین دوام کند ما در آینده نزدیک خبرنگاران حرفه‌یی زیادی را در کشور نخواهیم داشت."

در یک سال گذشته در افغانستان ۱۲ خبرنگار در حمله‌های تروریستی در افغانستان کشته شده‌اند.

الیاس داعی خبرنگار رادیو آزادی نیز سال گذشته در دوازدهم ماه نوامبر در لشگرگاه هلمند در یک حمله هدفمند از بین رفت.

الیاس داعی، خبرنگار کشته شده رادیو آزادی در هلمند
الیاس داعی، خبرنگار کشته شده رادیو آزادی در هلمند

دیدبان حقوق بشر گفته که قوماندانان و جنگجویان طالبان در سراسر افغانستان به طور شفاهی و تحریری خبرنگاران را تهدید می‌کنند.

در اعلامیه این نهاد که به تاریخ ۱۲ حمل همین سال به نشر رسیده آمده است، آنانی که تهدید می‌کنند از خصوصیات کار، خانواده و کارکردهای خبرنگاران مطلع اند و با استفاده از همین جزییات خبرنگاران را به خودسانسوری و ترک وظیفه وادار می‌کنند.

پیش از این دفتر سیاسی طالبان در دوحه‌ی قطر گفته اند که این گروه خبرنگاران را تهدید نکرده و از آن‌ها می‌خواهند که به ارزش‌های اسلامی پابند باشند.

دفتر نی یا حمایت کننده رسانه‌های آزاد افغانستان هم نگران است.

مبینه ساعی، مسوول این نهاد در شمال افغانستان به رادیو آزادی گفت که این تهدیدها به طور مستقیم از سوی قوماندانان محلی گروه طالبان در ولایت‌ها و جنگجویان آن متوجه خبرنگاران است.

او گفت که موجودیت چنین تهدیدها سبب کم‌شدن فعالیت رسانه‌یی و خودسانسوری میان خبرنگاران در بلخ شده است.

مبینه ساعی، مسوول نهاد نی در شمال افغانستان
مبینه ساعی، مسوول نهاد نی در شمال افغانستان

ساعی افزود: "وضعیت نگران کننده است. تهدیدها همه روزه در برابر خبرنگاران در حال بیشتر شدن است. نهادهای دولتی نیز قادر به تامین امنیت جانی خبرنگاران نیستند."

این در حالیست، یک گزارش تازه سازمان خبرنگاران بدون مرز یا RSF نشان می‌دهد که این سازمان به دلیل خشونت‌های موجود علیه خبرنگاران و کشتار آن‌ها توسط گروه‌های افراطی در افغانستان به آی‌سی‌سی یا محکمه جزایی بین‌المللی فراخوان بررسی این خشونت‌ها را داده است.

سازمان خبرنگاران بدون مرز به شمول حکومت افغانستان از کشورهای امریکا، آلمان و فرانسه نیز خواسته تا از این اقدامش حمایت کنند.

XS
SM
MD
LG