صدها تن از باشندگان ولایت بدخشان به گونهای غیر قانونی از کوههای ولسوالی یفتل پایان این ولایت طلا استخراج میکنند.
استخراج غیرقانونی معدن طلا در ساحات تحت کنترول دولت صورت میگیرد.
کارگران معادن طلا میگویند که طلای استخراج شده شان را تاجران ولایتهای مختلف خریداری میکنند.
تقریباً صد کیلومتر دور تر از فیض آباد مرکز بدخشان، در کوههای ولسوالی یفتل پایان دهها تن سرگرم استخراج طلا هستند.
آنان از راههای پر پیچ و خم و باریک عبور میکنند تا به معادن طلا برسند.
سفر محمد ۶۵ ساله ۱۱ سال است که از دل کوه رگهای طلا را بیرون میکند. اما به شیوۀ سنتی و با وسائل عادی سنگ را به عمق تقریباً سی متری کوه برمه میکنند که طلا به دست آرند.
سفر محمد گفت: "ما یازده نفر در این جاکار میکنیم. کار ما خیلی مشکل است. ایران و ترکیه رفتیم کار نیافتیم. ما روزانه ۳۰۰، ۲۰۰ و حتی ۱۰۰ افغانی کارگر هستیم. ما از ناچاری و مشکلات اقتصادی دست به این کار زده ایم."
عبدالرقیب معدنچی دیگری که صد متر دور از سفر محمد مصروف استخراج طلا است به رادیو آزادی میگوید که هفتهها بعد توانست در کوه بزرگ رگههای طلا را پیدا کند.
او میگوید که کار کردن در این جا کاری سختی است و در جریان برمه کاری دهها کارگر معدن در پیش چشمانش جان دادند
عبدالرقیب گفت: "من ۲۶ متر [کوه] سوراخ کردم رگ طلای خاکه را پیدا کردم و حالی این رگ را تعقیب کرده میروم تا یک چیزی به دست مان بیاید."
سنگهای استخراج شده از دل کوه توسط مرکب به محلی پایینتری برده میشود، جایی که ماشین تصیفه کننده نصب شده.
ماشین سنگهای بزرگ را به گفتۀ کارگران "آرد میکند".
عبدالرقیب افزود: "ما سنگ را که استخراج کردیم به اینجا آوردیم باهمین ماشین آرد میکنیم. اما امروز ماشین خراب است. بعد سنگ آرد شده را به لب دریا کوکچه انتقال میدهیم."
معدن کاران سنگریزههای حاوی طلا را بر پوست گاو یا بوریهای تاری میگذارند و سرش آب میریزند.
ریگ و مواد نابکار را آب میبرد، اما ذرههای طلا در بوری تاری و پوست گاو باقی میماند.
سفر محمد میگوید: "بعد از طی کردن تمام مراحل شما دیدید که ما حالی در این کاسه طلا را با آب تصفیه میکنیم و ذرات طلا در آخر کاسه جدا میشود. خیلی خیلی کار کردیم. شاید چند مثقال کار کردیم."
اما مسئولان میگویند که کارگران محلی طلا را به طور غیرحرفهای استخراج میکنند.
سفر محمد میگوید محصولی را که پس از زحمات زیاد به دست آورده اند، به طور پنهانی میفروشند.
به اساس قوانین افغانستان، معادن این کشور باید به طور معیاری و به اساس قراردادهای مشخص میان دولت و شرکتهای مجهز با وسایل معیاری استخراج شود.
نیک محمد نظری سخنگوی والی بدخشان به رادیوآزادی میگوید که نیروهای امنیتی تلاش دارند تا از استخراج غیر حرفهای و غیر قانونی طلا از معادن بدخشان جلوگیری کنند.
نظری گفت: "این کار خلاف قانون است. ما یک کمیته را تشکیل دادیم، شماری زیادی از افراد را مانع شدند و کسانی هم که هنوز کار میکنند به زودی جلو استخراجشان گرفته خواهد شد."
نظری میگوید که جنگجویان مخالفت دولت هم در برخی از مناطق تحت کنترلشان در بدخشان از کوههای ولسوالی راغستان، کوهستان و یفتلها به استخراج معادن طلا دست میزنند.
تنها سفر محمد و همکارانش نیستند که با فروش طلای به دست آورده از معادن، هزینۀ زندگی روزمرۀ خود را تامین میکنند، بلکه به گفتۀ مقامهای محلی صدها تن دیگر نیز در نقاط مختلف این ولایت به همین کار مشغول اند.
آنها میگویند در صورتی که دولت مانع کار شان شود، منبع دیگری درآمد نخواهند داشت.