مرکز چاپ خط بریل برای ارائه خدمات چاپی به نابینایان در افغانستان گشایش یافت.
ادارۀ تعلیمات تخنیکی و مسلکی افغانستان یک چاپخانۀ خط بریل برای نابینایان افتتاح کرد. این چاپخانه در کابل راهاندازی شده و خدمات آن به سراسر کشور خواهد رسید.
روحالله هوتک، مسئول چاپ کتابها و نشرات این اداره به رادیوی آزادی گفت که هدف از ایجاد این مطبعه فراهم کردن مواد درسی برای نابینایان سراسر کشور و تبدیل رسم خط عام بهخط بریل است که به گفتۀ او برای روند آموزش نابینایان خیلی سودمند است.
او افزود: "ما از طریق این مطبعه برای تمام نابینایان افغان مواد درسی، کتاب، جنتری، مجله، قانون اساسی، منابع کتابی و برخی مواد چاپی دیگر را فراهم میکنیم. در کنار کتابهای چاپی، ما برای نابینایان معلومات صوتی تهیه میکنیم و دیگر موارد را هم در این مطبعه ثبت و به نابینایان میرسانیم."
آقای هوتک افزود که پیش از این لیسۀ نابینایان مقداری تسهیلات برای نابینایان فراهم میکرد، اما به گفتۀ او، در حملۀ ۱۳۹۸ بر پوهنتون امریکاییِ افغانستان این لیسه هم آسیب دید.
به گفته مسئولان ادارۀ تعلیمات تخنیکی و مسلکی، این دومین چاپخانۀ خط بریل در افغانستان است.
با آن که وزارت صحت عامۀ افغانستان پیش از این بر بنیاد تحقیقات و اطلاعات ده سالۀ سازمان صحی جهان به رادیوی آزادی گفته بود که ۱.۵ درصد مردم افغانستان نابینا هستند، اما ادارۀ ملی احصائیه و معلومات میگوید که در سراسر افغانستان ۰.۶ درصد مردم افغانستان مشکل بینایی دارند یا به گونۀ کامل نابینا هستند.
شماری از نابینایان افغانستان معلولان چهار دهه جنگ افغانستان هستند. حالا آنها برای مشارکت در کارها نیاز به آموزش خط بریل دارند.
این خط را لوئیس بریل، دانشمند فرانسوی در قرن نزدهم میلادی برای نابینایان ایجاد کرد. این خط از طریق لمس خوانده میشود. حالا بریل خط رایج در مراکز آموزش نابینایان است.
جواد نادرپور که به گونۀ کامل نابینا و کارمند فنی چاپخانه بریل کابل است، میگوید که چاپ کتابهای خط بریل زمینۀ آموزش را برای نابینایان افغانستان فراهم میکند. جواد نادرپور چې په بشپړ ډول نابینا دی د دغې مطبعې تخنیکي کار کوونکی دی
او افزود: "چاپ این کتابها برای نابینایان فرصت خوب تعلیمی فراهم میکند که با لمس این خط آموزش میبینند. میتوانم بگویم که این برای ما زیاد ضروری است."
آقای نادرپور که با استفاده از خط بریل یا کتابهای لمسی تا سطح لیسانس تحصیل کرده است، از حکومت میخواهد که توجه بیشتری به روند آموزش نابینایان کند.
در حال حاضر برای نابینایان تنها پنج مکتب به سطح لیسه در ولایتهای کابل، هرات، بلخ، لغمان و غزنی موجود است.