مسئولان صحی در غرب افغانستان میگویند که برای یک میلیون و ۱۰۰ هزار کودک زیر پنج سال آمادگی تطبیق واکسین پولیو(فلج کودکان) را دارند، اما از این میان، ۴۰ درصد آنان واکسین دریافت نمیکنند.
این مسئولان محلی هشدار میدهند که احتمالاً موارد مثبت پولیو در غرب افغانستان افزایش یابد، چرا که طالبان اجازه نمیدهند، تا تمامی کودکان خانهبهخانه واکسین شوند.
دور جدید کمپاین واکسین پولیو سر از فردا دوشنبه (۱۰ قوس) در ولایتهای غربی افغانستان آغاز میشود، اما نگرانی جدی مسئولان صحی، عدم تطبیق خانهبهخانه واکسین پولیو در مناطق تحت تسلط طالبان است.
عبدالوحید رحمانی، مسئول برنامه معافیت کتلوی حوزه غرب افغانستان میگوید: «هدف ما در سطح حوزه غرب یک میلیون و ۱۰۰ هزار طفل زیر سن پنج سال است، باید که ما آنها را واکسین کنیم. ولی متأسفانه ما به همگیشان رسیدگی کرده نمیتوانیم و ۴۰ درصد از هدف عمومی ما از کمپاین باز میمانند. اجازه نمیدهند مخالفین مسلح دولت که ما خانه به خانه برویم و صرف در ساحاتی که ناامن است، ما در آنجا کمپاین در سطح کلینیکها و تسهیلات صحی برگزار میکنیم.»
گروه طالبان کمپاین واکسین پولیو در مناطق تحت تسلطشان به جای تطبیق خانهبهخانه، تنها در سطح مراکز صحی اجازه میدهند، اما مسئولان صحی حوزه غرب میگویند که این اقدام طالبان باعث میشود که تنها کمتر از ۱۵ درصد کودکان واکسین دریافت کنند.
نوراحمد حیدری، معاون والی هرات از گروه طالبان میخواهد که مانع تطبیق کمپاین پولیو نشوند.
آقای حیدری میگوید: «کسانی که مرتکب یا عامل تطبیق واکسین برای اطفال میشوند، آنان مرتکب یک جنایت میشوند و ما این را به تمام موارد یاد کردیم و توصیه ما به آنان این هست که بیایند برای اطفال رحم داشته باشند و کودکان از پروسههای جنگی خود جدا بسازند و اجازه بدهند که رضاکاران صحی به شکل درست کمپاین واکسین خود را تطبیق کنند.»
چندی پیش قاری یوسف احمدی یکی ازسخنگویان طالبان درتماس با رادیوآزادی پذیرفت که طالبان مخالف کمپاین واکسین پولیو به صورت خانهبه خانه هستند. او گفته بود که این روند به اساس مشکلات امنیتی ازسوی آنان اتخاذ شده است.
عبدالخالق حقانی، رییس حج و اوقاف هرات از همگان میخواهد که کمک کنند تا کودکان واکسین شوند.
او میگوید: «نه تنها گروه طالبان، تمام بخشها افراد و گروههای تأثیر گذار در روند تسهیل تطبیق واکسین پولیو هستند، باید همه تلاش خود را بکنند که این مریضی سیاست نمیشناسد و این مریضی اگر به سراغ طفلی بیاید، پرسان نمیکند که تو از نسل طالب هستی و یا از نسل نظام.»
آمار صحی نشان میدهد که در سال۲۰۲۰ چهار مورد مثبت پولیو در ولایت فراه، دو مورد در بادغیس و دو مورد در هرات ثبت شده.
مسئولان صحی در هرات میگویند بیم آن وجود دارد که با تداوم مخالفت گروه طالبان مبنی بر تطبیق خانه به خانه واکسین پولیو به شمار موارد مثبت فلج کودکان افزوده شود.