یک جوان بدخشانی با بکار گیری خلاقیت هنری توانسته است که از انباشت زبالههای پلاستیکی در شهر فیض آباد مرکز بدخشان جلوگیری کند.
در گوشۀ شهر فیض آباد مرکز بدخشان جوانی مبارزه با زبالهها را آغاز کرده، اما این مبارزه با روش دیگری است.
احمد فرهاد کیهان ۲۶ ساله از دو سال به این طرف در کارگاه هنریاش از بوتل٬های پلاستیکی استفاده شده وسایل مورد استفادۀ مردم محلی را میسازد، مثل کوچ، چوکی و گلدان.
اینکه چگونه، او به رادیو آزادی اینگونه میگوید: "من توسط یک تعداد از طفلها که مشکل اقتصادی دارند، بوتلها را از کوچه و بازار جمع میکنند و در مقابل به آنان پول میدهم. ما از بوتل کوچ یک نفره و کوچ ۵ نفره ساختیم و یک اتاق از بوتل ساختیم که عرضش دو و نیم و درازی اش سه متر است و مکمل از بوتل است و تمامی بوتلها خالی است."
آقای کیهان میگوید که هم به دهها کودک فقیر کار پیدا کرده و هم در پاکی شهر سهم گرفته.
او بیش از ۲۰ شاگرد دارد و میگوید که مشتریان زیادی پیدا کرده.
ابتکار شخصی کیهان اما بخشی از مشکل بزرگ را حل کرده.
انبارهای زباله بخشهای زیاد شهر فیض آباد را فرا گرفته. بسیاری از مردم محل از این بابت شکایت دارند.
امیرالله یکی از آنهاست.
او به رادیو آزادی گفت که حتی جادههای شهر و جوی بارها آلوده به کثافات است.
او افزود: "تا ۵ سال قبل ریاست شهرداری بدخشان یک مدیریت خوب داشت و ما یک شهر منظم و پاک داشتیم اما اکنون شهرداری بدخشان در یک حالت خراب قراردارد، نه شهرداری به پاکی شهر توجه دارد و نه هم مقام ولایت."
محمد ذکریا سودا والی بدخشان به رادیوآزادی میگوید که تلاش میکنند به مشکل زبالهها در شهر فیض آباد رسیدگی کنند.
آقای سودا میافزاید: "مردم حق به جانب بودند. ما مشکل بودیجه ای داشتیم. قرارداد صورت گرفته برای انتقال زبالهها و در آینده ما تلاش میکنیم که انتقال زبالهها را با یک شرکت خصوصی قرارداد کنیم."
سیدنصرتالله مسئول مطبوعات ریاست محیط زیست بدخشان است.
او میگوید، زبالهها دریای کوکچه را که از شهر فیض آباد مرکز ولایت بدخشان میگذرد، آلوده کرده.
او میافزاید: "آلودگی غیرتحمل، آلودگی دریای کوکچه است. ۳۷ فیصد مواد غایطه انسانی دریای کوکچه دارد. به یک نحوی فاضلاب تمامی مردم شهر فیض آباد به دریا وصل است. امید داریم که ریاست شهرداری و ریاست صحت عامه به این مشکلات رسیدگی کنند."
مسئولان ریاست صحت عامه بدخشان هم می گویند که انباشت زباله ها در جاده های شهرفیض اباد و سبب بروز امراض گوناگون میگردد.
مسئولان اداره محیط زیست بدخشان میگویند که آنان در زمینهی بازیافت زبالهها به دلیل عدم توجه نهادهای ذیربط و عدم همکاری مردم با مشکلات زیادی روبرو اند.
سید نصرتالله میگوید که اگر از تولیدات آقای کیهان حمایت صورت گیرد آنان میتوانند که در زمینهی بازیافت و مدیریت زبالههای پلاستیکی به موفقیتهای چشمگیری دست پیدا کنند.
آقای کیهان میگوید که بازیافت زبالهها و تهیه وسایل زندگی برای مردم بسیار مهم است چون به گفته او اگر زبالههای را که در ساخت چوکی، کوچ، زباله دانی و خانه سیار بکار گرفته در جای دیگر انبار شود، سبب آلودهگی بیش از حد محیط زیست میشود.
کیهان میافزاید که میزان مصرف آب معدنی در بدخشان در میان مردم زیاد شده و اگر او این برنامه را روی دست نمیگرفت میزان آلودگیهای زیست محیطی ناشی از زباله پلاستیکی زیاد میشد.