شماری از باشندگان پایتخت افغانستان در واکنش به آنچه "اهانت به پیامبر اسلام" از سوی رییس جمهور فرانسه میخوانند، دست به مظاهره زدند.
در مرکز شهر کابل شعارهای ضد امانوئل مکرون، فرانسه و اتحادیه اروپا فریاد زده شد.
رییس جمهور فرانسه را متهم میکنند که به پیامبر اسلام "اهانت" کرده است.
میگویند، هرچی زود باید پخش کاریکاتورهای منسوب به پیامبر اسلام متوقف شود و شخص امانوئل مکرون از مسلمانان جهان عذرخواهی کند.
مولوی عبدالسلام عابد روحانی شناخته شدۀ افغانستان میگوید، این کار فرانسه"دشمنی" با مسلمانان جهان است.
آقای عابد افزود: "کسانی که از آزادی بیان سخن میزنند و خود را مدافع حقوق بشر میدانند برای دو ملیارد مسلمان اهانت کرده اند. توهین از طرف آنها توهین به آزادی، بشریت و انسانیت است. خواستیم صدای خود را در برابر آنها بلند کنیم."
عابد مدعی شد که "اهانت به پیامبر اسلام" زمینه را برای تروریزم فراهم میکند.
سوسن سادات یکی دیگر از اشتراککنندگان در این مظاهره میگوید، کسی نباید به دین کس دیگر اهانت کند.
او میافزاید: "این بیاحترامی به پیامبر ما است. این بیاحترامی به ارزشهای ماست. ما برای دفاع از حریم پاک پیامبر آمده ایم."
مظاهرهکنندگان همچنان از جامعۀ جهانی میخواهند که باید"اهانت به مقدسات ادیان" در حقوق بینالملل جرم پنداشته شود.
در کنار کابل، شماری از باشندگان در برخی شهرهای دیگر افغانستان از جمله بغلان و کندز نیز پس از ادای نماز جمعه شعارهای ضد" فرانسه، فریاد زدند.
از سوی هم گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی افغانستان روز جمعه در یک کنفرانس خبری از حکومت این کشور خواست تا روابط خود با فرانسه را قطع کند. سفارت فرانسه در کابل را ببندد و سفیر خود را از پاریس به کابل فرا بخواند.
او همچنین از حکومت و مردم خواست تا تولیدات فرانسه را استفاده نکنند.
در روزهای اخیر در برخی از کشورهای دیگر اسلامی از جمله ایران و ترکیه نیز مردم در مخالفت با فرانسه، مظاهره کرده اند.
این مظاهرات پس از کشته شدن یک معلم تاریخ در فرانسه شروع شد. این معلم تاریخ که قبل از کشته شدنش کاریکاتور جنجالی مجله شارلی ابدو درباره پیامبر اسلام را به شاگردانش نشان داده بود، از سویی یک مرد مهاجم که فریادهای "الله اکبر" سر میداد، در شمال غرب شهر پاریس کشته شد.
پس از آن امانوئل مکرون رییس جمهور فرانسه، این حمله را "حمله اسلامگرایان تروریست" خواند و گفت که "این معلم به دلیل تدریس آزادی بیان به قتل رسیده است".
کشته شدن "معلم تاریخ" آخرین مورد قتل در فرانسه نبود، روز گذشته نیز یک تن با چاقو دست کم سه نفر را در یک کلیسا در فرانسه کشت.
رییس جمهور فرانسه پس از این رویداد نیز گفت: "کشور ما بار دیگر توسط یک تروریست اسلامگرا هدف قرار گرفت. صبح امروز سه هموطن ما در نیس کشته شدند. این کاملاً روشن است که حمله به فرانسه صورت گرفته است."
اما برخی روحانیون که در مظاهره روز جمعه در پایتخت افغانستان اشتراک کرده بودند گفتند که، حمله به شهروندان فرانسوی نیز "قابل توجیه" نیست.
عبدالواحد همت رییس نهاد جوانان مسلمان افغانستان در کنار اینکه "اهانت بر پیامبر مسلمانان" را نکوهش میکند، میگوید که، حمله به شهروندان فرانسه، "توجیه دینی" ندارد.
او میافزاید: "کشتن شهروندان فرانسه که اخیرا صورت گرفته یک عمل فردی بوده و نمایندگی از امت اسلامی نکرده و این را ما توجیه نمیکنیم، علت اینکه این جوان باعث شد به این عمل دست بزند، حکومت فرانسه است."
مظاهره روز جمعه در کابل از سوی نهاد جوانان مسلمان افغانستان و جمعیت اصلاح راه اندازی شده بود. برگزارکنندگان میگویند که، اگر فرانسه از اهانت به پیامبر اسلام دست نکشد، مظاهرات آنان ادامه خواهد یافت اما میگویند که"به خشونت متوسل" نخواهند شد.