لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۰۱

'افغانستان در ردیف کشورهایی که در آن مصونیت در برابر قتل خبرنگاران بیشتر است'


صحنه‌ای از یک انفجار در کابل که در آن شماری از خبرنگاران را کشته و زخمی شدند، ۳۰ اپریل ۲۰۱۸.
صحنه‌ای از یک انفجار در کابل که در آن شماری از خبرنگاران را کشته و زخمی شدند، ۳۰ اپریل ۲۰۱۸.

کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران، افغانستان را در ردیف کشورهایی قرار داده که در آن مصونیت در برابر قضایای خشونت علیه خبرنگاران بیشتر است.

کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران CPJ مستقر در نیویارک می‌گوید که افغانستان، پاکستان و روسیه در صدر فهرست کشورهایی قرار دارند که در آن مصونیت در برابر قضایای قتل روزنامه نگاران بیشتر است.

بر اساس معلومات این کمیته، تنها ۱۳ قضیه رسیدگی ناشدۀ قتل خبرنگاران در ده سال گذشته در افغانستان ثبت شده است.

بعد از افغانستان، مکسیکو، فلیپین، برازیل و پاکستان قرار دارند.

در این حال صدیق‌الله توحیدی رئیس کمیتۀ مصونیت خبرنگاران در افغانستان می‌گوید که خبرنگاران در کشور با خشونت‌های فزایندۀ رو‌به‌رو هستند.

صدیق‌الله توحیدی رئیس این کمیته به رادیو آزادی دیشب گفت که در سال روان میلادی حدود چهار خبرنگار در افغانستان کشته شده و بیش از ۶۰ مورد خشونت علیه خبرنگاران ثبت شده است.

صدیق‌الله توحیدی رئیس کمیتۀ مصونیت خبرنگاران در افغانستان
صدیق‌الله توحیدی رئیس کمیتۀ مصونیت خبرنگاران در افغانستان

آقای توحیدی افزود: "خبرنگاران در افغانستان از جانب گروه‌های مسلح مخالف و سایر گروه جداً به مرگ تهدید می‌شوند. منسوبان حکومتی، منسوبان امنیتی، زورمندان محلی هرکدام شان خبرنگاران را در صورت که فکر می‌کنند خبر به ذوق شان تهیه نشده و نشر نشده مورد تهدید قرار می‌دهند."

آن‌سو، صابر مومند سخنگوی وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان می‌گوید که حکومت گام‌هایی را در راستای رسیدگی به پرونده‌های خشونت علیه خبرنگاران برداشته است.

صابر مومند سخنگوی وزارت اطلاعات و فرهنگ
صابر مومند سخنگوی وزارت اطلاعات و فرهنگ

آقای مومند می‌افزاید: "حکومت افغانستان مصمم است که امنیت خبرنگاران را تامین کند و قضایایی که است از سوی ارگان‌های عدلی و قضایی بررسی شده و تحت پیگیری است."

شاخص جهانی سال ۲۰۲۰ کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران در زمینۀ مصونیت از مجازات، در مجموع ۱۲ کشور را نشان می‌دهد که قاتلین روزنامه‌نگاران در آن کشورها آزادانه گشت‌و‌گذار می‌کنند.

به گفتۀ CPJ، ۸۰ درصد کل قضایای رسیدگی ناشدۀ قتل خبرنگاران در ده سال اخیر در جهان در این ۱۲ کشور به ثبت رسیده است.

کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران گفته که در این کشورها، بازیگران قدرتمند مانند گروه‌های جنایی و سیاسی، سیاستمداران و رهبران کسب و کار برای سکوت روزنامه نگاران منتقد و تحقیقی به خشونت متوسل می‌شوند.

این کمیته افزوده که فساد اداری، نهادهای ضعیف و عدم ارادۀ سیاسی برای بررسی دقیق موارد قتل، همه عوامل مصونیت از مجازات به حساب می‌آیند.

CPJ گفته که از سپتمبر سال ۲۰۱۰ میلادی الی آخر آگست سال روان، ۲۷۷ خبرنگار به خاطرکار شان در جهان کشته شده اند و هیچ عامل قتل در ۸۳ درصد این قضایا موفقانه مورد پیگرد قرار نگرفته.

XS
SM
MD
LG