رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان گفته است که اختلافها بر سر "فقه حنفی و جعفری" میان "گروههای تماس" حکومت و طالبان، "تا حد زیادی" حل شده است.
عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه ملی روز چهار شنبه و در روز پایانی دیدارش از اسلام آباد به خبرگزاری فرانسه گفته است که، یکی از موانعی که جلو پیشرفت سریع گفتگوهای دوحه است، تا حد زیادی حل شده است.
اصرار طالبان به فقه حنفی که باید اساس گفتگوهای صلح باشد، چیزیست که به باور برخی مقامهای افغانستان، سبب شده تا گفتگوها میان گروههای تماس طالبان و دولت افغانستان، به کندی پیش برود.
رئیس شورای عالی مصالحه ملی به فرانس پریس گفته است که، این مسئله "تا حد زیادی" حل شده است.
در عین حال، اسدالله سعادتی از معاونان آقای عبدالله در شورای مصالحه نیز در مصاحبه با رادیو آزادی در اسلام آباد گفته است که، طالبان برای حل این مسئله به یک راه حل "معقول" قناعت کرده اند.
آقای سعادتی افزود است: "آنچه قبلاً در این باره در رسانهها مطرح شد حالا تا حد زیادی تعدیل شده و طالبان به یک راه حل معقول و اساسی در این رابطه که شباهت دارد به راه حلی که در قانون اساسی است، قانع هستند."
آقای سعادتی هشدار داد که اگر قرار باشد در قبال واقعیتهای مذهبی، سیاسی، قومی و زبانی "منطق حذف و انکار" وجود داشته باشد، به گفته وی افغانستان به صلح دست نخواهد یافت.
گفتگوها میان هیئتهای مذاکرهکننده دولت افغانستان و طالبان پیش از این در دوازدهم سپتامبر در شهر دوحه قطر گشایش یافت.
دو طرف تا حال روی تهیه اصول و طرزالعمل مذاکرات صلح، کار میکنند.
پیش از این زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان گفته است که، دو طرف روی حدود ۲۰ مورد، توافق کرده اند.
هرچند دو طرف تا هنوز روی تمام موارد اختلافی توافق کلی نکرده اند، اما غلام فاروق مجروح از اعضای هیئت مذاکرهکننده دولت افغانستان به رادیو آزادی گفت که، "برخورد هر دو جانب خوب است."
اما چرا گفتگوها میان گروههای تماس هیئتهای طالبان و دولت افغانستان طولانی شده است؟
محمد علم ایزدیار معاون مشرانو جرگه افغانستان میگوید: "چیزی که سبب طولانی شدن مذاکرات شده ظاهراً دو مسئله است، اول اینکه آیا اساس مذاکرات صلح "توافقنامه ۲۹ فبروری" باشد یا چیز دیگر، دوم؛ اگر پروسه مذاکرات به مشکلی مواجه میشود برای حل آن به چی مراجعه شود که طالبان اصرار دارند که تنها فقه حنفی باشد."
برای تسریع روند گفتگوهای صلح، عبدالله عبدالله چهار روز پیش به اسلامآباد رفت و در آنجا با نخست وزیر، رئیس جمهور، لوی درستیز و وزیر خارجه پاکستان دیدار کرد.
آقای عبدالله پیش از برگشت به کابل به خبرنگار بخش پاکستان رادیو آزادی گفته بود که، با یک پیام خوب به افغانستان میرود.
عمر داوودزی نماینده رئیس جمهور افغانستان در امور پاکستان که آقای عبدالله را در این سفر همراهی میکرد در مصاحبه با رادیو آزادی، ابراز امیدواری کرده است که تعهدات پاکستان در این سفر منجر شود تا گفتگوهای صلح در دوحه، سرعت یابد. زیرا به گفته داوودزی، پاکستان نفوذ زیادی بر طالبان دارد.