لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۵۲

'توافق امریکا با طالبان' و 'فیصله لویه جرگه'؛ محور بحث گفتگوهای قطر


هیئت مذاکره کنندۀ جمهوری اسلامی افغانستان و نماینده‌های سیاسی گروه طالبان در قطر
هیئت مذاکره کنندۀ جمهوری اسلامی افغانستان و نماینده‌های سیاسی گروه طالبان در قطر

یک منبع نزدیک به هیئت مذاکره کنندۀ جمهوری اسلامی افغانستان می‌گوید هیئت در برابر تاکید طالبان روی پذیرش توافق امریکا با طالبان به عنوان مبنای مذاکرات کنونی، هیئت دولت افغانستان روی پذیرش فیصله لویه جرگه مشورتی پافشاری دارند.

یکی از اعضای هئیت طالبان نیز تایید می‌کند که درخواست این گروه برای پیشبرد مذاکرات صلح بر اساس توافقنامه این گروه با امریکا، یکی از موارد اختلافی میان هیئت‌های دولت افغانستان و طالبان است.

در ادامه بحث‌های نزدیک به دو هفته میان گروه‌های تماس طالبان و دولت افغانستان، یکی از اعضای هیئت جمهوری اسلامی افغانستان می‌گوید امیدواری‌ها نسبت به توافق نهایی روی طرزالعمل و اصول مذاکرات، محسوس است.

فوزیه کوفی از اعضای هیئت مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی افغانستان، پس از چاشت امروز جمعه(۴ میزان) به رادیو آزادی گفت که هیئت‌های گفتگو‌کننده دو طرف برای نهایی‌سازی طرزالعمل و اصول مذاکرات، نزدیک شده اند.

فوزیه کوفی عضو هیئت مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی افغانستان گفتوگوهای صلح قطر
فوزیه کوفی عضو هیئت مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی افغانستان گفتوگوهای صلح قطر

خانم کوفی افزود: "گفتگوها در باره طرزالعمل و اصول کاری تقریباً در حال نهایی شدن است. انتظار ما این است که این طرزالعملی که اساس کار دو جانب را می‌سازد یک طرزالعمل خوب باشد. در حال حاضر گفتگو‌ها در مراحل پایانی است."

اما یک منبع طالبان در قطر که به دلیل حساسیت موضوع نمی‌خواهد نامش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی می‌گوید که یکی از موارد اصلی اختلافی میان هردو گروه این است که طالبان می‌خواهند مذاکرات آینده بر بنیاد توافقنامه طالبان با امریکا به پیش برده شود.

به‌گفته منبع، روز چهارشنبه دو طرف نشست داشتند، اما به کدام نتیجه نرسیدند.

یک منبع نزدیک به هیئت مذاکره‌کنندۀ جمهوری اسلامی افغانستان نیز تایید می‌کند که طالبان خواستار این شده اند تا مذاکرات بر بنیاد توافقنامه صلح طالبان با امریکا که در ۲۹ فبروری ۲۰۲۰ امضا شد، به پیش برده شود.

اما این منبع می‌گوید که خواست هیئت جمهوری اسلامی افغانستان این است که در کنار خواست طالبان باید فیصله و مشوره‌های لویه‌جرگه نیز در نظر گرفته شود.

در همین حالروز پنج‌شنبه در انستیتوت صلح امریکا گفته است که، هیئت‌های طالبان و دولت افغانستان تا حال روی هژده مورد به توافق رسیده اند.

زلمی خلیل‌زاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان
زلمی خلیل‌زاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان

او در باره این هژده مورد جزئیات نداد، اما گفت که، اینکه مذاکرات بر اساس چه به پیش برده شود، موضوعی است که مربوط خود افغان‌ها می‌شود.

آقای خلیل‌زاد افزود: "مذاکرات روی اصول و حکومتداری متمرکز است. در باره طرزالعمل و اصول فکر کنم روی هژده یا بیست مورد به توافق رسیده اند. برخی موارد دیگر که هنوز روی آن‌ها بحث جریان دارد یکی آن مسئله مذهبی است. مورد دیگر آن طوری که گفته شد، نقش توافقنامه امریکا و طالبان است."

از سوی دیگر، برخی کاشناسان سیاسی می‌گویند که اساس و شرایط توافقنامه امریکا و طالبان با گفتگو‌های بین‌الافغانی، متفاوت است.

خالد سادات یکی از این کارشناسان به رادیو آزادی گفت، هیئت‌های مذاکره‌کننده باید نکات مشترک را دریابند و روی مواردی تاکید نکنند که سبب ادامه جنگ شود.

هیئت مذاکره کنندۀ گروه طالبان در قطر
هیئت مذاکره کنندۀ گروه طالبان در قطر

آقای سادات افزود: "طالبان و حکومت افغانستان باید گفتگوها را از زاویه افغانی ببینند، این گفتگوها زمینه خوبی را برای پیشرفت‌ها فراهم می‌کند، طالبان و دولت افغانستان باید براید مذاکرات خواست‌هایی را مطرح کنند که مورد توافق هردو طرف قرار گیرد، اگر به‌همدیگر نکات ناممکن را شرط بگذارند، فکر می‌کنم که این سبب ناکامی خواهد شد و گفتگوها را با بن‌بست روبه‌رو می‌سازد."

مذاکرات میان هئیت‌های جمهوری اسلامی افغانستان و گروه طالبان در دوازدهم سپتامبر ۲۰۲۰ در شهر دوحه، پایتخت قطر، آغاز شد و در دو هفته‌ گذشته روی اصول آغاز مذاکرات بحث شده است. تا هنوز معلوم نیست این دور مذاکرات مقدماتی، تا چه زمانی ادامه خواهد یافت.

XS
SM
MD
LG