بر پایهای یک پژوهش تازه، تعداد مراکز توقیف چین در منطقهای شنجن در شمالغرب آن کشور تقریباً ۴۰ درصد بزرگتر از تخمینهای قبلی است.
انستیتوت پالیسی استراتژیک آسترالیا در این مورد تحقیق کرده.
گمان میرود که چین بیش از یک میلیون ایغور و دیگر اقلیتهای ترک زبان مسلمان را در کمپهای بازداشت که به نام کمپهای "بازآموزی" هم مشهور است، توقیف کرده.
در گزارش جدید آمده شبکهای این کمپها در حال گسترش است. پیشتر چین ادعا کرده که بسیاری از ایغورها آزاد شده اند.
ایغورها بزرگترین جمعیت بومی ترک زبان در منطقۀ شنجن در شمالغرب چین هستند.
به اساس گزارش، از تقریباً سه سال به این طرف، چین ایغورها و دیگر اقلیتهای مسلمان را در شنجن به داخل کمپهای بازداشت منتقل کرده.
از موارد شکنجه، تجاوز جنسی و دیگر موارد سؤ رفتار در داخل این کمپها گزارش شده.
نهاد آسترالیایی گفته که بیش از ۳۸۰ مرکز مشکوک بازداشت را در شنجن شناسایی کرده. این نهاد گفته که این کار را با استفاده از تصویربرداری ماهواره ای، گواهی شاهدان، گزارشهای رسانهها و اسناد مناقصۀ ساختمانی تهیه کرده.
در گزارش ۳۸۰ مرکز از لحاظ امنیتی به چهار بخش تقسیم شده.
بخشهای اول و دوم از امنیت کمتری برخوردار اند و به نظر میرسد که عمدتاْ بر بازآموزی سیاسی تمرکز دارند. در گزارش آمده که بخشهای بالاتر سوم و چهارم بیشتر به زندان میمانند.
در ادامه آمده که موانع و دیوارهای امنیتی از تقریباً ۷۰ درصد مرکزهای اول و دوم برداشته شده که نشان میدهد استفاده از آنها تغییر کرده یا اینکه بسته شده اند. محققان آسترالیایی اما گفته اند که مراکز زندان گونۀ سوم و چهارم به گونهای چشمگیر گسترش یافته و شاهد کار ساختمانی جدید بوده اند.
قانونگذاران امریکایی اخیراً با استناد به ادعای استفاده از کار اجباری سیستماتیک ، به منع واردات از شنجن رأی دادند.
در مقاله اخیر، چین از سیاستهای خود در شنجن دفاع کرده. چین مدعی است که برنامههای آموزشی، برنامههای کاری و آموزش بهتر در آنجا به معنای بهبود زندگی است.