وزارت خارجه افغانستان گفته كه دولت این کشور به گونه کامل به صلح پایدار متعهد است و از راه گفتوگوهای صلح به رهبری افغانستان به دنبال دستیابی به این هدف است.
این وزارت در پاسخ به بیانیه شورای امنیت سازمان ملل متحد که در ۱۸ سپتمبر پخش شده قدردانی کرده است.
سازمان ملل متحد در این اعلامیۀ که روز جمعه پخش شد، تأکید کرده که از آغاز گفتوگوهای صلح بین دولت افغانستان و طالبان حمایت میکند.
سازمان ملل همچنین از گفتوگوهای صلح برای یافتن راه حل مسالمتآمیز جنگ افغانستان استقبال کرده و از همه طرفها خواسته که خشونت را کاهش دهند و آتشبس کنند.
گران هیواد، سخنگوی وزارت خارجه روز یکشنبه (۳۰ سنبله) به رادیو آزادی گفت که دولت افغانستان متعهد به برقراری صلح پایدار از طریق روند جامع صلح به رهبری افغانستان و متعلق به افغانها است که منجر به آتشبس پایدار و همهجانبه شود.
او افزود: "جمهوری اسلامی افغانستان و وزارت امور خارجه به اعضای شورای امنیت سازمان ملل اطمینان میدهند که دولت جمهوری افغانستان متعهد به صلح است و تمام تلاش خود را میکند تا روند صلح به رهبری افغانستان موفقیتآمیز باشد."
این وزارت افزوده که حکومت با شورای امنیت و شریکان بینالمللی خود از طالبان خواستار حسن نیت، کاهش خشونت و ایجاد فضای اعتماد با توافق بر آتشبس بشردوستانه هستند.
زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه امریکا برای صلح افغانستان نیز در حساب توییتر خود از اعلامیه شورای امنیت سازمان ملل متحد استقبال کرده و نوشته که: "حمایت گسترده بینالمللی از تفاهم سیاسی و روند صلح در افغانستان از طریق مذاکرات وجود دارد."
آقای خلیلزاد آغاز گفتوگوهای صلح افغانستان را فرصت بیپیشینه برای افغانستان خوانده است.
با وجود این امیدواریها، اما هنوز گفتوگوی رسمی بین هیئتهای حکومت افغانستان و گروه طالبان آغاز نشده است.
فریدون خوزون، سخنگوی شورای عالی مصالحه ملی افغانستان، روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت که طرفها هنوز در حال بحث در باره تهیه چهارچوب مذاکرات هستند که باید پیش از آغاز گفتوگوهای رو در روی صلح تهیه شود.
موضوع اختلاف نظر دو طرف بر سر این طرزالعمل نیز مطرح شده، اما هنوز موضوعهای اصلی و دلایل دقیق اختلاف نظر مشخص نیست.
گروه طالبانو نیز به گونه رسمی در باره پیشرفتهای پسین یا اختلافها در مذاکرات صلح ابراز نظر نکرده است.
عادله بهرام، رئیس حزب جمهوریخواه زنان افغانستان و مشاور سابق رئیس جمهور، گفته که برخی مسائل دشوار سبب تأخیر مذاکرات صلح افغانستان شده است: "برخی موارد وجود دارد که برای دو طرف مذاکره کننده پذیرفتنی نیست، اما زمانبر است. از هر دو طرف در مذاکرات باید کادرها بنشینند تا بتوانند از صحبتهای خود دفاع کنند."
دو طرف توافق کردند که پیش از آغاز مذاکرات رو در روی صلح یک طرزالعمل تهیه کنند، اما با گذشت یک هفته از بحثها روی این طرزالعمل دو طرف برای تهیه آن به توافق کامل نرسیدهاند.
گروه تماس هر دو طرف گفته که اگر طرزالعمل روند مذاکره تکمیل شود، بحث در باره موضوع مذاکرات آغاز میشود.
جلسه افتتاحیه آغاز مذاکرات صلح بین افغانها روز دوشنبه گذشته در دوحه، پایتخت قطر برگزار شد.