درج نام مادر در تذکره تابعیت شهروندان افغانستان این روزها به موضوع حساسی میان جامعه روحانیت این کشور تبدیل شده است.
در اوج مخالفت شماری از عالمان دین، شماری از عالمان دین در مصاحبه با رادیو آزادی از درج نام مادر در تذکره استقبال کردهاند.
موافقان درج نام مادر در شناسنامه را نشانه احترام به جایگاه زنان به ویژه مادران میدانند. وحیدالله مومند روحانی موافق درج نام مادر در تذکره میگوید دوست دارد نام مادرش در تذکره او درج شود: "نام مادرم آمنه است. افتخار میکنم که فرزندش هستم. مرا در بطن خود ۹ ماه پرورش داده، دو سال به من شیر هدیه کرده، با من شفقت کرده. من از خواب بیدارش کردم، برایش مزاحمتهای زیادی کردم، اما او با من شفقت کرد. دستان مادرم آمنه را از دور میبوسم."
این روحانی میگوید که مادران حق دارند که با هویت خودشان شناخته شوند.
شمس رحمان فروتن خطیب یکی از مساجد جامع کابل میگوید درج نام مادر در تذکره اگرچه "ضرورت جدی" نیست، اما ممانعت شرعی ندارد: "در مورد درج نام مادر در تذکرههای تابعیت نظر شخصی من این است که اگر درج میشود ممانعت شرعی ندارد، ولی خیلی ضرور هم نیست. تذکره به معنای شناخت است که جانب مقابل ترا بشناسد."
پیش از این شماری از روحانیون از جمله یک عضو ارشد پیشین گروه طالبان با درج نام مادر در تذکره مخالفت کرده بودند.
سید اکبر آغا درج نام مادر در تذکره تابعیت را به "بیناموسی" تشبیه کرده است.
اما مولوی فروتن نظر او را نادرست میداند و میگوید که بسیاری از علمای بزرگ و اصحاب پیامبر اسلام نامهای همسران و دختران خود را گرفتهاند.
مولوی مومند هم نظر این عضو پیشین طالبان را چنین رد کرد: "تمام جهان به من لقب بیغیرت بدهد که مومند بیغیرت است که نام مادر خود را در رسانهها گرفت، اما من میگویم که آمنه مادر من است و به او افتخار میکنم."
روز پنجشنبه هفته گذشته محمداشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان طرح تغییر قانون ثبت احوال نفوس را با صدور فرمانی تأیید کرد که براساس آن نام مادر در تذکره درج میشود.
در همین حال، برخی از اعضای پارلمان و حقوقدانان گفتهاند تصویب چنین طرحی از صلاحیت پارلمان است و صدور فرمان تقنینی در زمان اجلاس پارلمان غیرقانونی است.