لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۳۷

اعلام مواضع طرف‌های مذاکرات صلح؛ امیدواری‌ها و نگرانی‌‌ها


مراسم افتتاحیه مذاکرات بین افغانان در دوحه
مراسم افتتاحیه مذاکرات بین افغانان در دوحه

یک روز پس از اعلام مواضع دو طرف مذاکرات صلح افغانستان، نگرانی‌ها و امیدواری‌های متفاوتی در میان اقشار مختلف مردم مطرح شده است.

در کنار خوشبینی‌ها برای آغاز مذاکرات صلح میان حکومت و گروه طالبان، برخی نگرانی‌ها نیز از سوی اقشار گوناگون جامعه مطرح شده است.

شماری نگران از دست رفتن کار خود هستند و برخی دیگر می‌گویند که مبادا دست‌آوردهای چند ساله مورد معامله قرار گیرند.

سروشه سادات آرایشگر در شهر مزار شریف از گفتگوهای صلح استقبال می‌کند، اما می‌گوید که به هیچ وجه حاضر نیست که کارش را از دست دهد.

آرشیف
آرشیف

بانو سادات می‌گوید: "برای ما در گفتگوهای صلح ادامه کار زنان بسیار مهم است و ما باید به هیچ وجه کار خود را از دست ندهیم چون نفقه خانواده خود را باید به دست بیاوریم."

بختاور ۶۳ ساله باشنده ولایت بامیان می‌گوید که فرزند خود را در جنگ‌ از دست داده و حالا تامین صلح دایمی مهم‌ترین خواستش است.

او افزود: "بسیار انسان‌کشی صورت گرفت. پسر من هم در کندهار کشته شد. دیگر جنگ بس است؛ چون در جنگ فرزندان غریب کشته می‌شوند."

احمد جوان دکانداری در شهر کندز می‌گوید که صلح خواست همه افغان‌ها است، اما تاکید می‌کند که در مذاکرات صلح دو طرف باید به دستاوردهای سال‌های اخیر توجه کنند.

آرشیف
آرشیف

او افزود: "در گفتگوهای صلح باید دستاوردها نادیده گرفته نشود و به تمام خواست‌های مردم باید پاسخ مثبت داده شود."

در بدخشان نیز جوانان خواستار تامین صلح دایمی هستند، اما می‌گویند که حقوق اساسی هر فرد باید در گفتگوهای صلح مد نظر باشد.

لیلی تابش خبرنگار در شهر فیض‌آباد مرکز ولایت بدخشان می‌گوید:"صلح آرزوی دیرینه مردم افغانستان است. من به‌عنوان زن خبرنگار می‌خواهم که حقوق اساسی، پیشرفت‌ها و دستاوردها در نظر گرفته شود. در مذاکرات باید حقوق زنها به موضوع اساسی باشد."

در همین حال فعالان سیاسی و مدافعان حقوق زن در کابل می‌گویند که رعایت حقوق بشری در مذاکرات صلح یک امر حتمی است.

مرضیه پناهی از جوانانی است که در سال‌های اخیر در راه دفاع از حقوق زنان کار کرده است. او بر جمهوریت، آزادی بیان و رسانه‌ها تاکید می‌کند: "از هیئت مذاکره خود می‌خواهم که به نمایندگی از من از ارزش‌ها، جمهوریت و از آزادی‌ها دفاع کنند و از گروه مقابل (طالبان) می‌خواهم که حقیقت را بپذیرند."

ثنا نیکزاد، فعال مدنی در ولایت پروان، تامین صلح را مهم‌ترین نیاز افغانستان می‌داند و می‌گوید که پس از دست یافتن افغانها به صلح برای زنها باید در بخش‌های گوناگون زمینه فعالیت فراهم شود.

او می‌افزاید: "زمانی که صلح بیاید، باید حقوق زنها برای‌شان داده شود. جامعه در بخش‌های گوناگون مانند: طب، اقتصاد، مسایل فرهنگی و خبرنگاری و در هر عرصه به زنان نیاز دارد."

گفتگوهای رو در رو میان تیم‌های مذاکره‌کننده حکومت و گروه طالبان قرار است فردا در قطر آغاز شود.

با آنکه تا حالا موضوع‌های این نشست مشخص نشده، اما هیئت مذاکره‌کننده حکومت گفته که اولین موضوع بحث آتش‌بس خواهد بود. همچنین شهروندان افغان بر حفظ دست‌آوردهای ۱۹ ساله در بخش‌های گوناگون تاکید دارند.

XS
SM
MD
LG