از آغاز فعالیت یک زن نقاش بهعنوان مدیر نگارستان ملی هرات، فعالیت این مرکز فرهنگی افزایش یافته است. شریفه الجا شریفی، مدیر این نگارستان میگوید که افزون بر بهبود وضعیت نقاشی، خوشنویسی، میناتوری و تذهیب، در تلاش هماهنگی بیشتر بین هنرمندان هرات است.
او میگوید که هم اکنون ۱۰۰ تن از هنرجویان در نگارستان ملی هرات مشغول فراگیری رایگان هنر هستند و قرار است که کارگاههای جدیدی برای آموزش گرافیک و عکاسی نیز راهاندازی شود.
نفیسه سادات، تمرین خوشننویسی را به یکی از استادان نگارستان ملی هرات نشان میدهد. این هنرجوی۲۷ ساله میگوید با گماشته شدن شریفه الجا شریفی، بهعنوان مدیر این نهاد هنری، خانواده سختگیرش اجازه داده که در این نگارستان به آموزش خوشنویسی بپردازد.
او اشتیاق زیادی به فراگیری خوشنویسی دارد و با حضور زنان با خیال راحت میتواند که به این هدفش برسد.
او میافزاید: "به نگارستان ملی هرات بهخاطر آموزش خط نستعلیق و شکسته میآیم. محیط خیلی امن دارد و در ضمن رایگان هم است. انشاالله، تصمیم دارم که هنر خوشنویسی را ادامه بدهم و به یاری خدا نقاشی را هم در کنار خوشنویسی شروع کنم."
نگارستان ملی هرات در سال ۱۳۸۴ تاسیس شد و در مرکز شهر هرات موقعیت دارد. در این اواخر زمینه برای آموزش کودکان در بخش هنر نیز بیشتر فراهم شده است.
یاسمین ۱۳ ساله است. در نبود آموزشگاه هنر برای کودکان، هفته سه روز به نگارستان ملی هرات میآید و این جا مدیر نگارستان او را آموزش میدهد.
او میگوید: "من میخواهم که نقاش عالی بشوم و آثاری بکشم. نقاشی من از هفته اول خیلی بهتر شده و نظارت استادان هم زیاد است. من کوشش زیاد میکنم که یک نقاش ماهر و خیلی خوبی بشوم که فایده من به دیگران هم برسد."
آثار نقاشی، میناتوری، تذهیب و خوشنویسی در بخشهایی از نگارستان ملی هرات چشمها را به خود خیره میکند. روزانه بازدیدکنندگانی نیز به این مکان سر میزنند.
شریفه الجا شریفی، شش ماه میشود که مدیر نگارستان ملی هرات شده است. این نقاش زن، رویای بلندی برای رشد هنرها و ایجاد هماهنگی بیشتر بین هنرمندان با برگزاری همایشها و نمایشگاهها در سر میپروراند.
او میگوید: "نگارستان در درجه اول به خاطر جمعآوری و حفظ آثار هنری کار میکند. جمعآوری هنرمندان، برگزاری نشستها، همایشها، کارگاههای هنری، و صنفهای آموزشی و هم چنین رشد و پرورش هنر و فرهنگ که متأسفانه در هرات و افغانستان طوری که باید جایگاه خود را ندارد. ما میخواهیم که جایگاه از دست رفته هنر را دوباره برگردانیم."
فرهنگیان هرات مدعی هستند که این شهر زادگاه هنر مینیاتوری اسلامی و خط نستعلیق شکسته است، اما هنرمندانی مانند عبدالجلیل توانا، خوشنویس هراتی تاکید دارد که باید در کنار نگارستان ملی هرات، مکان بزرگتری برای برگزاری نمایشگاههای دایمی آثار هنرمندان ایجاد شود.
آقای توانا میگوید: "حکومت باید زمینه را مساعد کند برای برگزاری نمایشگاههای داخلی و خارجی و زمینهای برای فروش آثار هنرمندان باید باشد که با انگیزه بیشتر و کار بیشتر بکنند. اگر همین همکاری را دولت با هنرمندان نکند، هنر از این بیشتر در حالت رکود مواجه میشود و ما شاید ختم همین هنر خوشنویسی و نقاشی را در هرات بخوانیم."
هنرمندان هرات با کمترین امکانات برای رشد هنرهای اصیل این ولایت تلاش میکنند، اما توقع دارند که حکومت و مردم، با برپایی نمایشگاهها و خرید آثارشان به کارشان ارج بگذارند. نگارستان ملی هرات با مدیریت یک زن نقاش، یکی از روزنههای امید این هنرمندان به حساب میآید.