اداره عالی بازرس ریاست جمهوری افغانستان میگوید که بررسیهای این اداره در ولایتهای بدخشان، نورستان، میدان وردک و هرات نشان میدهد که ده ها میلیون افغانی از بودجه مبارزه با ویروس کرونا حیف و میل شده است.
غزال حارس، رئیس این اداره روز چهارشنبه در نشست خبری در کابل گفت که مشکل اصلی در تفاوت بهای تجهیزات مورد نیاز طبی بوده است.
خانم حارس گفت بهای یک دستگاه ماشین سیتی اسکن در بازار ۱۱ اعشاریه ۹ میلیون افغانی بوده در حالیکه در ولایت هرات این ماشین به ۳۰ میلیون افغانی خریداری شده است: "یافتههای ما نشان میدهد که مواد مورد نیاز از بهای تخمینی بازار به ارزش بیشتری خریداری شده است. این مشکل در تمام ولایتها وجود داشت. خرید مواد مورد نیاز در مقایسه با ارزش آن در بازار به بهای بلندتر صورت گرفته است. به گونه مثال در ولایت هرات ۶ قلم جنس مورد ضرورت نسبت به ارزش آن در بازار ۴ اعشاریه ۵ میلیون افغانی بالاتر خریداری شده است."
غزال حارس گفت که در ولایت نورستان ۴۹ قلم مواد مورد نیاز به ارزش ۱۳ میلیون افغانی خریداری شده در حالی که در ۱۲ قلم آن در مقایسه به بازار ۴ اعشاریه ۵ میلیون افغانی افزایش وجود دارد.
خانم حارس افزود که در برخی ولایتها مواد و تجهیزات غیر ضروری خریداری شده که تا حالا نیز از آن استفاده نشده است.
به گفته مسئولان اداره عالی بازرس ریاست جمهوری، ۴۴ تن از مقامهای بلندرتبه فعلی و پیشین دولتی در پیوند به حیفومیل کردن بخشی از بودجه اختصاص یافته برای مبارزه با ویروس کرونا به لوی سارنوالی معرفی شدهاند.
در همین حال فیروز بشری سخنگوی این اداره به رادیو آزادی گفت که فیروزالدین فیروز وزیر پیشین صحت عامه، چهار معین این وزارت، چهار والی و شماری از رؤسای اداری و مالی و اعضای کمیته تدارکات مشمول این ۴۴ تن میشوند.
محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان پس از دریافت گزارشها در مورد حیفومیل شدن بخشی از بودجه مبارزه با ویروس کرونا اداره بازرس را توظیف کرد تا مصارف تمام ادارات مسئول را بررسی کند.
اما اکرام افضلی رئیس دیدبان شفافیت افغانستان میگوید که اقدامهای صورت گرفته در زمینه جلوگیری از فساد در مصرف بودجه مبارزه با ویروس کرونا کافی نبوده است: "فساد در بودجه کرونا یک سخن واضح است و بدون شک فساد گسترده در این مورد صورت گرفته بخاطری که زمینه فساد فراهم بوده است. حکومت افغانستان در این مورد با خواستهای مکرر اطلاعات لازم را در میان نگذاشت. بررسیهایی که از سوی اداره بازرس ریاست جمهوری صورت گرفته است، به نظر میرسد که ناقص باشد، چون در مورد آن نه قانونی در این اداره وجود دارد و نه توانایی انجام چنین بررسیها را دارد."
رادیو آزادی تلاش کرد در این مورد دیدگاه وزارت صحت عامه، والیان متهم شده به فساد و لوی سارنوالی را نیز داشته باشد اما موفق نشد.
اما وحید مجروح، معین خدمات صحی این وزارت که او نیز متهم به فساد است و به لوی سارنوالی معرفی شده به رادیو آزادی گفته بود که قربانی توطئههای سیاسی شده است.
فیروزالدین فیروز وزیر پیشین صحت عامه نیز اتهامهای وارد شده بر خود را سیاسی خوانده است.
پیش از این گزارشهای در مورد حیف و میل شدن بخشی از بودجه مبارزه با ویروس کرونا و قاچاق چندین دستگاه تنفس مصنوعی به پاکستان پخش شده بود.
اما اداره بازرس ریاست جمهوری افغانستان میگوید که یافتههای این اداره نشان میدهد که هیچ دستگاه تنفس مصنوعی به هیچ کشوری به ویژه به پاکستان قاچاق نشده است.