لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۴ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۰۶

پیشنهاد امریکا برای رهایی زندانیان باقی‌مانده طالبان؛ ۴۰۰ زندانی نظربند شوند


زندانیان رها شده‌ی طالبان از سوی حکومت افغانستان
زندانیان رها شده‌ی طالبان از سوی حکومت افغانستان

ایالات متحده برای حل مشکل آزادی ۴۰۰ محبوس طالبان از زندان‌های حکومت، راه تازۀ را پیشنهاد کرده‌است.

مقام‌های امریکایی می‌گویند، ۴۰۰ زندانی طالبان که حکومت از آزادی آن‌ها شانه خالی می‌کند باید بعد از آزادی در یک جایی نظربند شوند که تحت نظارت قرار داشته باشند.

سه مقام امریکا به خبرگزاری رویترز گفته اند، این یک راه حل برای دور کردن موانع در راه برگزاری مذاکرات بین حکومت و طالبان می‌باشد.

این مقام‌های که نخواسته اند نام‌های‌شان افشا شود گفته اند، در جایی‌که این طالبان نظربند می‌شوند، حکومت و طالبان نظارت مشترک داشته باشند.

رویترز از قول این مقام‌ها نوشته که این طرح را زلمی خلیل‌زاد نماینده خاص امریکا برای صلح افغانستان با هر دو طرف در میان گذاشته است.

زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان
زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان

در کابل یک دیپلومات دیگر به ریتروز گفته است که طالبان بر موقف خود در مورد رهایی این ۴۰۰ زندانی خود پافشاری می‌کنند، پس راه حل این است که این محبوسان در صورت موافقه حکومت بعد از رهایی نظربند شوند.

مقام‌های امریکایی این طرح را بعد از آن پیشنهاد کردند که رئیس جمهور اشرف غنی دیروز جمعه (۱۰ اسد) در سخنرانی خود به مناسبت عید قربان گفت در حدود ۴۰۰ محبوس که طالبان در لیست خود به امریکایی‌ها داده‌اند، آزاد نخواهند شد.

برای آزادی این محبوسان رئیس جمهور تعهد کرده که در‌ آینده نزدیک لویه جرگه مشورتی را دعوت می‌کند، اما در عین حال او گفته است که برای نشان دادن نیت نیک حکومت حاضر است ۵۰۰ زندانی دیگر طالبان را رها کند.

حکومت افغانستان در جریان تبادله اسیران تا حال بیش از چهارونیم هزار محبوس طالبان را رها کرده، اما به‌گفته حکومت در جمله ۴۰۰ نفر باقی‌مانده اتباع خارجی از جمله پاکستانی‌ها می‌باشند که مجرمین خطرناک هستند.

رضوان مراد، رئیس دفتر مطبوعاتی معاون اول رئیس جمهور
رضوان مراد، رئیس دفتر مطبوعاتی معاون اول رئیس جمهور

رضوان مراد، رئیس دفتر مطبوعاتی معاون اول رئیس جمهور به رادیو آزادی گفت: "در بین کم و بیش ۴۰۰ اسیر طالبان تقریباً نصف آن‌ها خارجی می‌باشند. ما بارها گفته‌ایم وقتی‌که طالبان و همفکران آن‌ها و آن‌هایی که فکر می‌کنند حکومت و یا جناح‌های دیگر موانع ایجاد می‌کنند، برای آن‌ها بسیار منطقی معلوم می‌شود که چرا طالبان بر آزادی پاکستانی‌ها پافشاری می‌کنند. طالبان خود را افغان می‌خوانند و خود را شریک نظام بعدی می‌شمارند، پس چرا بر آزادی پاکستانی‌ها، بنگله‌دیشی‌ها یا عرب‌ها و چچنی‌ها تأکید دارند."

در باره تقاضای آزادی این ۴۰۰ زندانی طالبان کمیسون مستقل حقوق بشر افغانستان، همچنان بعضی از متحدین غربی امریکا اظهار نگرانی کرده‌اند.

زلمی خلیل‌زاد، نماینده خاص امریکا برای صلح افغانستان بر حکومت افغانستان و طالبان فشار وارد کرده‌است که به حالت رکود فعلی که مربوط به آزادی محبوسین است، خاتمه بگذارند.

اما خبرگزاری رویترز از قول یک دیپلومات بلند رتبه غربی نوشته است که می‌گوید، امریکا و متحدان آن می‌دانند که رهایی طالبان خطرناک یک دیوانگی می‌باشد.

زندانیان رها شده‌ی طالبان توسط حکومت افغانستان
زندانیان رها شده‌ی طالبان توسط حکومت افغانستان

این دیپلومات که رویترز نام وی را ذکر نکرده گفته، این افراد بخاطر جرایم خطرناک ضد بشریت در عملیات قوای امنیتی افغان دستگیر شده‌اند.

یک دیپلومات آسیایی به خبرگزاری گفته است ،خلیل‌زاد علاوه بر پیشنهاد انتقال زندانیان طالبان به نظربند، پیشنهاداتی دیگر هم داشت که یکی آزادی این اسیران بدون اعلان آن به رسانه‌ها بود.

شورای امنیت ملی افغانستان در واکنش به این سخنان مقام‌های امریکایی شام جمعه به رادیو آزادی گفت، در نظربند قرار دادن ۴۰۰ طالب اسیر برای خاتمه دادن به حالت فعلی رکود در افغانستان راه معقول نیست.

XS
SM
MD
LG