اتاق تجارت و صنایع زنان غرب افغانستان میگوید که به دلیل شیوع کووید-۱۹ در حدود ۸۰ درصد فعالیت تجاری زنان به حالت تعلیق در آمده است.
رئیس این اتاق گفته که تجارت شمار زیادی از تاجران زن ورشکسته شده. او از حکومت و نهادهای خارجی خواست که از آنها حمایت کنند.
شماری از زنان تجارت پیشهی ولایتهای غربی افغانستان در همایشی با عنوان "بررسی چالشهای زنان سرمایهگذار" در ولایت هرات گرد هم آمدهاند. آنها از تأثیرات منفی شیوع کووید-۱۹ بر تجارت نوپای زنان در غرب افغانستان سخن میگویند.
مریم جامیالاحمدی، رئیس اتاق تجارت و صنایع زنان غرب افغانستان میگوید که بحران ویروس کرونا، تجارت شمار زیادی از زنان را با رکود مواجه کرده است و این زنان به حمایت حکومت و نهادهای خارجی سخت نیازمند هستند.
او اما آمار مشخصی از میزان خساره زنان در دوران کرونا ارائه نمیکند.
خانم احمدی افزود: "در تحلیل و تحقیقی که داشتیم، ۸۳ درصد خانمها تجارتشان به حالت تعلیق در آمده. تا فعلاً همان تجارتها در حالت تعلیق است. مثل کمکهای بلاعوض و قرضههای کوچک و بزرگ طویلالمدت و کوتاهمدت و قرضههای بدون سود در اختیار خانمها قرار بدهند که زنان دوباره بتوانند در آینده نزدیک دوباره تجارت خود را احیا کنند."
بیشتر زنان در غرب افغانستان در تولید مواد غذایی، پوشاک و صنایع دستی مشغول هستند. آنها با سرمایههای کوچکی تجارت میکنند، اما شیوع کووید-۱۹ بر رشد کار و بارشان سایه انداخته است.
نفیسه دانش و فریده مهیار، زنان تجارتپیشه از حکومت میخواهند که از زنان تجارتپیشه حمایت کند.
آنان میگوبند: "من کار و بار زعفران میکنم. در این مدت «شیوع کرونا» من چهار میلیون افغانی ضرر دیدم. اگر حمایت دولت و موسسات نباشد، من واقعاً کار من خلاص است."
"حکومت میتواند در دو قسمت با خانمهای تجارتپیشه همکاری داشته باشد. از نگاه حمایت مالی باشد که زنان بتوانند مصارف خود را که به ورشکستی مواجه شدهاند، پرداخت کنند."
دسترسی آسان به قرضهی بدون سود، بازار فروش مناسب و سهیم شدن در قراردادهای حکومت افغانستان، سه خواست اصلی زنان تجارتپیشه در غرب افغانستان است.
مونسه حسنزاده، معاون اجتماعی والی هرات میگوید که این خواستها را با حکومت مرکزی در میان میگذارد.
بانو حسنزاده گفت: "ما چند روز ویدیو کنفرانسی با شخص رئیس جمهور داشتیم. بعضی موضوعات را برای آنها مطرح کردیم. اتفاقاً بازخورد خوبی هم دیدیم از آنها. شخص رئیس جمهور بعضی از سهولتها ایجاد میکند، مکتوبهای هم صادر کردیم. عنقریب با موسسات همکار نیز جلسه میگذاریم و از طریق این موسسات چه سهولتهای به زنان تجارتپیشه انجام میشود."
آمار اتاق تجارت و صنایع زنان در غرب افغانستان نشان میدهد که بیش از ۱۵۰۰ زن در بحش تجارت مشغول فعالیت هستند و بیش از ۱۵۰ زن نیز عضویت این اتاق را دارند.
هم اکنون تلاش این اتاق بر برقراری ارتباط مستقیم با نهادهای کمک کنندهی خارجی هست، تا جلو خسارات بیشتر زنان تجارتپیشه در دوران کووید-۱۹ را بگیرد.