کمیته مستقل مشترک نظارت و ارزیابی مبارزه علیه فساد اداری (میک) دریافته که اقدامهای در سیستم تدارکاتی افغانستان نمادین و سیاسی بوده و تلاش شده که دست آوردها بیشتر نمایش داده شود.
این کمیته میگوید که بررسی هایش در چهار بخش سیاست گذاری، تشکیلاتی، طی مراحل قراردادها و شفافیت صورت گرفته و بیانگر ۳۷ مورد چالش عمده در سیستم تدارکاتی این کشور است.
مرتضی نوری مشاور ارشد تدارکات عامه این اداره روز چهارشنبه پس از پخش گزارش کمیته (میک) به رادیو آزادی گفت، پرداختن به چالشها و خلاهایی که در گزارش میک مشخص شده میتواند از فساد و سوء استفاده در نظام تدارکاتی جلوگیری کند.
او گفت: "با استفاده از همین خلا ها ادارات و افراد استفاده جو میتوانند سوء استفاده کرده و رشوه بگیرند. گزارش ما بازگو میکند که این خلاها در اداره تدارکات ملی، در کمیسیون در ولایت کدامها اند؟"
آقای نوری میگوید که گزارش (میک) در پی بررسی یک تیم ده نفری شامل متخصصان خارجی و داخلی در شش ماه تهیه شده و برای رفع هر چالش سفارشی نیز ارائه شده است.
به گفته او، این تیم دریافته که انواع فساد و سوء استفاده از صلاحیت در سیستم تدارکاتی دولت افغانستان وجود دارد و همچنین سطح فساد در قراردادها نیر در مقایسه با سالهای گذشته بالا رفته است.
در همین حال احمد رامین ایاز سخنگوی اداره تدارکات ملی افغانستان میگوید که مطابق سفارشهای کمیته (میک) کار برای رفع چالشها در سیستم تدارکاتی از پیش آغاز شده است: "ما در پنج سال گذشته گامهای اصلاحی را برای اصلاح نظام تدارکات برداشته بودیم وسفارشهای تازه که اداره میک برای اصلاح نظام تدارکات ارائه کرده از قبل با ما شریک شده و ما کار را روی آن آغاز کرده ایم."
فساد در دستگاه دولتی افغانستان همواره یکی از چالشهای جدی بوده که انتقادهای را در سطح ملی و بینالمللی در پی داشته است.
با آنکه برای ریشه کن کردن آن تعهداتی از سوی مقامهای حکومتی به ویژه رئیس جمهوری افغانستان صورت گرفته اما شورای ملی و منتقدان میگویند که این چالش هنوز نیز پابرجا است.