مقامهای امریکایی و عربستان سعودی میگویند، برداشتن تحریم اسلحه از جانب سازمان ملل متحد بر ایران، باعث بیثباتی منطقه و رقابتهای تسلیحاتی خواهد شد.
برایان هوک نمایندۀ ویژه امریکا برای ایران در دیدار روز دوشنبهاش (۲۹ جون) با عادل الجبیر وزیر خارجۀ سعودی در ریاض گفت، مداخلههای ایران در منطقه و گسترش بیثباتی، چیزی نیست که برای اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد قابل پذیرش باشند.
به گفتۀ او، دستور شورای امنیت سازمان ملل آشکار است که بر صلح جهانی و امنیت همگانی تأکید میکند.
مقامهای امریکا و سعودی در حالی از مداخله ایران در منطقه سخن گفتند که سلاحها، راکتها و طیارههای بیپیلوت ایرانی در ریاض به نمایش گذاشته شدند.
ریاض ادعا میکند که این سلاحها از سوی ایران برای حوثیها داده شده تا آنها شهرهای عربستان سعودی را هدف قرار دهند.
تحریم تسلیحاتی سازمان ملل متحد بر ایران، در ماۀ اکتوبر امسال پایان مییابد.
براساس توافق میان شش قدرت جهان با ایران که در سال ۲۰۱۵ امضا شد، هر گونه خرید و فروش اسلحه و معاملۀ نظامی با ایران ممنوع قرار داده شده است.
ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ از این توافق بیرون شد و سپس تحریمها بر ایران را افزایش داد. اکنون امریکا در تلاش است تا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی بر ایران، حمایت بیشتر بینالمللی را به دست آورد.
گمان میرود چین و روسیه که اعضای دایمی شورای امنیت سازمان ملل متحد استند، از تمدید تحریمها بر ایران خودداری کنند و شاید هم حق ویتوی خود را به کار ببرند.
اگر تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل بر ایران برداشته شود، شاید این کشور برای عصری سازی تجهیزات نظامیاش اقدام کند و در این صورت، روسیه و چین برای خرید جتهای جنگی، تانک، تجهیزات بحری و سایر وسایط نظامی گزینههای خوبی خواهند بود.
عادل الجبیر وزیر خارجۀ عربستان سعودی دیروز (۲۹ جون) به رسانهها گفت، ایران با وجود تحریمها تلاش کرده تا سلاح و تجهیزات را به تروریستان برساند. او از اعضای جامعه جهانی خواسته تا این تحریمها بر ایران را تمدید کنند.
گفته میشود که تحریمهای سازمان ملل جلو کمک تسلیحاتی تهران به متحدینش در شرق میانه را نگرفته. از جمله نیروهای سوریه، ملیشههای عراق، حزبالله لبنان و حوثیهای یمن.
عربستان سعودی از پنج سال به اینسو ائتلافی را رهبری میکند که علیه حوثیهای یمن مشغول جنگ است.